Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:56 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 13:16

4 φάρμακα με πολύ σοβαρές παρενέργειες που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

1. Αντιβιοτικά

Σχεδόν όλοι έχουν λάβει αντιβιοτικά για να καταπολεμήσουν κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιβιοτικά για ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα. Εκτός από αναποτελεσματικό, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες – μπορεί να δημιουργήσετε αντιμικροβιακή αντίσταση στο φάρμακο, που σημαίνει ότι οι ασθένειες που απαιτούν αντιβιοτικά θα μπορούσαν να γίνουν απειλητικά για τη ζωή. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά προσβάλλουν εκτός από τα βλαβερά βακτηρίδια στο έντερο και την ωφέλιμη μικροχλωρίδα. Για να διατηρήσετε υγιή εντερική χλωρίδα σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει πάντα να λαμβάνετε ένα προβιοτικό παρασκεύασμα όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά.

2. SSRI

Η φαρμακευτική αγωγή είναι η τελευταία λύση για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση επιλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας και βελτιώνουν τη διάθεσή σας. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του άγχους και των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών.

Ωστόσο, η λήψη φαρμάκων SSRI μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παρενέργειες που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικότερα, οι νέοι μπορούν να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά και – παραδόξως – αυτοκτονικές σκέψεις. Εκτός από τις λιγότερο ακίνδυνες παρενέργειες όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, ναυτία και πεπτικά προβλήματα, η θεραπεία με SSRI μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμη σεξουαλική δυσλειτουργία. Η λήψη αυτών των φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης.

3. Αντισυλληπτικά

Για εκατομμύρια γυναίκες, τα αντισυλληπτικά δεν είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου των γεννήσεων – πολλές γυναίκες παίρνουν το χάπι με την ελπίδα να αποκτήσουν μεγαλύτερο στήθος, πιο καθαρό δέρμα και πιο πυκνά μαλλιά. Οι γυναικολόγοι συχνά συνταγογραφούν αντισυλληπτικά όταν οι γυναίκες υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου ή έχουν ακανόνιστο κύκλο. Ωστόσο, μια γρήγορη ματιά στις παρενέργειες δείχνει ότι οι κίνδυνοι μπορεί να αντισταθμίσουν τα οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, την αύξηση βάρους, την απώλεια της λίμπιντο και τους πονοκεφάλους.

Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης, που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή πνευμονική εμβολή. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Όσες γυναίκες είναι υπέρβαρες, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή καπνίζουν τακτικά, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και άλλες μορφές αντισύλληψης.

4. Ασπιρίνη

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ASS), γνωστό ως ασπιρίνη, είναι ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο που χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του υψηλού πυρετού. Για πολλούς, η ασπιρίνη είναι ένα φάρμακο πλήθος ασθενειών, από πονοκεφάλους μέχρι ρευματισμούς. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι περίπου 8.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από τη λήψη ασπιρίνης κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη, αποκτώντας έλκη στομάχου, αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα, νεφρική βλάβη ή κρίσεις άσθματος. Ως εκ τούτου, η ασπιρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Αυτή η λίστα δεν πρέπει να σας εμποδίζει να παίρνετε αυτά τα είδη φαρμάκων, αν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει τη χρήση τους. Η άρνηση θεραπείας θα μπορούσε είναι απειλητική για τη ζωή για ορισμένες ασθένειες. Ωστόσο, πρέπει πάντα να εξετάσετε τη σοβαρότητα της πάθησης με τυχόν παρενέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που είναι εξίσου αποτελεσματικές.

http://medicalnews.gr

 

 

Διαβάστηκε 1863 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.