Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:44 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 20:08

Δήμος Θέρμου: Απάντηση του Αντώνη Πριόνα για τον προϋπολογισμό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Απάντηση του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Θέρμου Αντωνίου Πριόνα στην ανακοίνωση του Δημάρχου κ .Σπύρου Κωνσταντάρα για την καταψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου.

Η Αλήθεια θα ξαναλάμψει σύντομα.
Όπως είπε και ο Άγγλος ποιητής Πέρσι Σέλεϊ:Η ζωή αλλάζει, μα δεν χάνεται. Η ελπίδα σβήνει μα δεν πεθαίνει.Η Αλήθεια σκεπάζεται, μα πάλι ξαναλάμπει.

Την αλήθεια αυτή καθεαυτή προσπάθησε ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας να αποκρύψει από τους συνδημότες μας με την ανακοίνωση του συνδυασμού της πλειοψηφίας σε μέσα της περιοχής μας,καθώς και διανέμοντάς την στους Δημότες, αμέσως μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν κατάφερε δε σε καμία περίπτωση να πείσει κανέναν για τον λόγο για τον οποίο έχει απολέσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο γεγονός για το οποίο είναι ο μοναδικός υπεύθυνος.Με επιχειρήματα ετεροχρονισμένα και αναφορές ανούσιες και ανακριβείς για τις ανεξαρτητοποιήσεις και διαγραφές Δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας δεν μπορεί να πείσει πλέον κανέναν.

Επαναπαύτηκε στην καλή μας διάθεση και θέληση, διάθεση που έχουμε επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την λύση των προβλημάτων του Δήμου και ενώ γνώριζε εκ των προτέρων ότι για να πετύχει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού θα έπρεπε τουλάχιστον να επιδιώξει την συναίνεση. Καμία πρωτοβουλία από μέρος του στην κατεύθυνση αυτή διότι για να επιδιώξει κάποιος την συναίνεση πρέπει να την πιστεύει πρώτα ο ίδιος.Πως όμως να την πιστέψει και να την επιδιώξει όταν ο ίδιος επιδεικνύει αλαζονική και ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους καταρχήν συνεργάτες του. Συμπεριφορά που οδήγησε τρεις Δημοτικούς του Συμβούλους σε ανεξαρτητοποίηση και δύο σε διαγραφή με δική του πρόταση στη Δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας .Τολμά ο κ.Κωνσταντάρας στην ανακοίνωση του συνδυασμού του και μιλά για συμπαιγνία αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να αναγνωρίζει τις τεράστιες ευθύνες του για την διάλυση του συνδυασμού της πλειοψηφίας. Για ποια συμπαιγνία μας μιλάει; Ας μας πει,έχουν ή δεν έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δικαίωμα να εκφράσουν την άποψη τους για τα θέματα που απασχολούν το Δήμο και να ψηφίσουν κατά συνείδηση;

Επί του προκειμένου στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019 τόσο εγώ προσωπικά όσο και και οι υπόλοιποι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, τοποθετηθήκαμε, ψηφίσαμε και αιτιολογήσαμε την ψήφο μας.

Η προσωπική μου τοποθέτηση και οι παρατηρήσεις μου ήταν οι εξής:
– Τόνισα την μεγάλη καθυστέρηση με την οποία το σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2019 ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε ερώτηση μου ως προς αυτό δεν απάντησε κανείς. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη πράξη έπρεπε να έχει γίνει μέχρι το τέλος Νοέμβρη.
-Αναφέρθηκα στην παρατήρηση του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α επί του προϋπολογισμού και ρώτησα για τις ενέργειες που ακολούθησαν. Καμία απάντηση τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από την αρμόδια Αντιδήμαρχο.
– Στηλίτευσα την άρνηση του Δημάρχου να επιδιώξει την συναίνεση αφού δεν πληροφόρησε κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο για το περιεχόμενο του σχεδίου και δεν επεδίωξε καν το διάλογο ως όφειλε αν και γνώριζε εκ των προτέρων ότι το ζητούμενο γι αυτόν είναι η πλειοψηφία.
-Ανέφερα για μια ακόμη φορά την ιδιαίτερη καθυστέρηση στην αποπληρωμή χρεών του Δήμου προς διάφορους προμηθευτές, αναδόχους εργασιών, εργολήπτεςγεγονός που αποδεικνύεται από το ποσό των 240.000 ευρώ ως οφειλές από το προηγούμενο έτος. Καμία απάντηση καμία αιτιολόγηση για αυτούς που δήθεν τώρα κόπτεται.
-Έδωσα έμφαση στον κωδικό των μελετών με την παρατήρηση ότι για έργα απαραίτητα όπως η επέκταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης προς το νεόδμητο κτίριο του Λυκείου Θέρμου καθώς και η καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο, η επέκταση του δικτύου ύδρευσης από την Τ.Κ. Κόνισκας στον οικισμό Αγ.Ιωάννη κ.α. δεν προβλέπονται καν οι μελέτες, αν και ο ίδιος ο Δήμαρχος παραδέχτηκε την αναγκαιότητα των έργων αυτών σε προγενέστερο συμβούλιο κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου σε δική μου αναφορά. Καμία πρωτοβουλία όμως από την πλευρά του.
-Στον τομέα των εγγείων βελτιώσεων και ενώ γνωρίζουμε όλοι τα σοβαρά προβλήματα των υποδομών του Τ.Ο.Ε.Β Θέρμου- Πετροχωρίου, στην αναφορά μου για την παράληψη τουλάχιστον μελέτης για την συντήρηση αυτών, όχι μόνο στην παρούσα συνεδρίαση αλλά και σε προηγούμενη, καμία απάντηση από τον Δήμαρχο, καμία ενέργεια.
-Αναφέρθηκα στην μεγάλη καθυστέρηση της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών του γηπέδου ποδοσφαίρου της έδρας του Δήμου με κονδύλι που έχει εξασφαλισθεί από την Γ.Γ. Αθλητισμού από το έτος 2015 και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Και για το έργο αυτό υπάρχει κατατεθειμένη ολοκληρωμένη μελέτη στη Γ.Γ Αθλητισμού από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ανέφερα για μία ακόμη φορά τις σοβαρές φθορές του νέου πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο 5χ5 σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (1 έτος) από την αντικατάστασή του, προμήθεια για την οποία ο Δήμος δαπάνησε το ποσό των 13.000 ευρώ. Καμία ενέργεια και γι αυτό.
-Γενικότερα είπα ότι δεν είναι δυνατόν να απαντώ καθημερινά σε Δημότες για θέματα που ουδέποτε απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο για αιτήσεις τους που ποτέ δεν έφθασαν για συζήτηση. Σε εκείνους δε που ευτυχώς είναι λίγοι και αναφέρομαι σε ελάχιστους συναδέλφους της πλειοψηφίας, που προσπαθώντας να κρύψουν την δική τους πολιτική γύμνια, επέλεξαν το δρόμο της κατασυκοφάντησης και επιχειρούν με ασύστολα ψέματανα πλήξουν την διαδρομή μου στα κοινά του τόπου μας και γενικότερα την πολιτική μου υπόσταση, υπενθυμίζω ότι οι Δημότες και γνώμη έχουν και κρίση.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός στερείται στρατηγικού σχεδίου και είναι χωρίς αρχή ,μέση και τέλος θα οδηγηθούμε σε επαναληπτική συνεδρίαση είπα στην τοποθέτησή μου χωρίς να καθορίσω το χρονικό διάστημα των δύο μηνών, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος στην ανακοίνωσή του, πράγμα που αποδεικνύεται και από τα πρακτικά. Άλλωστε η όλη διαδικασία στηρίζεται σε νόμους και διατάξεις που κανείς από εμάς δεν μπορεί να τις αγνοήσει.
Και επειδή ο κ.Κωνσταντάρας για μία ακόμη φορά και στην τελευταία ανακοίνωση του συνδυασμού της «πλειοψηφίας» αποκρύπτει πραγματικά γεγονότα του υπενθυμίζω τα εξής:
Ο ίδιος με θερμοπαρακαλούσε να είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του. Τότε ήμουνα καλός τώρα έπαψα να είμαι. Γνωρίζουν βέβαια οι Δημότες μας την προσφορά του καθενός από εμάς.
Ο ίδιος με όρισε Αντιδήμαρχο και ο ίδιος αναίτια και ξαφνικά και με αιτιολογίες ανυπόστατες αποφάσισε να με αποπέμψει χωρίς να λάβει καν υπόψη την υπόσχεσή μου σε όλη τη δημοτική ομάδα ότι θα παραιτηθώ σύμφωνα με την υπόδειξη της υπηρεσίας μου.
Λέει ότι δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό γιατί δεν είμαι αντιδήμαρχος και αποκρύπτει ότι τα προηγούμενα δυο χρόνια που επίσης δεν ήμουν, τον ψήφισα. Αποκρύπτει ότι ήμουν άμισθος Αντιδήμαρχος και βέβαια δεν αναφέρει τους κατ΄ επανάληψη άσεμνους χαρακτηρισμούς του προς το πρόσωπο μου κατά την διάρκεια συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρει κινδυνολογώντας ότι ο Δήμος μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού αδυνατεί να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε δαπάνες μη εξαιρουμένων και των παγίων αγνοώντας εσκεμμένα το άρθρο 160 του νόμου 3463 του 2006 το οποίο αναφέρει ότι ώσπου να αρχίσει ο νέος προϋπολογισμός και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Μαρτίου, ισχύει ο προϋπολογισμός του έτους που έχει λήξει ως προς την πληρωμή των υποχρεωτικών δαπανών της παραγράφου 1του άρθρου 158 του ιδίου νόμου.Άρα έως τότε κανένας αιρετός και υπάλληλος του Δήμου δεν μένει απλήρωτος και όλες οι δαπάνες για τα λειτουργικά του,συμπεριλαμβανομένων των καύσιμωνκαι λιπαντικών για τα μηχανήματα γίνονται κανονικά.

Με βάση τα παραπάνω έπρεπε ο ίδιος να επιδιώξει το διάλογο και την συναίνεση επί του προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προτάσεις μου όσο και τις παρατηρήσεις μου κατ΄ελάχιστον .Δεν το έπραξε όμως ποτέ παρότι έχω αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζω θετικά αν και Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στην πλειοψηφία τους τα θέματα του Δήμου.

Συμπερασματικά, όπως είπα και στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, η αρνητική μου ψήφος στο συγκεκριμένο θέμα,ας είναι έστω και τώρα,η απαρχή μιας διαφορετικής προσέγγισης από τον ίδιον των θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο και ας κατανοήσει επιτέλους ότι είναι θέματα που αφορούν όλους εμάς που εμπιστεύτηκαν οι Δημότες και όχι μόνο του Δημάρχου και των πολύ στενών συνεργατών του.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1040 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/