Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:59 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 15:06

Νέοι κανόνες για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στη γεωργία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η λειψυδρία αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν την προστασία των υδάτινων πόρων μέσω της επαναχρησιμοποίησης του νερού στη γεωργία.

Η πληθυσμιακή αύξηση, η αστικοποίηση και οι τουρισμός είναι παράγοντες που συντελούν σημαντικά στην όλο και συχνότερη εμφάνιση ξηρασίας και λειψυδρίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μισές ποτάμιες λεκάνες της Ευρώπης θα μπορούσαν να πάσχουν από λειψυδρία έως το 2030.

Στις 12 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ των νέων κανόνων για την αποτελεσματική επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων της Ευρώπης.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην προώθηση της χρήσης επεξεργασμένων λυμάτων για γεωργικές αρδεύσεις, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ περίπου της ετήσιας χρήσης ύδατος στην ΕΕ. Η αύξηση της επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων στη γεωργία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της καταπόνηση των υδάτινων πόρων κατά 5% ετησίως.

Για να διασφαλίσουν την προστασία των καλλιεργειών, οι κανόνες καθορίζουν ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας του νερού, απαιτούν τακτικούς ελέγχους και υποχρεώνουν τις μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων να εκπονούν σχέδια διαχείρισης κινδύνων. Παρέχουν, επίσης, την αρμοδιότητα της έκδοσης των σχετικών αδειών και του ελέγχου της συμμόρφωσης των μονάδων επεξεργασίας με τους νέους κανόνες στις αρχές των κρατών μελών.

Η θέσπιση ενιαίων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ θα εξίσωνε τους όρους ανταγωνισμού για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και τους γεωργούς, εξαλείφοντας τους φραγμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγροτικών προϊόντων.

 

Διαβάστηκε 725 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία