Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:23 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 18:26

Στον εορτασμό της 192ης επετείου της Μάχης του Ντολμά η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τιμητική πρόσκληση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης έλαβε μέρος το βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2019 στη λιτανεία που πραγματοποιήθηκε στο Αιτωλικό, με την ευκαιρία του εορτασμού των 192 χρόνων της Μάχης του Ντολμά.

Πρόκειται για τη μαρτυρική μάχη του νησιού Ντολμάς, που μαζί με το Βασιλάδι, υπήρξαν προπύργια του Μεσολογγίου πριν από την Ηρωική Έξοδο και το οποίο υπερασπίζονταν ο στρατηγός Γρηγόρης Λιακατάς με 300 λεβέντες από το Αιτωλικό και την ευρύτερη περιοχή.

Παρά την προσπάθεια των Μεσολογγιτών να χτυπήσουν τους Τούρκους δι’ αντιπερισπασμού, η άνιση μάχη κατέληξε στις 28 Φεβρουαρίου, σε οδυνηρή ήττα για τον Λιακατά και τους υπερασπιστές του Ντολμά, αφού όλοι έπεσαν νεκροί από τα εχθρικά στρατεύματα.

Τη Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου διεύθυνε ο αρχιμουσικός κ. Παναγιώτης Παναγάκος.

Ιδιαιτέρως αντίξοες οι καιρικές συνθήκες λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας αλλά οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Δερβενίου,όπως και οι μουσικοί των υπολοίπων φιλαρμονικών που συμμετείχαν, στάθηκαν στο ύψος τους.

Αποδόθηκαν μουσικά από τη Φιλαρμονική κατά τη διάρκεια της λιτανείας τα θρησκευτικά εμβατήρια «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» καί «ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ» του Σπυρίδωνος Προσωπάρη, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας (Παλαιά).

Ο αρχιμουσικός και τα μέλη της Φιλαρμονικής ευχαριστούν θερμά τον Δήμο της Ι.Π Μεσολογγίου για την κάλυψη της μεταφοράς της, καθώς και για το γεύμα μετά την λιτανεία.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 543 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.