Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:53 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 17:41

Lancet: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που θα μειώσει τους θανάτους & θα σώσει τον πλανήτη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη δίαιτα μέσω της οποίας θα μπορούσαν να αποφευχθούν 11,6 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο από αιτίες άμεσα σχετιζόμενες με τη διατροφή, αλλά και να σωθεί ο πλανήτης, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Τα μέλη της επιτροπής Eat – Lancet παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους πρόσφατα στο Όσλο και σύμφωνα με αυτά, οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά 50% και να υιοθετήσουν την παραδοσιακή ελληνική διατροφή.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες συνδέονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, με μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από ότι το κάπνισμα, το σεξ χωρίς προφύλαξη και η κατανάλωση αλκοόλ μαζί.

Για να σωθούμε εμείς αλλά και να προστατέψουμε τον πλανήτη, πρέπει να διπλασιάσουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και καρπών και να μειώσουμε στο μισό την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και κόκκινου κρέατος ως το 2050.

Την επιτροπή απαρτίζουν κορυφαίοι επιστήμονες στους τομείς της διατροφής και της αειφορίας, προερχόμενοι από αναγνωρισμένους επιστημονικούς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Αποστολή τους είναι να προτείνουν ένα μοντέλο διατροφής που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την υφήλιο και θα βασίζεται σε αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, ικανής να συντηρήσει τα 10 δισεκατομμύρια των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι θα είναι ο πληθυσμός της Γης το 2050. Με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης διατροφής, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα αποφύγουμε 11,6 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο από αιτίες άμεσα σχετιζόμενες με τη διατροφή.

Η έκθεση κάνει εκτεταμένη αναφορά στη Μεσογειακή Διατροφή και συγκεκριμένα στη λιτή διατροφή των Ελλήνων στα μέσα του προηγούμενου αιώνα την οποία χαρακτηρίζει ως «πρότυπο».

Τι προβλέπει η «Δίαιτα του Πλανήτη»

Η μέση κατανάλωση θερμίδων ανά άτομο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.500.

Αυτές οι θερμίδες θα πρέπει να προσλαμβάνονται ως εξής:

– 7 γραμμάρια κόκκινου κρέατος και χοιρινού
– 29 γραμμάρια πουλερικών
– 28 γραμμάρια ψαρικών
– 250 γραμμάρια γαλακτοκομικών
– 1,5 αυγό την εβδομάδα
– 500 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών –τα αμυλώδη όπως οι πατάτες πρέπει να αποφεύγονται
– 125 γραμμάρια οσπρίων και ξηρών καρπών
– 52 γραμμάρια λιπαρών, κατά προτίμηση φυτικής προέλευσης

Η διατροφή έρχεται μετά από στατιστικές μετρήσεις τριών ετών και μπορεί να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και συνήθειες κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της, εκτός από τη βελτίωση της υγείας, είναι να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, να βάλει φρένο στην αποψίλωση των δασών και την μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να θέσει όρια στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, μια από τις συνέπειες της εκτροφής ζώων σε βιομηχανική κλίμακα.

http://medicalnews.gr

 

Διαβάστηκε 2084 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.