Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:30 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 22:14

Tai Chi Chuan: Η «εναλλακτική» πολεμική τέχνη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η αρχαία κινεζική πρακτική του Tai Chi Chuan δεν είναι απλά μια παραδοσιακή πολεμική τεχνική, προερχόμενη από την αυτοκρατορική Κίνα που χάνεται στα βάθη των αιώνων αλλά και μια ζωτική μέθοδος δυναμικού διαλογισμού και άσκησης, βασισμένη στον έλεγχο της εσωτερικής ενέργειας.

Ορμώμενη από τις αρχές του Ταοϊσμού και τα κείμενα του Λάο Τσε, χρησιμοποιείται σήμερα αποτελεσματικά στην Κίνα, την Ιαπωνία και όχι μόνο, με σκοπό την πρόληψη διαφόρων ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Γνωστό κυρίως ως μια μορφή μαχητικής τέχνης, εναρμονίζει το άτομο με τη συμπαντική ενέργεια, συντελώντας στην απόκτηση μιας ισορροπημένης φυσικής κατάστασης, ενώ παγκοσμίως αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους καταπολέμησης της έντασης.

Τα οφέλη του Tai Chi είναι πολλαπλά, καθώς εκτός από την αποτελεσματικότητα στην αυτοάμυνα που προσφέρει στον ασκούμενο, έχει ευεργετικές συνέπειες για την αυτοσυγκέντρωση και την ενεργειακή ισορροπία. Κατ” επέκταση συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της ψυχής και του σώματος, ενώ αποδεδειγμένα οδηγεί βαθμιαία στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και στην επακόλουθη αποκατάσταση. Κατά τον Τσεν Μαν Τσινγκ «το Tai Chi Chuan προσφέρει πάρα πολλά οφέλη και δεν προξενεί ούτε μια ζημιά. Αν το ασκήσει ένας άνθρωπος ωφελείται ο άνθρωπος, αν το ασκήσει μια οικογένεια ωφελείται η οικογένεια, αν το ασκήσει μια χώρα ωφελείται όλη η χώρα».

Eν αρχή ην το Kung Fu. Ιστορικά αυτό αναπτύχθηκε γύρω από τρεις γεωγραφικούς πυρήνες: τη βόρεια, τη νότια και την κεντρική Kίνα. Tα παραδοσιακά είδη που δημιουργήθηκαν στη βόρεια και στη νότια περιοχή, αν και ανέπτυξαν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους διατήρησαν την ονομασία Kung Fu. Ωστόσο το στυλ που αναπτύχθηκε στην κεντρική Kίνα ακολούθησε άλλη πορεία. Πρόκειται για την επίσημη «γέννηση» μιας πολεμικής τέχνης εσωτερικής, με κινήσεις ομαλές, κυκλικές και ήπιες που μοιάζουν εκπληκτικά με αργές χορογραφίες. Ο λόγος για το Tai Chi Chuan, την αρχαία γνώση και τέχνη, της οποίας η διδασκαλία προέρχεται κατά την παράδοση από τον Ταοϊστή μοναχό και σοφό Τσαν Σαν Φενγκ που έζησε στην Κίνα στο βουνό Γουντάν το δέκατο τρίτο αιώνα. Πάντως οι μελετητές θεωρούν ότι η μορφή αυτή εμφανίστηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης Δυναστείας των Tσινγκ (1644-1911)!

Ο κινεζικός όρος Tai Chi Chuan μεταφράζεται και ως «υπέρτατη γροθιά». Ο ασκούμενος μαθαίνει τεχνικές που μοιάζουν με αργές χορογραφικές κινήσεις σόλο (chuan), οι οποίες δίνουν έμφαση στην ίσια σπονδυλική στήλη, την ήρεμη αναπνοή και τη φυσικότητα των κινήσεων και άλλες που εκτελούνται με άλλον ένα ασκούμενο (tui shu), με σκοπό την εξάσκηση των αντανακλαστικών και του συγχρονισμού. Οι κινήσεις του Tai Chi θεωρούνται κυκλικές. Μέσα σ’αυτή την κυκλική κίνηση υπάρχουν πολλές κρυμμένες παραλλαγές και αλλαγές: το άδειο και το γεμάτο, η δύναμη και η απαλότητα, η κίνηση προς τα εμπρός και προς τα πίσω, η ακινησία.

H πολεμική τέχνη του Tai Chi συνδέθηκε απευθείας με τον Ταοϊσμό, καθώς το διαλογιστικό της μέρος είναι βασισμένο στις θεωρίες των ενεργειακών μεσημβρινών και των δυνάμεων Γιν και Γιανγκ. Σύμφωνα με τη θεωρία του Tai Chi, η ισορροπία επιτυγχάνεται μέσα από την εναρμόνιση των αντίθετων δυνάμεων που κρύβονται μέσα μας. Tο Chi Kung, η θεραπευτική αναπνοή, κατά τους Κινέζους είναι μια σειρά ασκήσεων δυναμωτικές για το σώμα που ενεργοποιούν τη σπονδυλική στήλη και την αναπνοή και είναι άρρηκτα δεμένη με τη φιλοσοφία και τις ασκήσεις του Tai Chi Chuan.

Αναφορικά με το μάθημα, αυτό διαρκεί περίπου μια ώρα και ακολουθεί τα εξής βήματα:

  1. Τυπικός χαιρετισμός των εκπαιδευόμενων, συνοδευόμενος από υπόκλιση σε ένδειξη σεβασμού του χώρου
  2. Προθέρμανση με κλασικές ασκήσεις για 15 λεπτά
  3. Δύο βασικές κινήσεις Chi Kung, διάρκειας 7-8 λεπτών, με σκοπό το συγχρονισμό της αναπνοής με την κίνηση
  4. Σταδιακά, οι ασκήσεις κινησιολογίας οδηγούν στις χαρακτηριστικές «φόρμες» του Tai Chi, με συμετοχή της παλάμης και της γροθιάς, πάντα συνδυασμένες με ρυθμική αρμονία
  5. Οι τεχνικές ξεδιπλώνονται τέλος, μέσα από μια σειρά κινήσεων άμυνας και επίθεσης, ενώ για τους προχωρημένους προσφέρεται το ξίφος και η βεντάλια

Συνεπώς, εάν ψάχνετε πολεμική τέχνη χωρίς πίεση και ανταγωνισμό, ενδιαφέρεστε για θεραπευτικές μορφές σωματικής άσκησης, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του άγχους, δεν έχετε υπομονή, αλλά είστε διατεθειμένοι να αποκτήσετε, ενώ τέλος επιδιώκετε μια ολική μεταμόρφωση σωματική και πνευματική, πραγματικά, δεν έχετε παρά να στραφείτε στο Tai Chi Chuan και να απολαύσετε όλα τα μοναδικά οφέλη που έχει να σας προσφέρει. Αναμφίβολα είναι το μυστικό για την επίτευξη της μακροζωίας και το κλειδί για μια ισορροπημένη φυσική και πνευματική κατάσταση.

πηγή: http://agriniovoice.gr

 

 

Διαβάστηκε 2916 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.