Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:35 πμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 15:12

Ασθένειες & εχθροί πυρηνόκαρπων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η περίοδος µεταξύ έναρξης βλάστησης και σχισίµατος / πτώσης του κάλυκα αποτελούν µία περίοδο ιδιαίτερης ευαισθησίας για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων, κυρίως όσον αφορά σοβαρές ασθένειες, αλλά και εντοµολογικούς εχθρούς.

Οι καλλιεργούµενες ποικιλίες πυρηνοκάρπων είναι πολλές µε σηµαντική διαφοροποίηση όσον αφορά τον βλαστικό κύκλο (λιγότερο ή περισσότερο πρώιµες, µεσοπρώιµες, λιγότερο ή περισσότερο όψιµες ποικιλίες).

Την περίοδο αυτή οι περισσότερες ποικιλίες βερικοκιάς, ροδακινιάς και δαµασκηνιάς βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο των διογκωµένων οφθαλµών και ορισµένες πιο πρώιµες ποικιλίες στο στάδιο της ρόδινης/λευκής. Οι ποικιλίες κερασιάς βρίσκονται στο στάδιο των διογκωµένων οφθαλµών.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΦΑΙΑ ΣΗΨΗ (ΜΟΝΙΛΙΑ) (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ─ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ─ΚΕΡΑΣΙΑ─ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

Αποτελεί µεγάλης οικονοµικής σηµασίας µυκητολογική ασθένεια των πυρηνοκάρπων. Η έναρξη της προσβολής του παθογόνου µπορεί να γίνει από οποιοδήποτε µέρος του άνθους και η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών διαρκεί από την έκπτυξη των µατιών, µέχρι και την πτώση των πετάλων. Με υγρό και βροχερό καιρό η µόλυνση των ανθέων είναι δυνατό να προκληθεί µέσα σε λίγες ώρες. Για την προστασία των καλλιεργειών από τον µύκητα συνιστώνται αυτή την εποχή δύο ψεκασµοί µε κατάλληλα και εγκεκριµένα για την καλλιέργεια µυκητοκτόνα.

Ο πρώτος στο βλαστικό στάδιο του ρόδινου ή λευκού µπουµπουκιού και ο δεύτερος στην πλήρη άνθηση. Στην περίπτωση παρατεταµένης και βροχερής περιόδου άνθησης και ανάλογα µε το ιστορικό προσβολών του µύκητα στην περιοχή, συνιστάται και τρίτος ψεκασµός έτσι, ώστε τα άνθη να είναι προστατευµένα από µολύνσεις µέχρι και λίγες µέρες µετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων.

Η χηµική καταπολέµηση του µύκητα για να είναι αποτελεσµατική θα πρέπει να εφαρµόζεται από το σύνολο των παραγωγών, διότι τα σπόρια του µύκητα µεταφέρονται µε τον αέρα σε µακρινές αποστάσεις. Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του µύκητα, συνιστάται η συνεχής εναλλαγή µυκητοκτόνων από διαφορετικές χηµικές οµάδες.

ΚΟΡΥΝΕΟ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ─ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ─ΚΕΡΑΣΙΑ─ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

Διαδεδοµένη και επικίνδυνη µυκητολογική ασθένεια των πυρηνοκάρπων, διότι µπορεί να προσβάλλει όλα τα φυτικά µέρη. Προκαλεί από νεκρωτικές κηλιδώσεις φύλλων, καρπών και βλαστών, µέχρι και νεκρώσεις κλάδων και δένδρων.

Η ασθένεια ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό. Οι φυτικοί ιστοί είναι ευπαθείς στις µολύνσεις όλες τις εποχές του χρόνου, µε ιδιαίτερα κρίσιµες περιόδους την άνοιξη και το φθινόπωρο. Για την προστασία της νεαρής βλάστησης από τον µύκητα συνιστάται ψεκασµός κατά την πτώση των πετάλων µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια µυκητοκτόνο. Ο ψεκασµός αυτός θα µπορούσε να συνδυαστεί µε εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια), κάνοντας χρήση µυκητοκτόνου που καταπολεµεί και τις δύο ασθένειες.

