Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:06 μμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 00:41

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Πλήθος ερωτήσεων-αποδοχή χρηματοδότησης για το τρίτο έργο του ΒΑΑ (φωτο-video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις σχετικά με την παραίτηση του Παύλου Μοσχολιού, την ανάληψη καθηκόντων επικεφαλής της παράταξης από τον κ. Κορδολαίμη και ευχές για καλή θητεία στην κ. Σερπάνου, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. 

Η συνεδρίαση περιλάμβανε αρκετές παρεμβάσεις και πλήθος ερωτήσεων που στην πλειοψηφία τους απαντήθηκαν ή επιχειρήθηκε να απαντηθούν από τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του.

Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση έγινε αναφορά στο τρίτο έργο του προγράμματος ΒΑΑ, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι με διάφορα λίγων μηνών ο δήμος χρηματοδοτεί για δεύτερη φορά με περίπου 5.000 ευρώ, «αναπτυξιακό συνέδριο» που διοργανώνει μερίδα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Στην διαδικασία των παρεμβάσεων, ο κ. Παπανικολάου, έθεσε το θέμα της ρύπανσης και της αιθαλομίχλης στην πόλη και ρώτησε εάν προτίθεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο δήμος, ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλεται, ουσιαστικά έγινε «έξωση» από το Δημοτικό Κατάστημα του Άγιου Κωνσταντίνου, σε Σύλλογο αιμοδοτών.

Την δυσφορία του εξέφρασε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Ρόκος, για το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προ εννιαμήνου δεν δέχθηκε να συζητηθεί το «Μακεδονικό».

Έκανε λόγο για Συμφωνία-ταπείνωση για τον Ελληνισμό και έκλεισε λέγοντας «η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική», προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του κ. Καμένου.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου κ. Καρακώστας, γνωστοποίησε στο Συμβούλιο έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας Αιτωλοακαρνανίας, σχετικά με την πηγή υδροληψίας κοντά στην γέφυρα του Αχελώου στην Στράτο.

Σύμφωνα με το έγγραφο που βασίζεται στις μετρήσεις της ΔΕΥΑ το νερό είναι ποιοτικά κατάλληλο.

Ζήτησε μάλιστα από μερίδα της αντιπολίτευσης να μην χρησιμοποιεί «αθέμιτες μεθόδους» που δημιουργούν ανησυχία σε θέματα δημόσιας υγείας.

Ακολούθησε παρέμβαση της εκπροσώπου του Συλλόγου Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος, που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «εκδίωξη» από το δημοτικό κατάστημα του Άγιου Κωνσταντίνου, απαιτώντας άμεσα λύση για την στέγαση του Συλλόγου.

Για το ίδιο θέμα παρενέβη ο πρόεδρος της κοινότητας Θ. Γαμβρούλης και ο Σύμβουλος κ. Βασιλείου, που είπαν πως ουσιαστικά υπήρξε μια μικρή αναστάτωση που θα λυθεί άμεσα με την εγκατάσταση υτου Συλλόγου στο ΚΑΠΗ Αγίου Κων/νου. Ο κ. Γαμβρούλης μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη.
Οι αλλαγές τους χώρους του δημοτικού καταστήματος, του Αγίου Κων/νου, σχετίζονται με την λειτουργία ΚΕΠ.

Ερώτηση για το εάν η ΔΕΥΑ προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης για τους λογαριασμούς ύδρευσης στους πολυτέκνους έθεσε ο κ. Κορδολαίμης.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Σκορδόπουλος , είπε πως το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης.

Τέσσερα ερωτήματα έθεσε ο κ. Τραπεζιώτης. Για το πρώτο μάλιστα χρησιμοποίησε τον τίτλο της Οσκαρικής ταινίας «Όσα παίρνει ο άνεμος» για να περιγράψει την εικόνα του κτιρίου του πρώην ΕΟΚ που έχει παραχωρηθεί στον δήμο, στην οδό Μακρή.

Ζήτησε ακόμη να ενημερωθεί για το εάν παρατηρήθηκαν προβλήματα στο πρόσφατα ανακαινισθέν γήπεδο του Αγίου Κων/νου, για την πορεία της ΕΔΕ αναφορικά με το «ναυάγιο» του ημιμαραθωνίου «Μιχάλης Κούσης», αλλά και για τα προβλήματα υγρασίας στο 21ο Δημοτικό Σχολείο.

Ο κ. Παπανικολάου, ρώτησε για τα προβλήματα υγρασίας και σε αίθουσες του 4ου Δημοτικού.

Ο κ Μερμίγκης ζήτησε να ενημερωθεί για τον Οργανισμό του Δήμου και την καταγραφή των αδέσποτων.

Για τα αδέσποτα ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος κ. Φαρμάκης πως η καταγραφή έγινε και πως υπάρχει καλή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα.

Ακολούθησαν απαντήσεις του δημάρχου Αγρινίου. Ειδικότερα για τον Οργανισμό, είπε πως θα απαιτηθεί διεξοδική συζήτηση για το θέμα, πριν την τοποθέτηση των διευθυντών.
Για το κτίριο του πρώην ΕΟΚ, απάντησε πως ακόμη δεν υπάρχει διαδικασία παράδοσης – παραλαβής του κτιρίου, ενώ για το πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ για την αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων απάντησε πως δεν εντάχθηκε ο δήμος, εξαιτίας του μικρού προϋπολογισμού του προγράμματος.

