Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:34 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 22:48

Ενας πρότυπος Βιολογικός Ελαιώνας στο Παναιτώλιο.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Βιολογικός Ελαιώνας, Αγρόκτημα Δ. Γ. Σιαδήμα,  Αθηνά.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο ελαιώνας αυτός έχει επιδεικτικό και ερευνητικό χαρακτήρα  Η καλλιέργεια  της ελιάς γίνεται με βάσει το πρότυπο της «αγροβιοδυναμικής διαχείρισης» που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών σε  ποικιλία ελιάς "Κορωνέϊκη" και πιστοποιείται από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης "ΔΗΩ". Ο  κ. Δημήτρης Σιαδήμας είναι ένας από τους παραγωγούς που έχει επιλεγεί στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Κώστα Αγγελόπουλο τ. Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος- ερευνητή και την ερευνήτρια κ. Αθηνά Θεοδωρακοπούλου

Για χιλιετίες, το δέντρο της ελιάς έχει καλλιεργηθεί για τον ειδικό και μοναδικό σε γεύση καρπό του: την ελιά. Αυτό όμως που κάνει τον καρπό και το λάδι της Κορωνέϊκης ελιάς, διαφορετικό από τις άλλες ελιές της περιοχής είναι ο τρόπος καλλιέργειας που εφαρμόζεται σε αυτό το αγρόκτημα. Αντίθετα από πολλές άλλες καλλιέργειες, δεν γίνεται τεχνητό πότισμα. Η ιδιαίτερη γεύση, το άρωμα του ελαιολάδου που παράγουν αυτές οι ελιές είναι πράγματι πολύ ειδική και μοναδική. Η συγκομιδή των ελιών  στο αγρόκτημα αρχίζει προς το τέλος κάθε έτους. Με σκληρή εργασία, οι πολύτιμοι καρποί μαζεύονται με ελαιοσυλλεκτικό μηχάνημα “pneumatica colligi” Οι καρποί  μεταφέρονται για ψυχρή έκθλιψη στο οικολογικό ελαιοτριβείο του κ. Αντώνη Τζουμερκιώτη στην απέναντι όχθη της Τριχωνίδας στη  Μακρυνεία

Η διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης  αυτού του ελαιώνα, που στοχεύει στην διατήρηση της καλής γονιμότητας και της φυσικής κατάστασης του εδάφους του ελαιώνα. Η δομή του εδάφους και η υφή του έχουν άμεση επίδραση στην συγκράτηση του νερού, στον αερισμό του και επιδρούν στην ανάπτυξη των ριζών καθώς και  στην ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών. Για τη λίπανση χρησιμοποιούνται χλωρές λιπάνσεις με ψυχανθή (βίκο, αλεξανδρινό τριφύλλι) οργανικά υλικά (ζωικές και φυτικές κοπριές (κομπόστες) καθώς και μικροοργανισμοί,  και ανάλογα με τις ενδείξεις των αναλύσεων φύλλων και εδάφους μπορεί να απαιτηθεί η προσθήκη ποσοτήτων οργανικών λιπασμάτων  Super Eco Vas σε μορφές που επιτρέπονται από τον κανονισμό 2092/91.

Η φυτοπροστασία στον ελαιώνα αποβλέπει στην πρόληψη και αποτροπή των ασθενειών και των ανταγωνιστικών ειδών, προϋποθέτει την εκτέλεση μόνο των απαραίτητων επεμβάσεων. Μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο χρησιμοποιούνται βιολογικά σκευάσματα και εντομοκτόνα (φυτικής προέλευσης), που επιτρέπονται από τον κανονισμό (2091/92). Τα επίπεδα των προσβολών από τα γνωστά έντομα (κυρίως ο δάκος και ο πυρηνοτρήτης ελέγχονται με παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού τους

Μετά την συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται ανάλυση του ελαιολάδου σε εργαστήριο οργανοληπτικής εξέτασης του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου και έχει χαρακτηρισθεί ως παρθένο εξαιρετικής ποιότητας και σε  διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για τον έλεχγο υπολειμματικότητας  των φυτοφαφαρμάκων.

Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια  σκληρής δουλειάς κατορθώσαμε με βιολογική καλλιέργεια να παράγουμε ένα μοναδικό προϊόν σε αρώματα, υφή, γεύση  και χρώμα

                      

Βραβεία &Πιστοποιητικά

Αυτό το χρυσάφι της Παναιτωλιώτικης γης βραβεύτηκε με το

ΧΑΛΚΙΝΟ  ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ Δ. Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ

ΑΘΗΝΑ

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Απριλίοs 2008

και  με το

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

ΣΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ ΔHMOY ΘΕΣΤΙΕΩΝ (ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Δ. ΣΙΑΔΗΜΑΣ) ΣΗΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ «ΑΘΗΝΑ»

από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών στα πλαίσια του Προγράμματος INTERREG IIΙ Α Ελλάδας – Ιταλίας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008

 ΧΡΥΣΟ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ Δ. Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ

ΑΘΗΝΑ - ΡΟΥΠΑΚΙΑ

ΟΛΠ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2010

ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ Δ. Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ

ΑΘΗΝΑ - ΑΝΩ ΡΠΟΥΠΑΚΙΑ

ΟΛΠ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2010

Βiol grecia 2010

Τη Κορυφαία διάκριση του, απέσπασαν δύο εκλεκτά ελαιόλαδα από τo Παναιτώλιο  που ισοψήφισαν στην πρώτη θέση. Ήταν τα ελαιόλαδα της Άνω Ρουπακιάς και Ρουπακιάς  Βιολογικός Ελαιώνας Δ. Σιαδήμα  < Αθηνά> του Δήμου Θεστιέων. Το δίδυμο,   παραγωγού – τυποποιητών –   Πανεπιστημίου Πατρών Σιαδήμα – Αθηνάς Θεοδωρακοπούλου απέδειξε ότι η συνεχής φροντίδα, το μεράκι και η επίμονη και μακρόχρονη προσπάθεια, κυριολεκτικά από την φύτευση έως τη τυποποίηση, τελικά επιβραβεύονται.

22   ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ

ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΑΘΗΝΑ

ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ HERMESEXPOINTERNATIONAL

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ Δ. Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ

ΑΘΗΝΑ

ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2011

1ο  FESTIVAL ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ

Βραβεία   Γεύσης

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΙΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ       ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΙΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ       ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

Πανελλήνιος Διαγωνισμός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Κότινος 2013 υπό την αιγίδα του Φίλαιος.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ Δ. Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ

ΑΘΗΝΑ

Ποικιλία  Κορωνέϊκη

Πιστοποιητικό Κατάρτισης με αντικείμενο τη βιολογική καλλιέργεια  ελιάς   στον κ. Δημήτρη Σιαδήμα  και την κ. Νικολέτα Σαλμά από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς για την παραγωγή ποιοτικού λαδιού είναι πλέον μονόδρομος» .Στον Δήμο μας, όπου το κύριο προϊόν είναι η ελιά και το λάδι πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία για να διασφαλιστούν, να προωθηθούν  τα προϊόντα και να ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε σε τοπικό επίπεδο να καταγραφούν τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας και να  επιλυθούν. Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί να ζητά υγιεινά ποιοτικά  προϊόντα, να δοθούν ερεθίσματα στους αγρότες ώστε να στραφούν προς την βιολογική διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας εκτιμώντας την ωφέλεια που θα προκύψει από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση αυτών των προϊόντων.

 Δημήτρης Σιαδήμας

               

Διαβάστηκε 6252 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.