Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 17:57

Πρωτοποριακή τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς εφαρμόζει για πρώτη φορά το Π.Γ.Ν Πατρών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια πρωτοποριακή τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Πρόκειται για την ενδαγγειακή δημιουργία αρτηριο-φλεβικής πρόσβασης αιμοκάθαρσης, χωρίς χειρουργική επέμβαση, με απόλυτα διαδερμική τεχνική. Η δημιουργία φίστουλας με τη μέθοδο αυτή και συγκεκριμένα με το AVF Everlinq Endo System της εταιρείας TVA Medical, η οποία τον Ιούλιο του 2018, εξαγοράστηκε από την εταιρεία BD (Becton Dickinson), πραγματοποιείται μέσα από δύο οπές στο επίπεδο του καρπού, μεγέθους 1,2 χιλιοστών η κάθε μία.

Στη συνέχεια, η δημιουργία της αναστόμωσης πραγματοποιείται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, χωρίς νυστέρι, χωρίς ράμματα και χωρίς ουλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών είναι το πρώτο κέντρο όπου εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη τεχνική στην Ελλάδα.

Αυτή η καινοτόμος επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Επεμβατικό Ακτινολόγο Παναγιώτη Μ. Κίτρου, τον Δημήτριο Καρναμπατίδη, Καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας και τον Κωνσταντίνο Κατσάνο, Επικ. Καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Η επιτυχής έκβαση της επέμβασης συνεπάγεται μια σειρά από σημαντικά οφέλη για τον ασθενή, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Η ίδια η επέμβαση για τη δημιουργία χειρουργικής φίστουλας είναι και μία από τις βασικές αιτίες της δυσλειτουργίας της, μιας και οι τομές, η αλλαγή του περιβάλλοντος στα αγγεία, καθώς και η χρήση ραμμάτων προκαλεί σημαντική ίνωση στην περιοχή της χειρουργικής αναστόμωσης, με αποτέλεσμα τη στένωση της και την δυσλειτουργία της ίδιας της φίστουλας. Αντίθετα, με τη διαδερμική δημιουργία της φίστουλας τα αγγεία παραμένουν στο φυσικό τους χώρο, χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

Ακόμα, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πως στη δημιουργία φίστουλας με το

AVF Everlinq Endo System δεν δημιουργούνται κιρσοειδείς διατάσεις των φλεβών επιτρέποντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα που για τον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή είναι σημαντικό και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του. «Η συγκεκριμένη πρωτοποριακή μέθοδος προσφέρει στον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή μια επιπλέον δυνατότητα δημιουργίας αγγειακής πρόσβασης με έναν ασφαλή και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο» δήλωσε για την καινοτόμο μέθοδο ο Επεμβατικός Ακτινολόγος κ. Παναγιώτης Μ. Κίτρου.

Πληροφορίες για την διαδερμική δημιουργία φίστουλας για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

Η δημιουργία φίστουλας με διαδερμική τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς αποτελείται από δύο καθετήρες που τοποθετούνται και ενώνονται μέσω μαγνητικών επαφών. Με τη βοήθεια RF συχνοτήτων δημιουργείται η φίστουλα. Η τεχνική  διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα όπως η αποφυγή ουλών και δυσμορφίας στα χέρια των ασθενών, η επιπλέον ανατομική δημιουργία φίστουλας που δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα (ωλένια φλέβα-αρτηρία), η αποφυγή επιπλοκών αλλά και ο μικρότερος αριθμός επανεπεμβάσεων, σε σχέση με χειρουργική μέθοδο στους 12μήνες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Τηλ. : 2613 603 219

 

Διαβάστηκε 2284 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.