Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:39 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 18:16

Φυσικό αέριο: ποιες περιοχές προτείνονται για τον σταθμό LNG του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με ικανοποιητικό ρυθμό φαίνεται πως προχωρούν οι διεργασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στο Αγρίνιο η οποία χρονολογείται για το 2021.

Στην τελική ευθεία είναι πλέον η διαδικασία χωροθέτησης του σταθμού LNG για τον οποίο προτείνονται δυο σημεία πλησίον της πόλης εκ των οποίων το ένα τελικώς θα επιλεγεί.

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο του 2016 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος το Τεχνικό Επιμελητήριο ν. Αιτωλοακαρνανίας και τη ΔΕΠΑ με αντικείμενο την προώθηση του έργου «Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Το φυσικό αέριο σχεδιάζεται να έρθει στη Δυτική Ελλάδα όχι με αγωγό αλλά σε υγροποιημένη μορφή LNG και μέσω των δικτύων διανομής να φτάσει στους καταναλωτές, αποκαθιστώντας έτσι μια διαχρονική αδικία σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδος.
Η μετατροπή του φυσικού αερίου σε LNG καθιστά ευκολότερη την αποθήκευση και την μεταφορά, όπου οι αγωγοί δεν είναι διαθέσιμοι. Επαναεριοποίηση γίνεται συνήθως σε μια εγκατάσταση, όπου το αέριο μπορεί να τοποθετηθεί σε αποθήκη/δεξαμενή ή απευθείας σε έναν αγωγό για τη μεταφορά. Μια σχετική εγκατάσταση λοιπόν προγραμματίζεται να λειτουργήσει στην περιοχή του Αγρινίου.

Από το παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ και το δήμο Αγρινίου υπήρξε στενή συνεργασία το τελευταίο διάστημα για να επιλεγούν οι περιοχές που θα υποδειχθούν ως καταλληλότεροι για την εγκατάσταση του LNG. H επιλογή σαφώς και δεν ήταν απλή υπόθεση καθώς έπρεπε να προσμετρηθούν αρκετές παράμετροι. Ωστόσο σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λ.Μπλέτσας μιλώντας στο agriniowebradio.gr υποδεικνύονται οι εξής δύο περιοχές για την χωροθέτηση του σταθμού: η μία είναι η περιοχή από Δοκίμι προς Πλάτανο και ή άλλη από τον κόμβο Παναιτωλίου μέχρι τα Γεφύρια Αλάμπεη. Περιοχές δηλαδή πλησίον του οδικού δικτύου και όχι χαρακτηρισμένες NATURA.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ σύντομα αναμένεται η προκήρυξη των διαγωνισμών από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) για την κατασκευή των υποδομών, συνολικής έκτασης 1.132 χλμ., που θα δώσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο στο 100% των αστικών ιστών 18 πόλεων. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ξεμπλόκαρε την «άφιξη» στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, απεξαρτώντας την τροφοδοσία των υποδομών της αχαϊκής πρωτεύουσας από τον σχεδιαζόμενο σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι της Πάτρας.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΔΑ, με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά υπερβαίνεται το σημαντικό εμπόδιο για την «άφιξη» του καυσίμου στη Δυτική Ελλάδα. Έτσι, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως οι διαγωνισμοί μπορεί κάλλιστα να προκηρυχθούν το επόμενο φθινόπωρο.

Λίγα λόγια για το LNG από το site prasinienergeia.com

Παρόλο που συγκριτικά με τα συμβατικά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) το LNG – παράγωγο του φυσικού αερίου -αναδεικνύεται καλύτερο και αποδοτικότερο, εντούτοις οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις προκαλούν επιφυλάξεις.
Οι επιφυλάξεις αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες καθώς η επιβάρυνση και υποβάθμιση είναι σημαντική για τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα. Υποβάθμιση η οποία αφορά όλα τα κράτη που έχουν εγκαταστήσει στο έδαφος τους τερματικούς σταθμούς αλλά και αυτά που γειτνιάζουν, αποτελεί πτυχή της ενεργειακής πολιτικής και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στις διεθνείς συναλλαγές.
Τα θετικά που παρουσιάζει η χρήση του, σε μια εποχή που υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των υδάτινων σωμάτων, ίσως να αποτελέσει αρωγό για τη χρήση καθαρών τεχνολογιών στα στάδια (αεριοποίηση, μεταφορά) που προκαλούν τη σημαντικότερη υποβάθμιση. Εξάλλου, από νομοθετικής σκοπιάς τόσο για την εγκατάσταση των ενεργειακών υποδομών LNG, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος από αυτές, υπάρχει πλήρης κάλυψη.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 485 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.