Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:57 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 15:27

Τέλος Οκτωβρίου “κληρώνει” για τα οικόπεδα υδρογονανθράκων της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil προκειμένου να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές για την ανάληψη της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στις χερσαίες περιοχές “Αρτα -Πρέβεζα”, “Αιτωλοακαρνανία” και “ΒΔ Πελοπόννησο”.
Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος “μνηστήρας” είχαν κληθεί από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης να βελτιώσουν την αρχική τους προσφορά, όπως και έκαναν. Tώρα θα κληθούν από την Επιτροπή να υποβάλλουν την τελική τους προσφορά ή να δηλώσουν ως τελική την ήδη κατατεθειμένη, σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο (μπόνους υπογραφής, μίσθωμα Δημοσίου, κλπ) με καταληκτική προθεσμία την 30η Οκτωβρίου.
Καλό θα ήταν να μη δοθεί και νέα παράταση, εκτιμούν πηγές του υπουργείου, που θεωρούν ότι οι τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη καταληκτική προθεσμία είναι υπεραρκετές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η πρώτη φορα που η Επιτροπή είχε ζητήσει από τους δύο “μνηστήρες” να καταθέσουν βελτιωμένη προσφορά είχε καταληκτική προθεσμία τις 8 Σεπτεμβρίου. Οι δύο εταιρείες ανταποκρίθηκαν, ωστόσο κρίθηκε ότι το ύψος των προσφορών θα έπρεπε να είναι υψηλότερο.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 5 Νοεμβρίου 2014 και μετά από τρεις μήνες, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου 2015, κατατέθηκαν οι προσφορές από τις ελληνικές εταιρίες ΕΛΠΕ και Energean Oil and Gas.
Τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν φακέλους για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η Energean για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.
Οι τρεις αυτές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς έχουν καταστεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας με σεισμικά και γεωτρήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία γεωτρήσεις είχε πραγματοποιήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η αμερικανική Triton και στη Δυτική Πελοπόννησο η βρετανική Enterprise (η εταιρία αυτή στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Shell).
Ενδιαφέρον για έρευνες στις τρεις περιοχές εκδήλωσε στις αρχές του 2014 η ιταλική ενεργειακή εταιρία ΕNEL, η οποία και προκάλεσε την έναρξη της προβλεπόμενης από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία διαδικασίας. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή από το υπουργείο και στις 23 Ιουλίου του 2014 υπεγράφη η απόφαση από τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη για την επιλογή της «σύμβασης μίσθωσης» ως του τύπου σύμβασης που υιοθετεί το υπουργείο και στις 31 Ιουλίου η απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Ωστόσο, τελικά η ΕNEL ανέκρουσε πρύμναν.

energypress.gr

Διαβάστηκε 1785 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.