Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:48 πμ
 
wm small
Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 11:17

Kαθημερινή: σενάριο για νέο πανεπιστήμιο στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Αιτωλοακαρνανία θα αποκτήσει πανεπιστήμιο με παράρτημα στην… Ηλεία; Αυτό θα συμβεί εάν τελεσφορήσει ένα από τα σενάρια για την τύχη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Βουλευτές, πανεπιστημιακοί, τοπικοί παράγοντες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας και το υπουργείο Παιδείας εμπλέκονται σε συζητήσεις για την τύχη του ΤΕΙ, οι οποίες, όπως είναι εμφανές, έχουν ελάχιστο ακαδημαϊκό αποτύπωμα και περισσότερο μικροκομματικό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχεδίου του υπ. Παιδείας για απορροφήσεις των ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο της ίδιας Περιφέρειας, στην Πάτρα προτάθηκε το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος να απορροφηθεί από το Παν. Πατρών. Το ΤΕΙ έχει τμήματα σε Πάτρα, Μεσολόγγι, Πύργο, Ναύπακτο, Αμαλιάδα και Αίγιο. Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από το Παν. Πατρών, κυρίως από την Πολυτεχνική Σχολή. Κατόπιν συζητήθηκε η απορρόφηση του ΤΕΙ από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)· πρόταση που και αυτή συναντά αντιδράσεις, από τους διδάσκοντες του ΕΑΠ.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων η δημιουργία ενός νέου πανεπιστημίου, Δυτικής Ελλάδος. Αλλωστε, η Δυτική Ελλάδα είχε πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009 με σχολές του Αγρινίου που έως εκείνη τη στιγμή υπάγονταν στο Παν. Ιωαννίνων. Το Παν. Δυτικής Ελλάδος καταργήθηκε το 2013 και οι σχολές του Αγρινίου υπήχθησαν στο Παν. Πατρών.

Το σενάριο που εξετάζεται τώρα είναι οι σχολές του Αγρινίου να αποσχιστούν από το Πατρών και μαζί με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος να αποτελέσουν ένα νέο πανεπιστήμιο.

Το σενάριο προκρίνεται από τους εκπροσώπους της Αιτωλοακαρνανίας που δεν διαθέτει πανεπιστήμιο, και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδος (με 7 βουλευτές), εξαιρουμένων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η Αχαΐα… εκλέγει 8 βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες αντιδρούν καθώς θα «απολέσουν» το ΤΕΙ. Ανάλογες κόντρες είχαν ξεσπάσει και το 2013, όταν τα τμήματα του Αγρινίου υπήχθησαν στο Παν. Πατρών, ενώ υπήρξε κόντρα και για την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος (ανάμεσα σε Πάτρα και Μεσολόγγι).

Ενα άλλο σενάριο που έχει τεθεί σήμερα είναι το Παν. Πατρών να απορροφήσει μεν το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, αλλά η Πολυτεχνική Σχολή του Παν. Πατρών (που αντιδρά στην απορρόφηση του ΤΕΙ) να «αυτονομηθεί» και να δημιουργήσει ένα νέο Πολυτεχνείο.

Βεβαίως, οι εξελίξεις αυτές ακυρώνουν στην πράξη τα επιχειρήματα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του επιτελείου του για σοβαρό σχεδιασμό των συγχωνεύσεων με ακαδημαϊκά κριτήρια και ευτελίζουν τα Ιδρύματα που εμφανίζονται ως «νύφες» που μένουν στα αζήτητα.

Από την πλευρά της, πάντως, η ηγεσία του ΤΕΙ Κρήτης διαμαρτύρεται για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για την πανεπιστημιοποίηση του Ιδρύματος. «Ολοι πλέον γνωρίζουν ότι το ΤΕΙ Κρήτης, βάσει εξωτερικών αξιολογήσεων και διεθνώς αποδεκτών δεικτών, είναι το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, που υπερτερεί μάλιστα έναντι πολλών πανεπιστημίων», λέει σε άρθρο του ο πρύτανής του Νικόλαος Εμμανουήλ Κατσαράκης.

Επίσπευση συζητήσεων

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει στις ηγεσίες του Παν. Δυτικής Αττικής και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) να συγχωνευθούν. Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να έχει ζητήσει επίσπευση των συζητήσεων ώστε η συγχώνευση (νέα τμήματα, ρύθμιση της θέσης των διδασκόντων και των φοιτητών) να ψηφιστεί σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί μέσα στον Μάρτιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ-Έντυπη KAΘΗΜΕΡΙΝΗ-kathimerini.gr 
agrinionews.gr
Διαβάστηκε 454 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.