Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  6:55 πμ
 
wm small
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 17:53

Νικόλαος Ζέρβας: Ο σουλιώτης οπλαρχηγός που διακρίθηκε στην επανάσταση και έζησε στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Ζέρβας γεννήθηκε στο ηρωϊκό Σούλι γύρω στο 1800 και αναδείχθηκε σε μία από τις  ηγετικές φυσιογνωμίες των Σουλιώτων . Ο Ζέρβα συμμετείχε στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1821-1830) και διακρίθηκε στη μάχη του Αναλάτου (Απρίλιος 1827). Ο Ανάλατος βρίσκονταν στη σημερινή περιοχή του Νέου Κόσμου. Στόχος της μάχης ήταν η διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης και η απελευθέρωση των πολιορκημένων Ελλήνων.Αργότερα τον Μάρτιο του 1828 μαζί με ένα άλλο Αγρινιώτη οπλαρχηγό της επανάστασης, τον Δήμο Τσέλιο, κατάφεραν να απωθήσουν τους Οθωμανούς στο Μενίδι της Αττικής

Μετά την Ανεξαρτησία, ο Ζέρβα συμμετείχε στην αντιοθωνική εξέγερση στην Ακαρνανία το 1836. Το 1854, ήδη γενικός στρατηγός στον Ελληνικό Στρατό, παραιτήθηκε από τη θέση του και εντάχθηκε στον στρατηγό Θεόδωρο Γρίβα, με τον οποίο συμμετείχε στην επανάσταση της Ηπείρου του 1854 . Η εξέγερση είχε ως στόχο την ένωση της Ηπείρου με το Βασίλειο της Ελλάδας , αλλά απέτυχε.

Ο Νικόλαος Ζέρβας εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο όπου και πέθανε το 1869.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolaos_Zervas

agrininews.gr

 

Διαβάστηκε 1855 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.