Σημείωσε ότι κτίρια όπως αυτό του πρώην ΕΟΚ στη Μακρή ή το τσιμεντένιο κτίριο των αποθηκών Παπαστράτου, απαιτούν πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Για τα προβλήματα στα Δημοτικά Σχολεία , απάντησε πως η νομοθεσία που ισχύει σε αυτά τα έργα, προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις, ενώ έκανε γνωστό πως υπάρχουν εργολαβίες, που θα προχωρήσουν όμως, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Στην ίδια νομοθεσία, το νόμο 4412, επέρριψε τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του χώρου του αμαξοστασίου του Δήμου.

Οι συνθήκες εκεί για τους εργαζόμενους έχουν χαρακτηριστεί «άθλιες» και έχει συμφωνηθεί πως πρέπει να γίνει παρέμβαση.

Για το γήπεδο του Αγίου Κωνσταντίνου , ο κ. Παπαναστασίου παραδέχθηκε πως διαπιστώθηκε θέμα με την αποστράγγιση του γηπέδου από νερά και πως χρειάζεται ειδική σκούπα, σημείωσε πως το θέμα θα λυθεί και συμπλήρωσε πως το έργο δεν εγκαινιάστηκε ακόμη.
Σχετικά με την ΕΔΕ για τον ημιμαραθώνιο, διευκρίνισε πως πρόκειται για προκαταρκτική εξέταση και ζήτησε όποιος σύμβουλος επιθυμεί να ενημερωθεί από την Διεύθυνση.

Στην ημερήσια διάταξη, συζητήθηκε το θέμα του εξώδικου συμβιβασμού για αποζημίωση δημότη , με μέρος της αντιπολίτευσης να εκφράζει επιφυλάξεις, ενώ αποφασίστηκε η έγκριση χρηματοδότησης του έργου: «Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων σχεδίου πόλης».
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαναστασίου, πρόκειται για το τρίτο έργο του προγράμματος ΒΑΑ και αφορά στην δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων (τέσσερις πλατείες) στην Αγία Βαρβάρα, στην περιοχή του ΚΤΕΛ και σε δυο σημεία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πάντως έθεσαν το θέμα της επιλογής των συγκεκριμένων χώρων και την ανάγκη αναβάθμισης υποβαθμισμένων περιοχών στην πόλη.

Ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι και οι τρεις πρώτες παρεμβάσεις του προγράμματος, αφορούν σε έργα περιφερειακά του Αγρινίου και όχι στο κέντρο.

Αντιδράσεις για την χρηματοδότηση ενός ακόμη «αναπτυξιακού συνεδρίου»

Το γεγονός ότι ο δήμος καλείται να χρηματοδοτήσει το δεύτερο σε λίγους μήνες «αναπτυξιακό συνέδριο» χωρίς καν να έχει πάρει απόφαση ότι είναι συνδιοργανωτής καυτηριάστηκε έντονα από τους Συμβούλους κ. Ρόκο, Παπανικολάου και Μερμίγκη.

Ο κ. Παπανικολάου θέλησε να μάθει για τα αποτελέσματα της πρώτης διοργάνωσης, με τον κ. Γκρίζη αμήχανα να απαντά πως «αυτά δεν γίνεται να εξαχθουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα». Θέλοντας μάλιστα να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις απάντησε πως ο δήμος είναι διατεθειμένος να στηρίξει και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες.

Να θυμίσουμε πως στο πρώτο συνέδριο -όπου επίσης χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο- είχε ανακοινωθεί η έλευση σχεδόν… του μισού υπουργικού συμβουλίου, όμως τελικά παραστάθηκε μόνον ένας υφυπουργός, ενώ γενικότερα οι εργασίες του, περισσότερο περιορίστηκαν στη ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων παρά στον προβληματισμό και τον διάλογο για τις προοπτικές της περιοχής.

Ο κ. Μερμίγκης μάλιστα, εμφανίστηκε οργισμένος, όταν όπως είπε στο πρώτο συνέδριο , «επιστρατεύτηκαν» εθελοντές του δήμου για να μοιράζουν ενημερωτικό υλικό Τράπεζας!

Αυτό τη στιγμή που μεγάλο μέρος του συνεδρίου χρηματοδοτείται από δημόσιο χρήμα.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ντροπή» και «ξετσιπωσιά» την εξέλιξη και τόνισε πως το συνέδριο αφορά αποκλειστικά στην ιδιοτέλεια των διοργανωτών του.

«Χρησιμοποιείται ο δήμος για promotion μιας εκδήλωσης, πριν ακόμη πάρουμε εμείς απόφαση για συμμετοχή» είπε ο κ. Ρόκος που εξέφρασε μάλιστα την απορία του σχετικά με το γιατί ο δήμος πληρώνει απευθείας τους διοργανωτές.

Να σημειωθεί πως στην σχετική συζήτηση μεγάλο μέρος Συμβούλων απουσίαζε, όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος, αλλά και η παράταξη του κ. Τραπεζιώτη.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ψήφισε θετικά, ενώ στην διοργάνωση και χρηματοδότηση του «αναπτυξιακού συνεδρίου» πριν μερικούς μήνες, η ίδια παράταξη είχε επιλέξει την αποχή.

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 1085 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 00:55
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.