Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:08 μμ
 
wm small
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 13:42

Κατώτατος μισθός: Πόση είναι η αύξηση στην Ελλάδα – Σύγκριση με άλλες χώρες που υπέγραψαν μνημόνια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κατώτατος μισθός: Στα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα θα φτάσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αύξηση στην εκτιμάται ότι θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει να παρακολουθήσουμε πώς διαμορφώνεται σε άλλες χώρες που υπέγραψαν μνημόνια.

Η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες καθώς πρόκειται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια την υπουργό Εργασίας. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι το 2012 οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υπέστησαν μείωση της τάξεως του 22% καθώς είδαν το μισθό τους από 751 ευρώ να περικόπτεται και να φτάνει στα 586 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, χώρες που επίσης μνημόνια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία, γίνεται φανερή η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προαναφέρθηκαν.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία για τέταρτη συνεχή χρονιά αυξάνει τον κατώτατο μισθό – κάθε αύξηση είναι της τάξεως του 5%, και πλέον στο 2019 αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 600 ευρώ. Από την πλευρά του, και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% – το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην Ευρωζώνη, ο οποίος πλέον από 858 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Διαβάστηκε 603 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.