Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 19:57

Εργαστήριο Θεατρικού Τραγουδιού στην Πάτρα με τον Ανδρέα Κατερινόπουλο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο Θέατρο Μηχανουργείο, την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Tο Μηχανουργείο πολυχώρος πολιτισμού διοργανώνει εργαστήριο θεατρικού τραγουδιού (Μusical Τheater Coaching #1) και μουσικής ορθοφωνίας, με καθηγητή τον Αγρινιώτη performer, πιανίστα και συνθέτη Ανδρέα Κατερινόπουλο.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα (18:00-20:00) στο Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού, έχει συνολική διάρκεια 4 μήνες και η έναρξη του είναι την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019.

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο

Το εργαστήριο ως ένα πρότυπο master class θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των φωνητικών ικανοτήτων των μαθητών και τη μουσική έκφραση από το μιούζικαλ μέχρι το χορό του αρχαίου δράματος. Οι μαθητές του εργαστηρίου ολοκληρώνοντας τον κύκλο μαθημάτων θα έχουν την ευκαιρία να διατρέξουν όλα τα είδη Έμμετρου Μουσικού Θεάτρου και να μυηθούν γνωστικά σε όλες τις βασικές κατηγορίες του Θεατρικού Τραγουδιού και των Λιμπρέτο, από το τραγούδι ως σχόλιο της Δράσης (κατάγεται από το Χορικό), ως εξέλιξη της Δράσης ή συνέχεια μιας Σκηνής (πολύπλοκο Τραγούδι), έως το τραγούδι πρόζα (έμμετρος μονόλογος), το διαλογικό (εισαγωγή στο Λιμπρέτο – Όπερα και Οπερέτα) και το σατυρικό τραγούδι. Το εργαστήριο M.T.C. (Musical Theater Coaching #1) χωρίζεται σε δύο διδακτικές ενότητες. Η κάθε ενότητα διαπραγματεύεται βασικές κατηγορίες της ομαδικής και ατομικής άσκησης της φωνής.

Μουσική ορθοφωνία

• Ακουστική αντίληψη, ασκήσεις χαλάρωσης και η τεχνική αναπνοή. Σωστή χρήση του διαφράγματος για καλύτερο αποτέλεσμα στην αναπνοή που αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της φωνής.
•«Βρίσκω τη φωνή μου», τοποθέτηση της φωνής, άρθρωση και προφορά.
•Άσκηση της φωνής ομαδική και ατομική. Ασκήσεις αναπνοής, ασκήσεις φωνημάτων.
•Φωνή και λόγος. Ανάλυση λόγου πάνω σε κείμενα για την καλή εκφορά του με παύσεις, αλλαγή ύφους, χρώματος φωνής, τονικότητας, αυτοσχεδιασμού.
•Η φωνή σαν φορέας του λόγου, ρυθμός, χρωματισμός και ύφος.
•Εκπαίδευση και εξάσκηση της φώνησης στο τραγούδι

Θεατρικό Τραγούδι

•Ανάγνωση παρτιτούρας.
•Ομαδική συμμετοχή για την κατανόηση της πολυφωνίας. Αναπτύσσουμε αντανακλαστικά, αίσθημα συνεργασίας και κώδικες επικοινωνίας μέσα από την ομαδική εξάσκηση πάνω στο θεατρικό τραγούδι.
•Ατομική αξιολόγηση των μαθητών και δημιουργία ρεπερτορίου, αναφορικά με τον τύπο φωνής.
•Σπουδή στο ντουέτο και τις δεύτερες φωνές.
•Εξάσκηση στον συνδυασμό τραγουδιού με έντονη κίνηση (πάνω σε ρυθμικά σχήματα ή χορογραφία).
•Ρυθμός – πρόζα – τραγούδι και η αλληλεπίδρασή τους στο θέατρο.
•Γνωριμία και εξοικείωση με την τεχνική του μικροφώνου στη σκηνή, σε καμπίνα STUDIO και στην ομάδα μας που αποτελείτο κοινό μας.

Η Ύλη του Εργαστηρίου

Κάθε Δευτέρα βράδυ ο Ανδρέας Κατερινόπουλος θα επιλέγει και θα ενσωματώνει – μάθημα το μάθημα – στον λειτουργικό κορμό του εργαστηρίου ολοκληρωμένα θεατρικά τραγούδια που θα δουλευτούν από τους μαθητές ομαδικά και ατομικά.

Τίτλοι θεατρικών παραστάσεων που θα προσεγγίσουμε παράλληλα με τα είδη Θεατρικού τραγουδιού που θα αναλύσουμε ενδεικτικά (Το Θεατρικό Τραγούδι στην Ελληνική Δισκογραφία):

  • Η Γειτονιά των Αγγέλων Ι. Καμπανέλλης, Μίκης Θεοδωράκης
  • Οδός Ονείρων Μάνος Χατζιδάκις
  • Ματωμένος γάμος F. G. Lorca , Μάνος Χατζιδάκις
  • Μουσική πράξη στον Μπρέχτ ( Η Όπερα της Πεντάρας των Bertol Brecht και Kurt Weill)
  • Όμορφη Πόλη Μίκης Θεοδωράκης
  • Κόκκινα φανάρια – The Red Lanterns Σταύρος Ξαρχάκος
  • Όρνιθες του Αριστοφάνη Μάνος Χατζιδάκις

To Μusical Theater Group πάει… Brodway. Τίτλοι ταινιών Musical και παραστάσεων του Broadway που θα προσεγγιστούν, ενδεικτικά:

West Side Story musical του Arthur Laurents, μουσική του Leonard Bernstein και στίχους του Stephen Sondheim, εμπνευσμένο από το έργο του William Shakespeare Romeo and Juliet / Chicago μουσική του John Kander, στίχοι του Fred Ebb, και book από τους Ebb και Bob Fosse / Cabaret (1972 film) Βοb Foss John Kander & Fred Ebb / Les Miserables  από τον Γάλλο ποιητή και μυθιστοριογράφο Victor Hugo, μουσική του Claude – Michel Sconberg, libretto και στίχοι στην Αγγλική γλώσσα του Herbert Kretzmer.

•Η παραπάνω ενότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί αν υπάρχει σαφώς κατάλληλο επίπεδο γνώσης Αγγλικών.

Performance – Το Musical Theater Group παρουσιάζει

Μέρος της δουλειάς του εργαστηρίου ΜΤC #1 μπορεί να παρουσιαστεί μετά την ολοκλήρωσή του τoν Ιούνιο με τη μορφή παράστασης ή ανοιχτού μαθήματος στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι συμμετέχοντες, υπό την καθοδήγηση του μουσικού Ανδρέα Κατερινόπουλου και του σκηνοθέτη Γεράσιμου Ντάβαρη πάνω σε έναν άξονα 10 – 15 θεατρικών τραγουδιών που θα εμπλουτίσουν έκαστη παράσταση – παρουσίαση του Μusical Theater ensemble.

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, σπουδαστές ωδείων, μουσικούς, χορευτές, εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους δουλεύουν με ομάδες ενηλίκων, παιδιών και νέων. Προηγούμενη μουσική η θεατρική εμπειρία δεν είναι απαραίτητη. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες – Info:

Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού
Facebook: EVENT
Facebook page: Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού
Εργαστήριο Θεατρικού Τραγουδιού – Μusical Τheater Coaching #1
Διεύθυνση: Ευμήλου 2, Πάτρα 262 22
Υπέυθυνος Καθηγητής: Ανδρέας Κατερινόπουλος
Κόστος: 25,00 ευρώ ανά μήνα
Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα, ώρα: 18:00 – 20:00
Διάρκεια: Φεβρουάριος – Ιούνιος 2019
Έναρξη: Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Πληροφορίες και συμμετοχές στα τηλέφωνα: 698 207 6570 & 6946649080 και στα e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να προσέλθουν με άνετα ρούχα και παιγνιώδη διάθεση!

agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 456 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.