Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:39 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 18:36

Τα «στάνταρ» της επόμενης τετραετίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η επόμενη δημοτική περίοδος 2019-2023 ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών θα έχει κάποια δεδομένα. Και αυτό γιατί αυτή η δημοτική περίοδος ουσιαστικά συμπίπτει με τα τελευταία χρόνια του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Το παρόν ΕΣΠΑ (2014-2020) δεν ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 2014, αλλά 1η Ιανουαρίου του 2016, αφού η χώρα εξάντλησε το περιθώριο δύο ετών που δίνει ο ευρωπαϊκός κανονισμός προκειμένου να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα, προτού αρχίσει να υλοποιείται το νέο. Κάπως έτσι το τέλος του τρέχοντος ΕΣΠΑ προσδιορίζεται στα τέλη του 2022 και το ξεκίνημα του επόμενου το 2023.

Η υπόθεση ΕΣΠΑ στο δήμο Αγρινίου χαρακτηρίζεται πρωτίστως από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος. Mέχρι στιγμής ο δήμος Αγρινίου έχει εντάξει στο πρόγραμμα ΒΑΑ τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα έργα «Λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης» προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ, «Εκσυγχρονισμός και επέκταση υποδομών συλλογής αστικών λυμάτων περιοχής Αγίας Βαρβάρας» προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ και «Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων σχεδίου πόλης» προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια του 2019 αναμένεται να ενταχθούν και να δρομολογηθεί η δημοπράτηση κι άλλων έργων.

Όμως ο επόμενος δήμαρχος Αγρινίου, όποιος κι αν είναι, δεν θα έχει άλλον δρόμο από το να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα, που ενδεχομένως στην πορεία να μεγαλώσει η χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας λόγω των εκπτώσεων των έργων που δημοπρατήθηκαν και θα δημοπρατηθούν, κάτι που βέβαια είναι υπό την αίρεση του επόμενου Περιφερειάρχη. Έτσι ο επόμενος δήμαρχος Αγρινίου, όποιος κι αν είναι, ακόμη κι αν θελήσει να πάει σε διαφορετικό – εξ΄αρχής σχεδιασμό σε κάποια από τα έργα του πρόγραμματος ΒΑΑ, εγκαταλείποντας τους σχεδιασμούς και τις ωριμάνσεις που τώρα γίνονται από τις υπηρεσίες του δήμου, θα έχει αντίπαλο το χρόνο, αφού αναλαμβάνοντας καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2019 θα πρέπει να ωριμάσει ένα έργο με ταχύτητες φωτός… για να προλάβει να δημοπρατήσει και να υλοποιήσει το έργο έως το τέλος του 2022 που τελειώνει το ΕΣΠΑ.

Βεβαίως στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας πέρα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπάρχουν και θα υπάρξουν κι άλλες προσκλήσεις σε έργα π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης, σχολικών κτιρίων, αναπλάσεων, οδικών υποδομών. Όπως επίσης και στα τομεακά προγράμμα των Υπουργείων. Όμως και εκεί είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί κανείς να ελιχθεί διαφορετικά από τις όποιες υπάρχουσες προετοιμασίες του δήμου Αγρινίου, τη στιγμή που θα έχει μπροστά του μόνο τρία χρόνια για την ωρίμανση και την υλοποίηση κάποιου έργου, καθώς και όλα τα ενδιάμεσα πολλές φορές χρονοβόρα στάδια (αδειοδοτήσεις, δημοπράτηση κτλ). Είναι δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια από τη στιγμή που συμπίπτουν με τα τελευταία χρόνια του τρέχοντος ΕΣΠΑ απαιτούν ρυθμούς σπρίντ… Και εκεί δύσκολα θα «χωρέσει» κάποιος σχεδιασμός που θα ξεκινήσει από το μηδέν. Δεδομένου πως τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά αμφίβολο να βελτιώθουν τα επόμενα χρόνια, η «μεγάλη εικόνα» για τους δήμους θα παραμείνει το ΕΣΠΑ και για το δήμο Αγρινίου το πρόγραμμα ΒΑΑ. Στα «μικρά» έργα και στην καθημερινότητα προφανώς μπορεί να μπουν «πινελιές» που να αλλάξουν το «χρώμα». Στη «μεγάλη εικόνα» όμως το «χρώμα» δεν θα αλλάξει.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2180 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.