ΕΞΩΑΣΚΟΙ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ─ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

Οι µυκητολογικές αυτές ασθένειες είναι σοβαρές για τη ροδακινιά και τη νεκταρινιά (χαρακτηριστική παραµορφωτική υπερπλασία των φύλλων), καθώς και τη δαµασκηνιά (παραµορφωτική υπερπλασία των καρπών). Η ασθένειες ευνοούνται από βροχερό και υγρό καιρό και από σχετικά χαµηλές θερµοκρασίες. Συνήθως ένας ψεκασµός των δένδρων κατά την περίοδο του λήθαργου και µέχρι πριν το φούσκωµα των µατιών είναι αρκετός για την προστασία της καλλιέργειας.

Ωστόσο, στην περίπτωση καλλιεργειών µε ιστορικό προσβολής από τις ασθένειες και ιδιαίτερα όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη µόλυνση συνθήκες, συνιστάται ένας ψεκασµός κατά την ρόδινη / λευκή κορυφή µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια µυκητοκτόνο. Ο ψεκασµός αυτός θα µπορούσε να συνδυαστεί µε εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια).

ΩΙΔΙΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ─ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)

Οι µύκητες προσβάλουν κυρίως τη ροδακινιά, τη νεκταρινιά και τη βερικοκιά, ζηµιώνοντας την τρυφερή βλάστηση και τους καρπούς. Η ασθένεια ευνοείται από ξηρό καιρό και µεγάλη ηλιοφάνειακαι. Είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δένδρα, τις όψιµες ποικιλίες και τη νεκταρινιά.

Για την προστασία των ευαίσθητων στην ασθένεια καλλιεργειών αυτή την εποχή, συνιστάται ένας ψεκασµός κατά την πτώση των πετάλων και ένας δεύτερος αργότερα κατά την πτώση του κάλυκα, µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια µυκητοκτόνο. Οι ψεκασµοί αυτοί θα µπορούσαν να συνδυαστούν µε εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια).

ΣΚΩΡΙΑΣΗ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ─ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ─∆ΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

Μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει συνήθως ροδακινιά, νεκταρινιά βερικοκιά και δαµασκηνιά. Προκαλεί στιγµάτωση φύλλων και καρπών.

Για την προστασία των καλλιεργειών από τον µύκητα αυτή την εποχή, συνιστάται ψεκασµός κατά την πτώση των πετάλων. Ο ψεκασµός αυτός θα µπορούσε να συνδυαστεί µε εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια)

ΚΥΛΙΝΔΡΟΣΠΟΡΙΩΣΗ (ΚΕΡΑΣΙΑ─ΒΥΣΣΙΝΙΑ)

Μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει κυρίως την κερασιά και τη βυσσινιά. Προκαλεί στιγµάτωση και χλώρωση των φύλλων. Σοβαρή προσβολή από την ασθένεια µπορεί να προκαλέσει σηµαντική αποφύλλωση των δένδρων. Για την προστασία των καλλιεργειών από τον µύκητα αυτή την εποχή, συνιστάται ψεκασµός κατά την πτώση των πετάλων. Ο ψεκασµός αυτός θα µπορούσε να συνδυαστεί µε εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια).

ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ

ΘΡΙΠΕΣ (ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

Σε οπωρώνες νεκταρινιάς και δαµασκηνιάς, στους οποίους κατά την περίοδο της άνθησης διαπιστωθεί δραστηριότητα θριπών στα άνθη, συνιστάται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο, αµέσως µετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων και µέχρι την πτώση του κάλυκα.

Η καταστροφή των ζιζανίων, κυρίως αυτών που είναι ανθισµένα, µέσα και γύρω από τις καλλιέργειες, αποτελεί σηµαντικό µέτρο περιορισµού των προσβολών των ανθέων των καλλιεργειών από τους θρίπες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να αποφεύγονται ψεκασµοί µε µελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της άνθησης και όπου αυτό είναι αναγκαίο να γίνονται οι ψεκασµοί κατά τις απογευµατινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Οι εικόνες που δίνονται και παρουσιάζουν συµπτώµατα προσβολής ασθενειών και εχθρών είναι απλώς ενδεικτικές και σκοπό έχουν την καλλίτερη κατανόηση των φυτοπαθολογικών προβληµάτων από τους καλλιεργητές. Σε καµία περίπτωση δεν αποτελούν εργαλείο διάγνωσης από µέρους των παραγωγών. Για θέµατα διάγνωσης πάσης φύσεως προσβολών των φυτών, οι καλλιεργητές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθύνονται άµεσα σε εξειδικευµένους γεωπόνους.

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Διαβάστηκε 1451 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία