Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:31 πμ
 
wm small
Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 15:37

Ενδιαφέρουσα η ταχύτητα με την οποία τρέχει το φυσικό αέριο στην περιοχή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει κι όπως πληροφορηθήκαμε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο η εγκατάσταση του φυσικού αερίου στην περιοχή πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Όμως οι χρόνοι είναι πολύ πιο ασφυκτικοί από ότι φαίνονται.

Κι αυτό γιατί η υλοποίηση του σχεδιασμού για την επέκταση των δικτύων υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, η διερεύνηση των περιοχών όπου θα γίνει η εγκατάσταση των δεξαμενών, αλλά και οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ωρίμανση του έργου, περιλαμβάνει ολοκλήρωση των μελετών εντός τριμήνου! Κι αυτό σημαίνει πως μέσα στις επόμενες 20 ημέρες πρέπει να έχει βρεθεί, για παράδειγμα στο Αγρίνιο, το κατάλληλο οικόπεδο.

Πρέπει, βέβαια, ξεκαθαριστεί ότι είναι άλλη διαδικασία, οι χώροι, οι δεξαμενές κλπ, που αφορούν στο οικιακό φυσικό αέριο και άλλα τα προαπαιτούμενα για το φυσικό αέριο που θα έρθει για άλλη χρήση, βιομηχανική ή κάποια άλλη.

Το ενδιαφέρον για την χωροθέτηση κοντά στο Αγρίνιο έχει να κάνει με τις προτάσεις που υπάρχουν και είναι μια κοντά στην ευρύτερη «περιοχή παλιάς κεραμοποιίας Κατσίκη» και η άλλη στην γνωστή περιοχή κοντά στο Δοκίμι. Στο Περιφερειακό συμβούλιο ήρθε μια ακόμη πρόταση από τον  δήμο Αγρινίου που για την περιοχή όπου σχεδιάζεται η ΒΙ.ΠΕ. κοντά στο Αγγελόκαστρο.

Αυτή η τελευταία πρόταση δεν φαίνεται να έχει και πολλή τύχη διότι αφενός ακόμη δεν υπάρχει έτοιμη η ΒΙ.ΠΕ αλλά είναι κάτι που θα γίνει και αφετέρου οι χρήσεις γης στο σημείο δεν προβλέπουν κάθε είδους όχληση, δεν είναι για χρήση όπως οι δεξαμενές φυσικού αερίου.

Το κυριότερο όμως είναι πως, σύμφωνα με την ΔΕΠΑ και όπως λένε οι πληροφορίες μας, η οριοθέτηση του χώρου τόσο μακριά από το Αγρίνιο δεν είναι βιώσιμη. Κάπου 12,5 χιλιόμετρα από το αστικό κέντρο σημαίνει ότι πολύ αέριο θα «μένει» στις σωληνώσεις και το σύστημα θα αποκτά πρόσθετο κόστος.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο ερχομός του φυσικού αερίου στην περιοχή δίνει άλλη προοπτική σε πολλές δραστηριότητες, κινητικότητα στα ζητήματα real estate και μια γενικότερη φημολογία ότι κι άλλοι ενεργειακοί «παίκτες»(μεγάλοι μάλιστα)έχουν στον σχεδιασμό τους την περιοχή μας και ως προς το φυσικό αέριο. Γιατί για άλλες πηγές ενέργειας έχουν ήδη κινηθεί…

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Σταθάκης προχθές εξηγούσε ότι δεν θα πάμε σε απαλλοτριώσεις, τα χρονοδιαγράμματα λένε ότι πρέπει να βρεθεί οικόπεδο που θα αγοραστεί άμεσα για να είμαστε εντάξει με τον προγραμματισμό. Ενδιαφέρουσα η σπουδή λοιπόν στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής.

Γ.Σ.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1884 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.