Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 19:02

«Να σταματήσει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μαζικές διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η αδειοδότηση της εγκατάστασης 2 αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων, με 40 συνολικά ανεμογεννήτριες στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το οροπέδιο του Βοϊδολίβαδου, σε υψόμετρο που φτάνει τα 2000 μέτρα, παραβιάζοντας ακόμα και προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τοπικοί σύλλογοι, φορείς του λαϊκού κινήματος και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας καταγγέλλουν ότι προωθείται συνολικά η παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Υπογραμμίζουν ότι τα σχέδια για την εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών και τα συνοδά έργα (δρόμοι, δίκτυα μεταφοράς κ.ά.) προαναγγέλλουν μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα σημειώνουν ότι η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμία της περιοχής θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά των κατοίκων της περιοχής.

Οι επενδυτικοί αυτοί σχεδιασμοί των μονοπωλίων στο χώρο της ενέργειας, στηρίζονται και προωθούνται τόσο από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΝΔ, που συγκλίνουν στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, στη λογική της ΕΕ που αντιμετωπίζει την ενέργεια ως πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους και πανάκριβο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες. Η παράδοση των Αγράφων στην βουλιμία των επιχειρηματιών των ΑΠΕ είναι η άλλη πλευρά της ενεργειακής ένδειας που βιώνουν οι κάτοικοι της δυσπρόσιτης περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τί μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων και να ανακληθούν άμεσα οι άδειες για τα 2 αιολικά στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου.

– Να ανακληθούν και όλες οι άλλες άδειες που έχουν χορηγηθεί για ΑΠΕ στην Ευρυτανία, τη στιγμή που ακόμη και το δικό της αντιλαϊκό Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας, χαρακτηρίζει την Ευρυτανία ως Περιφερειακό Πάρκο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

– Να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες σε θέρμανση των κατοίκων της περιοχής. Για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για το λαό, την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για τη λαϊκή οικογένεια.

Ο βουλευτής
Γιώργος Λαμπρούλης

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 529 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.