Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:00 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 18:20

Οικογένεια Ξυθάλη: Η ιστορία των πρωτοπόρων φωτογράφων του Αγρινίου σε μία μοναδική εκδήλωση (www.protothema.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για την ιστορία του Ιωάννη Ξυθάλη όσο και για την ιστορία της οικογένειας στην φωτογραφία θα μιλήσει την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 στις εφτά το απόγευμα στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ο πολιτικός μηχανικός και ερευνητής Κώστας Πατρώνης.

Ο Ιωάννης Ξυθάλης ήταν ο πρωτοπόρος της φωτογραφίας στο Αγρίνιο μιας και έργα του υπάρχουν πριν από το 1900. Με τον φακό του απαθανάτισε την ιστορία του Αγρινίου, αιχμαλωτίζοντας πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη.

Την πορεία του συνέχισαν τα παιδιά του. Ο Σπύρος Ξυθάλης μάλιστα υπήρξε προπολεμικός φωτογράφος του Αγρινίου, μαζί με τα αδέλφια του Σωτήρη και Τάκη.
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα για τον Ιωάννη Ξυθάλη δεν υπάρχει καταγεγραμμένη κάπου η ιστορία του, ενώ υπάρχουν 4 διαφορετικές σφραγίδες του, από το 1900 φτάνοντας στο 1933 όπου μέσα στη χρονιά αλλάζει την σφραγίδα του σε: » Ι. ΞΥΘΑΛΗΣ & ΥΙΟΣ «. Στην πορεία, οι σφραγίδες του είναι ανάγλυφες.

Για την ιστορία του Ιωάννη Ξυθάλη όσο και για την ιστορία της οικογένειας στην φωτογραφία θα μιλήσει την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 στις εφτά το απόγευμα στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ο πολιτικός μηχανικός και ερευνητής Κώστας Πατρώνης.


Ο κεντρικός ομιλητής, πολιτικός μηχανικός και ερευνητής, Κώστας Πατρώνης

Η παρουσίαση-ομιλία του κ. Πατρώνη θα είναι η τέταρτη από μια σειρά οκτώ παρουσιάσεων- ομιλιών που διοργανώνει η Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» με καθηγητές Πανεπιστημίου, καλλιτέχνες και επιστήμονες – μελετητές της Τοπικής Ιστορίας.

Είναι η έκτη συνεχή χρονιά που η Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας», που λειτουργεί το Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, διοργανώνει μια σειρά παρουσιάσεων – ομιλιών από καθηγητές Πανεπιστημίου, καλλιτέχνες και μελετητές της Τοπικής Ιστορίας. Όλες θα πραγματοποιηθούν στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Παράλληλα, η Σχολή συνεχίζει για ακόμη μια φορά τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα στο Αγρίνιο. Η συνεργασία αυτή εξασφαλίζει επιστημονική υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο, αφού μέλη του διδακτικού προσωπικού, που έχουν ερευνήσει θέματα τοπικής ιστορίας αποδέχονται να τα παρουσιάσουν σε διαλέξεις.

Πηγή: protothema.gr

 

Διαβάστηκε 2878 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία