Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 10:06

Εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης & ερμηνείας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου (Σαβ 16/2/2019 16:00)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άριστοτέλους«Ηθικά Νικομάχεια» :Εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης & ερμηνείας στην Παπαστράτειο  Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου | 16 Φεβρουάριου 2019

Στο αναγνωστήριο της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου πρόκειται να διοργανωθεί εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας επιλεγμένων ενοτήτων από την πραγματεία του Αριστοτέλη που φέρει τον τίτλο «Ηθικά Νικομάχεια».

Εισηγητές οι Παύλος Κόντος (Καθηγητής  Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών) και  Χάρης Ταμπάκης (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Διδάσκων Πανεπιστημίου Πατρών).

Η δραστηριότητα συνδιοργανώνεται από την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίουκαι τονΣύνδεσμο Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο).

Η ανακοίνωση: 
Στα «Ηθικά Νικομάχεια» ο φιλόσοφος αναπτύσσει με μεθοδικότητα την ηθική θεωρία του, η οποία αποτέλεσε μία ιδιοφυή συγκεφαλαίωση των ηθικών συλλήψεων του ελληνικού πολιτισμού, καθοριστική για τις μετέπειτα μελέτες στον τομέα της ηθικής θεωρίας.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πρόκειται να αναγνωσθούν και να ερμηνευθούν επιλεγμένες ενότητες του έργου, με τρόπο που προσδοκά να αναδείξει τα ζητήματα που ανακινούνται στο κείμενο και τη συλλογιστική που αναπτύσσεται σ’ αυτό.
Μία πρώτη στόχευση είναι να φωτίσουμε τις ενότητες του έργου που αξιοποιούνται στη σχολική μελέτη και να ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ερμηνεία της αριστοτελικής ηθικής.
Ένας δεύτερος στόχος μας είναι να προαχθεί ο διάλογος με βάση το κείμενο, κατά τρόπο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της φιλοσοφικής και παιδαγωγικής μέριμνας.

«περί δε της ευδαιμονίας, τι εστίν, αμφισβητούσι
και ουχομοίως οι πολλοί τοις σοφοίςαποδιδόασιν.»

Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 από 16:00 έως 19:00 μ.μ., με εισηγητές τους κυρίους Παύλο Κόντο και Χάρη Ταμπάκη.

Απευθύνεται κατεξοχήν σε διδάσκοντες ή και μαθητές της γ’ γενικού λυκείου, χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή οποιουδήποτε θα ήθελε να συμμετάσχει στις εργασίες του και να στοχαστεί με οδηγό το συγκεκριμένο κείμενο.

Ο Παύλος Κόντος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διατελέσει ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Λουβαίν (UCL, Βέλγιο), του Φράιμπουργκ (ALU-Freiburg, Γερμα-νία), και του ΤσάπελΧιλλ(UNC, Βόρεια Καρολίνα). Έχει βραβευθεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές υποτροφίες. Η έρευνά του συμβάλλει στη διερεύνηση ερω-τημάτων οντολογίας και πρακτικής φιλοσοφίας που θέτει η φαινομενολογική παράδοση και η αριστοτελική ηθική. Αναφορικά με την αριστοτελική ηθική, το έργο του περι-λαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Τα δύο ευ της ευτυχίας. Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχειατου Αριστοτέλη (Παν/κες Εκδόσεις Κρήτης, 2018)• (επιμ.) Evil in Aristotle (Cambri¬dge University Press, 2018)•Aristotle’s Moral Realism Re¬considered (Routledge, 2013)• (επιμ.) Gadamer et les Grecs (Vrin, 2005)•L’action morale chez Aristote (Presses Universitaires de France, 2002)• Ηαριστοτελικήηθικήωςοντολογία (Κριτική, 2000).

Ο Χάρης Ταμπάκης είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2018-2019), ενώ παράλληλα εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Έχει διατελέσει υπότροφος εξωτερικού του Ι.Κ.Υ. και του Ιδρύματος Α. Λεβέντη. Η διδακτορική του διατριβή έχει τιμηθεί με το Καυταντζόγλειο Βραβείο που απονέμεται από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και με το βραβείο καλύτερης ελληνικής φιλοσοφικής διατριβής ετών 2015 και 2016, το οποίο απονέμεται από το φιλοσοφικό περιοδικό «Κριτικά» και το Ίδρυμα Ι. Σ. Νιάρχου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των χρονικών εννοιών, τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη φιλοσοφία. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά επιστημονικά έντυπα, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και σε πλήθος διεθνών συνεδρίων.

Δηλώσεις συμμετοχής:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

* Συμμετοχή περιορισμένη στο μέτρο των διαθέσιμων θέσεων.

 

Διαβάστηκε 1008 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 20:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.