Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 19:02

Αγρίνιο: Ο άνθρωπος και η ακακία…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αν κόψουν αυτή την ακακία θα κλάψω περισσότερο από όσο όταν έχασα τον πατέρα μου, μας είπε με μεγάλη αγωνία ο κυρ Σωτήρης (Λαμπρόπουλος), τον οποίο συναντήσαμε τυχαία έξω από το πέτρινο σπίτι που στεγάζονταν παλιά το τσαγκαράδικο του πατέρα του…

Ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος πρώην οικοδόμος και συνταξιούχος υπάλληλος του δήμου Αγρινίου, μας μίλησε για το όμορφο αυτό σπίτι που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, στη γωνία των οδών Γρίβα και Παναγοπούλου, το οποίο σήμερα ρημάζει από το χρόνο και την εγκατάλειψη…

Πριν 67 χρόνια φύτευσε με τον πατέρα του μια ακακία…

Ήταν μικρός μαθητής στο σχολείο, όταν το Δασαρχείο μοίραζε διάφορα δέντρα στους κατοίκους για να τα φυτεύσουν στα σπίτια και τις γειτονιές της πόλης… Με θάρρος σήκωσε το χεράκι του ανάμεσα στο πλήθος και ζήτησε και αυτός από τους καλοσυνάτους δασικούς, ένα δεντράκι για να το πάει στο σπίτι του… Οι υπάλληλοι του έδωσαν τελικά 5-6 ακακίες οι οποίες στη συνέχεια φυτεύθηκαν κατά μήκος του ρέματος ¨Λυκοραχίτης¨, που διέτρεχε την περιοχή από το σημείο που σήμερα βρίσκεται η κλινική του Κρικελή έως την οδό Παναγοπούλου.

Μια από τις ακακίες φυτεύθηκε στις αρχές του 1952 έξω από το τσαγκαράδικο, αφού το ρέμα ήταν ανοικτό και αποτελούσε εστία κουνουπιών για την περιοχή.
Το δέντρο μεγάλωσε, μαζί μ΄αυτό και ο κυρ-Σωτήρης, που μας δείχνει μια μικρή κουφάλα στη ακακία… Κάποια πουλιά φτιάχνουν τη φωλιά τους μέσα σ΄ αυτή μας λέει και η χαρά ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του!
Κάποτε σε αυτά τα πέτρινα σπίτια, όχι πολλά χρόνια πριν, ζούσαν οικογένειες, ενώ ο πατέρας του είχε τσαγκαράδικο (υποδηματοποιείο) επί 32 χρόνια και ζούσε τη φαμίλια του.

Περισσότερα από 50 τσαγκαράδικα είχε τις δεκαετίες ΄50 και ΄60 το Αγρίνιο, θυμάται με νοσταλγία ο κυρ Σωτήρης.
Είναι κρίμα να γκρεμίζονται αυτά τα παλιά σπίτια και να χτίζονται πολυκατοικίες. Αν κατεδαφιστεί θα γίνει μικρή πλατεία σύμφωνα με τα σχέδια… Θα μπορούσε όμως να συντηρηθεί από το δήμο και να γίνει Λαογραφικό Μουσείο.

Το παλιό Αγρίνιο χάνεται μας λέει με μελαγχολία… Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε, ο κυρ Σωτήρης Λαμπρόπουλος, μου είπε: Αν μπορείς γράψε κάτι γι΄ αυτό, ίσως να μπορέσει να σωθεί η παλιά κατοικία και η ακακία στην άκρη του δρόμου…

Κείμενο: Γιώργος Πανταζόπουλος

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 2158 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.