Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  3:43 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 01:00

Δήμος Αγρινίου: Πρόθεση για επέκταση του δημοτικού λαχανόκηπου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής στη «Σ» από την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Σαλμά

Ανάρπαστος έχει γίνει ο δημοτικός λαχανόκηπος στην περιοχή του Γιαννουζίου Αγρινίου, καθώς οι ωφελούμενοι πλέον έχει ενημερωθεί πλήρως για τη λειτουργία του και τον «υποστηρίζει» με τον καλύτερο τρόπο.

Η εφαρμογή της διεθνούς φιλοσοφίας αστικής γεωργίας στο Αγρίνιο πέτυχε απόλυτα. Οι ωφελούμενοι του δημοτικού λαχανόκηπου είναι 100 και η δομή είναι πλήρης, ενώ το ενδιαφέρον των πολιτών για καλλιέργεια συνεχίζει αμείωτο. Ο αριθμός αυτός έχει καλύψει ολόκληρη την έκταση των 10 στρεμμάτων και για το λόγο αυτό ο Δήμος Αγρινίου έχει τη σκέψη και την πρόθεση να επεκτείνει τον λαχανόκηπο, ώστε να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση.

Καθημερινά, κατά την διάρκεια των θερινών μηνών οι επισκέπτες – ωφελούμενοι είναι 40 με 50 και κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου είναι μεταξύ 20 και 30. Εκτός από το γεωπονικό κομμάτι, οι ωφελούμενοι που το επιθυμούν, λαμβάνουν ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική στήριξη από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Συχνή παρουσία στο δημοτικό λαχανόκηπο έχουν και οι μαθητές της περιοχής, οι οποίοι με βιωματικές δράσεις ενημερώνονται για θέματα οικογενειακής και βιολογικής γεωργίας.

Αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει εκ νέου όργωμα, φρεζάρισμα και ισοπέδωση της έκτασης για την ευκολότερη και πιο επιτυχή φύτευση, ενώ τέλη του ίδιου μήνα θα παραδοθούν τα αγροτεμάχια στους πολίτες που θέλουν να καλλιεργήσουν.

Το 10% από τα παραγόμενα αγαθά προορίζεται για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ εκτός από τους λάτρεις της κηπουρικής που καλλιεργούν στο δημοτικό λαχανόκηπο, δεδομένου ότι δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους αγροτική έκταση για να καλλιεργήσουν, καλλιεργούν και άτομα που εντάσσονται σε ευπαθείς ομάδες. Τα συγκεκριμένα άτομα μάλιστα έχουν προτεραιότητα κατά την διανομή των κηποτεμαχίων του λαχανόκηπου.

«Προηγούνται τα άτομα που έχουν χαμηλό εισόδημα και ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, αλλά ο λαχανόκηπος δεν απευθύνεται μόνο σ’ αυτούς, αλλά σε όλους τους πολίτες του Αγρινίου. Τα κηποτεμάχια του λαχανόκηπου είναι περίπου 85. Πάντα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων και γι’ αυτό υπάρχει η σκέψη και η πρόθεση από το Δήμο Αγρινίου για επέκταση του δημοτικού λαχανόκηπου, ώστε να δοθούν κηποτεμάχια σε περισσότερους συμπολίτες μας που το επιθυμούν» δηλώνει στη «Σ» η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Σαλμά.  

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοτικού λαχανόκηπου, όπως τονίζει η κ. Σαλμά: «γίνονται ενημερώσεις στα σχολεία για την κηπουρική, τον λαχανόκηπο και την κυκλική οικονομία που εφαρμόζεται μέσα από την διαδικασία αυτή. Είναι χώρος εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους, καθώς ο Δήμος Αγρινίου εκτός από τους σπόρους, τα φυτώρια και τα εργαλεία, δίνει στους ωφελούμενους και τις κατάλληλες γνώσεις. Στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης των πολιτών γίνονται βραβεύσεις για τη συμμετοχή και την καλύτερη παραγωγή, ώστε να υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα για τους πολίτες, να εργάζονται ικανοποιημένοι και με επιπλέον στόχο στο λαχανόκηπο».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 351 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.