Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  7:55 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 12:58

Τσικνίζοντας στο ηλιόλουστο Αγρίνιο!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Mε τον καιρό σύμμαχο τσικνίζει σήμερα το Αγρίνιο. Η μυρωδιά της τσίκνας άρχισε να απλώνεται και το γλέντι ξεκίνησε και αναμένεται να κορυφωθεί κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Ψησταριές άναψαν με πρωτοβουλία ιδιωτών σε πλατείες , πεζοδρόμους πολυσύχναστους δρόμους και γωνιές της πόλης. Από την πλευρά του ο δήμος Αγρινίου έθεσε υπό την αιγίδα του…το ψήσιμο στην κεντρική και την πλατεία Φλέμινγκ καλώντας σε χορό και διασκέδαση με αποκριάτικα τραγούδια. Και σε σχολεία της πόλης το πρόγραμμα προσαρμόστηκε στις ανάγκες της ημέρας.

Επίσης το πρόγραμμα του δήμου περιλαμβάνει εκδήλωση το απόγευμα στις 19.30 στην πλατεία Δημοκρατίας με παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα – Γαϊτανάκι με συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης .

Πως προέκυψε η Τσικνοπέμπτη…

Η μυρωδιά της «τσίκνας», του ψημένου κρέατος δηλαδή , έχει δώσει το όνομα Τσικνοπέμπτη ή αλλιώς Τσικνοπέφτη.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, αναμένοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και σεβόμενοι τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, η Τσικνοπέμπτη τοποθετήθηκε ανάμεσα, ως μια ημέρα εκτόνωσης με «τσίκνισμα» και κραιπάλη.
Η ονομασία προήλθε καθώς αυτή την Πέμπτη, σύμφωνα με την παράδοση, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά, ενώ παρέες συγκεντρώνονταν στα σπίτια για να ψήσουν κρέας, να το τσικνίσουν δηλαδή. Η διάχυτη μυρωδιά της τσίκνας σε όσα σπίτια είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κρέας, οδήγησε στο να ονομαστεί Τσικνο-Πέμπτη.


agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 525 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.