Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:09 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 18:47

Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα, λέει η Πανελλαδική μπλόκων-συνεδριάζουν στον κόμβο Μπάγια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα μας και στέκεται εχθρικά απέναντί μας». Τα παραπάνω δήλωσαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εξερχόμενοι από την 5ωρη συνάντηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου με τους: Σταύρο Αραχωβίτη (υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης), Κατερίνα Παπανάτσιου (υφυπουργό Οικονομίας), Σωκράτη Φάμελλο (υφυπουργό Περιβάλλοντος) και Τάσο Πετρόπουλο (υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης).

Στη δεύτερη και κύρια αυτή συνάντηση, συμμετείχαν και εκπρόσωποι του μπλόκου του Κεφαλόβρυσου, που θα συνεδριάσουν στον κόμβο Μπάγια στις 19:30.

«Η κυβέρνηση μέσα σε αυτή τη συνάντηση έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας, απέναντι στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στα λαϊκά στρώματα, όμως την ίδια στιγμή βάζει πλάτη σε εφοπλιστές, σε βιομηχάνους, μοιράζει πακτωλούς χρημάτων αλλά και με ευνοϊκές ρυθμίσεις και με την πολιτική της.

Εμείς δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης, όχι μόνο φέτος αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στα μπλόκα αλλά με κάθε μορφή αγώνα γιατί αυτός ο αγώνας δε τελειώνει μια και έξω.

Δεν είναι υπόθεση ενός μπλόκου είναι μακροχρόνιος και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χρειάζεται η οργάνωσή μας, το δυνάμωμα των αγροτικών συλλόγων, το δυνάμωμα των συνομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η συμμετοχή τους στους αγώνες, στο δρόμο, γιατί μόνο έτσι, μέσα από τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε λύσεις, να έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πνελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

Και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανέναν από τα αιτήματά μας για αυτό και λέμε και την καταγγέλλουμε ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας. Ταυτόχρονα όμως ο δικός μας ο αγώνας θα συνεχιστεί γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, γιατί τα αιτήματά μας απαντούν στο σήμερα και στο αύριο, στα αγωνίες ενός ολόκληρου κόσμου, αλλά και στα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας. Αύριο θα γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα, θα γίνουν ενημέρωση στους συναδέρφους μας για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα των αγώνων μας.

Δηλώσεις Αραχωβίτη

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε: «Aνακοινώσαμε στους αγρότες τις πρώτες παρεμβάσεις για την δέσμη μέτρων σχετικά με την μείωση του κόστους παραγωγής.

– Το πρώτο μέτρο είναι η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από Τρίτες χώρες. Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας το πρόβλημα επιλύεται. Το εργατικό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής μαζί με τις εισροές.

– Μετά τις παρεμβάσεις μας στα λιπάσματα ακολουθούν παρεμβάσεις στα φυτοφάρμακα και τους σπόρους που θα συντελέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

– Επίσης ανακοινώσαμε στους αγρότες την εισαγωγή ΠΟΠ Φέτας στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία. Αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το έτος 2019 – 2020, την επόμενη χρονιά οι μερίδες θα διπλασιαστούν όπως επίσης και την μεθεπόμενη.

– Παράλληλα μιλήσαμε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Ένα από τα κύρια αιτήματα των μπλόκων την χρονιά που πέρασε. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε την χορήγηση de minimis στους αιγοποροβατοτρόφους και τα ροδάκινα και θα συνεχίσουμε και σε άλλα προϊόντα.

– Συζητήσαμε για το πρόβλημα της ρευστότητας και ανακοινώσαμε ότι είμαστε κοντά στην υλοποίηση των μικροπιστώσεων μέχρι 25.000 ευρώ με χαμηλότοκο δάνειο και στα επόμενα νομοθετήματα είναι και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.

– Επίσης συζητήσαμε για το ΑΤΑΚ στα αγροτεμάχια που και φέτος θα έχει την μορφή πληροφοριακών στοιχείων φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία.

– Μιλήσαμε για τους δασικούς χάρτες όπου στις περισσότερες περιοχές το πρόβλημα έχει επιλυθεί και κανένας αγρότης δεν πρόκειται να χάσει τις επιδοτήσεις.

– Δόθηκαν απάντησες σε όλα τα ζητήματα. Όχι ότι έχουν επιλύθει όλα, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητάει και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις. Το 2018, στο τέλος του έτους δόθηκε λύση σε ένα από τα χρονίζοντα προβλήματα των μπλόκων που ήταν οι προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις με την θέσπιση του ακατάσχετου.

– Επίσης υλοποιήθηκε μια δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες αλλά και ακόμα ένα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% στον κλάδο της σύνταξης.

– Μια σειρά πρωτοβουλιών για την μείωση του κόστους παραγωγής έρχονται το επόμενο διάστημα και κυρίως δίνονται κίνητρα και με τον νέο νόμο που θα κατεβάσουμε το επόμενο διάστημα και για τους συνεταιρισμούς.

– Επίσης ένα ακόμα ζήτημα που συζητήσαμε με τους αγρότες ήταν η εξόφληση των παραγωγών σε 60 ημέρες όπου πρόσφατα τέλος Δεκεμβρίου του 2018 είχαμε μια τροπολογία που έκανε τον νόμο πιο λειτουργικό. Υπογράφεται μια υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της μέχρι αρχές Μάρτη».

agronews.gr

 

Διαβάστηκε 448 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.