Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:06 μμ
 
wm small
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 18:18

«Πράσινα σημεία» στον Δήμο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση της ανακύκλωσης

Που θα δημιουργηθούν, τι είναι και που αποσκοπούν

Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση της ανακύκλωσης, πραγματοποιεί ο Δήμος Αγρινίου, δημιουργώντας τρία πράσινα σημεία στην πόλη. Τα πράσινα σημεία είναι η επόμενη πιο αναβαθμισμένη κατηγορία ανακύκλωσης βάσει της σύγχρονης κουλτούρας. Τα πράσινα σημεία είναι άγνωστα στην τοπική και γενικότερα ελληνική κοινωνία. Πράσινο σημείο, σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Χρήστο Γκούντα, είναι ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος με κάποια κτιριακή υποδομή για την εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών που θα συλλέγονται ξεχωριστά, όπως γυαλί, χαρτί, λευκοσίδηρος, πλαστικό, λάδια, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Η Δημοτική Αρχή εξαρχής είχε «επενδύσει» στην ανακύκλωση και η δημιουργία των πράσινων σημείων είναι το επόμενο βήμα για να αποτραπούν τα απόβλητα από τους ΧΥΤΑ. Παράλληλα με τη δημιουργία των πράσινων σημείων, όλοι οι πολίτες εκπαιδεύονται στη δημιουργία συνείδησης για τα απόβλητα και εκπαιδεύονται ώστε να μάθουν τι είναι τα απόβλητα και κυρίως να τα ξεχωρίζουν, καθώς δεν είναι όλα τα υλικά απόβλητα.

Τα τρία πράσινα σημεία θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Μουσικού Σχολείου σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και στην περιοχή της Νεάπολης, σε χώρο που θα αγοραστεί από το Δήμο, χώρος που θα δημιουργηθεί και ο σταθμός μεταφόρτωσης.

Η δημιουργία πράσινων σημείων θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας – Δημιουργία πράσινων σημείων, από την Περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός για τα πράσινα σημεία είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ. Εκτός από την διαμόρφωση των χώρων περιλαμβάνεται και η αγορά των ειδικών κοντέινερ, καθώς και η αγορά ειδικού οχήματος που θα μεταφέρει τα κοντέινερ από και προς τα πράσινα σημεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε Δήμο ώστε να δημιουργήσει πράσινο σημείο είναι να διαθέτει ιδιόκτητους χώρους. Ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει τους χώρους που θα δημιουργηθούν τα σημεία, αλλά ακόμη και η διαδικασία που «τρέχει» για την αγορά του χώρου στην περιοχή της Νεάπολης, δεν τον θέτει εκτός προδιαγραφών και ημερομηνιών. Αρκετοί Δήμοι ανά την Ελλάδα δεν διέθεταν ιδιόκτητους χώρους και γι’ αυτό στο πρόγραμμα δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου.

Τα τρία πράσινα σημεία που θα δημιουργηθούν στο Δήμο Αγρινίου θα έχουν έκταση μέχρι ένα στρέμμα.

Επίσης, αύριο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, θα συζητηθεί και η επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΥΑ Αγρινίου 2019 για τους πολύτεκνους. Βάσει της εισήγησης που θα κάνει ο Πρόεδρος της επιχείρησης Βασίλης Καρακώστας, στόχος είναι το κοινωνικό τιμολόγιο να επεκταθεί σε όλες τις οικογένειες πολύτεκνων του Δήμου Αγρινίου, χωρίς να αλλάξει κάτι ως προς τις τιμολογιακή πολιτική, όπως είχε γίνει και πριν ένα χρόνο με τους Τρίτεκνους.

Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 609 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.