Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  11:10 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 19:22

Βίλλα Βηθανία: ο παράδεισος του Φώτη Κωστούλα στην Αίγινα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

villa-vithania-luxury-vacation-home-01Όλοι γνωρίζουμε τους δεσμούς του Φώτη Κωστούλα με την Αίγινα. Πως εκεί διατηρεί την εξοχική του κατοικία και στην οποία περνά τις ήρεμες στιγμές του. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν όλοι, είναι πως ο Φώτης Κωστούλας αποκατέστησε ένα ιστορικό κτίσμα της Άιγινας , τη “Βίλλα Βηθανία”. Την απολαμβάνει ο ίδιος αλλά και τη διαθέτει προς ενοικίαση.
Την περίοδο περίπου που ο μεγαλομέτοχος του Παναιτωλικού ήρθε στο προσκήνιο του Αγρινίου, πριν 10 χρόνια περίπου, σε εκείνη τη συγκυρία απέκτησε και τη “Βίλλα Βηθανία” στην Αίγινα. Ένα πέτρινο κτίσμα ,κομμάτι της ιστορίας της Αίγινας από την δεκαετία του ΄30, το οποίο ο Φώτης Κωστούλας αναπαλαίωσε γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στην τοπική κοινωνία.
Ωστόσο δεν περιορίστηκε στο να απολαμβάνει αυτός τη θέα του Σαρωνικού αλλά διαθέτει την κατοικία και για φιλοξενία σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Περιηγηθείτε εδώ στη Βίλλα Βηθανία

Διαβάστε ένα σχετικό αφιέρωμα

Βίλα Βηθανία. Η Ιστορία αναβιώνει

aigina_vithania
Μια βίλα, μια ιστορία πολλών δεκαετιών… Η Βίλα Βηθανία. Ένα χαρακτηριστικό κτίσμα της Αίγινας που, παρέα με άλλα δύο γειτονικά πυργόσπιτα νορμανδικού τύπου, στέκει εκεί αγέρωχη, παλεύοντας με την αμείλικτη φθορά του χρόνου.
Η αποκατάσταση του κτίσματος, όπως δήλωναν οι πινακίδες που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην εξωτερική πόρτα, χαροποίησε ιδιαίτερα τους κατοίκους και τους συχνούς επισκέπτες του νησιού. Και μόνο στη σκέψη ότι η Βηθανία θα αποκτήσει και πάλι ζωή, η βόλτα προς τη νότια πλευρά της Αίγινας, μετά το Σινέ Ακρογιάλι, όπου δεσπόζουν τα τρία ιστορικά σπίτια, κέντρισε το ενδιαφέρον.
Πρώτο κτίστηκε το μεσαίο από τον αρχιτέκτονα Troumpe κατά παραγγελία του Νίκου Περόγλου, του ανθρώπου που πρωτοέφερε στην Αίγινα το θαυμαστό δεντράκι της φιστικιάς. Η βίλα αυτή είναι η μόνη που κατοικείται από τους ιδιοκτήτες της, ενώ το τρίτο κατά σειρά, που… πρωταγωνίστησε στην ταινία «Διακοπές στην Αίγινα», ανήκει στο Νοσοκομείο της Αίγινας, στο οποίο το κληροδότησε ο ιδιοκτήτης του.
Περπατώντας προς τον Φάρο, συναντάμε πρώτη τη Βηθανία, που περιήλθε πριν από πέντε περίπου χρόνια στην κατοχή του κ. Φώτη Κωστούλα. Οι χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοση αδειών είχαν ως συνέπεια την καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών αποκατάστασης, που –σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα– θα ολοκληρωθούν του χρόνου το καλοκαίρι. Την ευθύνη του έργου έχει ο αρχιτέκτων μηχανικός Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος ξενάγησε το SM στον χώρο, ενώ τις ξύλινες κατασκευές έχει αναλάβει ο Διονύσης Καλαμάρας. «Το οίκημα έχει κριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο. Με την πάροδο του χρόνου είχε υποστεί πολλές κακοποιήσεις, ειδικά την περίοδο που χρησιμοποιήθηκε ως μπαρ και ντισκοτέκ. Προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε όπως ήταν στην αρχική του μορφή με απόλυτο σεβασμό, χρησιμοποιώντας αυθεντικά υλικά ή άλλα συμβατά. Ακόμη και τα εξωτερικά κάγκελα που σώζονται θα καθαριστούν με αμμοβολή και θα επαναχρωματιστούν. Τα κουφώματα επίσης –όσα έχουν καταστραφεί– θα αντικατασταθούν με όμοια ξυλεία. Όσον αφορά τον εξωτερικό τοίχο της μάντρας, βρέθηκαν στοιχεία από κατοίκους της περιοχής και θα μπορέσουμε να τον επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή» μας εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
aigina_vithania21
Για την Ιστορία
Η βίλα Βηθανία φτιάχτηκε κατά παραγγελία του Πέτρου Περόγλου, αδελφού του Νικόλαου, και στη συνέχεια πουλήθηκε σε έναν γιατρό. Αργότερα πέρασε στην κατοχή καθολικών καλογραιών που παρέδιδαν μαθήματα ξένων γλωσσών και φιλοξενούσαν κορίτσια για διακοπές. Τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν το ίδρυμα «Βηθλεέμ – Το σπίτι του Παιδιού», όπου το είχε κληροδοτήσει η αδελφή Αιμιλία Πέππα. Κατά καιρούς είχε νοικιαστεί για πανσιόν και μπαρ. Στόχος τώρα του νέου ιδιοκτήτη είναι να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για εκδηλώσεις, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που παρατηρείται στην Αίγινα.
 
Διαβάστηκε 3850 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.