Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:00 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 15:04

Προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερους ελέγχους και κυρώσεις, αλλά και μεταφορές μικρότερης διάρκειας με στόχο την καλύτερη μεταχείριση των ζώων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζώα μεταφέρονται σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την αναπαραγωγή, εκτροφή ή σφαγή τους, αλλά και τη συμμετοχή τους σε αγώνες ή την πώλησή τους. Από το 2009 μέχρι το 2015, ο αριθμός των ζώων που μεταφέρθηκαν εντός της ΕΕ αυξήθηκε κατά 19% - από τα 1252.1 εκατομμύρια στα 1492.8 εκατομμύρια. Ο αριθμός των χοίρων, πουλερικών και ίππων αυξήθηκε, ενώ ο αριθμός των βοοειδών, προβάτων και αιγοπροβάτων μειώθηκε. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των αποστολών ζώντων ζώων στην ΕΕ αυξήθηκε από περίπου 400.000 σε 430.000 το χρόνο.

Αν και υπάρχουν ήδη κανόνες της ΕΕ για την προστασία και καλή μεταχείριση των ζώων κατά την μεταφορά τους, το ψήφισμα που πρόκειται να ψηφιστεί κατά την ολομέλεια, στις 14 Φεβρουαρίου, ζητά την αποτελεσματικότερη επιβολή τους, αυστηρότερες κυρώσεις και μεταφορές μικρότερης διάρκειας.

Μείωση της διάρκειας των μεταφορών

Οι μεταφορές μεγάλης διάρκειας προκαλούν άγχος και ταλαιπωρία στα ζώα που υποφέρουν εξαιτίας του περιορισμένου χώρου, των εναλλασσόμενων θερμοκρασιών, της ανεπαρκούς πρόσληψης νερού και τροφής και της κίνησης του οχήματος. Ο ακατάλληλος εξοπλισμός ή οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς ή ασθένειες. Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργούν οι μεταφορές που περιλαμβάνουν μεγάλης διάρκειας στάσεις στα σύνορα για το έλεγχο εγγράφων, οχημάτων και ζώων.

Ζώα που μεταφέρονται για περισσότερες από 8 ώρες στην ΕΕ κάθε χρόνο:
  • 4 εκατομμύρια βοοειδή
  • 28 εκατομμύρια χοίροι
  • 4 εκατομμύρια πρόβατα
  • 243 εκατομμύρια πουλερικά
  • 150.000 ίπποι

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι μεταφορές που διαρκούν για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ωρών πρέπει να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, όπως τη μεταφορά ζωικών προϊόντων αντί ζώντων ζώων, τη σφαγή των ζώων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή στα τοπικά σφαγεία και την ίδρυση εγκαταστάσεων μεταποίησης κρέατος.

Ζητούν, επίσης, σαφή καθορισμό της κατάλληλης φυσικής κατάστασης των ζώων προς μεταφορά για την αποφυγή περαιτέρω κινδύνων.

Αυστηρότεροι έλεγχοι και κυρώσεις

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο. Καλούν, επίσης, τα κράτη μέλη να διενεργούν περισσοτέρους επιτοπίους ελέγχους για τον περιορισμό των παραβάσεων. Ο αριθμός των επιθεωρήσεων ποικίλει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, και μπορεί να κυμανθεί από καμία μέχρι μερικά εκατομμύρια επιθεωρήσεις το χρόνο. Η συχνότητα εμφάνισης παραβάσεων κυμαίνεται από 0% έως 16,6%.

Το Κοινοβούλιο ασκεί, επιπλέον, πιέσεις για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων με στόχο την αποθάρρυνση των επισφαλών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων για ευρωπαϊκές χώρες που δεν εφαρμόζουν ορθά τους κανόνες της ΕΕ. Στις εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες προβλέπονται κυρώσεις όπως η απαγόρευση των ακατάλληλων οχημάτων, η απόσυρση των αδειών μεταφοράς και η υποχρεωτική κατάρτιση του προσωπικού τους σχετικά με την ορθή μεταχείριση των ζώων.

Υψηλότερα πρότυπα στο εξωτερικό

Όσον αφορά την προστασία των ζώων που εξάγονται σε τρίτες χώρες, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών ή την απαγόρευση της μεταφοράς ζώντων ζώων σε περίπτωση που τα εθνικά πρότυπα δεν είναι ευθυγραμμισμένα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ζητούν επίσης εγγυήσεις για την παροχή κατάλληλων χώρων ανάπαυσης στους συνοριακούς σταθμούς, όπου τα ζώα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Διαβάστηκε 745 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία