Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:24 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 17:30

“Κουρήτις Γη”: Πενταετές πλάνο για το Σαγκουίνι Γουρίτσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύλλογος Φίλων Μυρτιάς

Για Την Διάσωση Του Σαγκουινιού Γουρίτσης

Κουρήτις Γη

Μυρτιά, 21 Ιανουαρίου 2019

“Κουρήτις Γη”: Πενταετές πλάνο για το Σαγκουίνι Γουρίτσης

Τους πέντε βασικούς άξονες που θ' ακολουθήσει την επόμενη πενταετία, χάραξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Μυρτιάς για την Διάσωση του Σαγκουινιού Γουρίτσης “Κουρήτις Γη” στην συνεδρίαση της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου 2019.

Κύριος σκοπός του Συλλόγου είναι να επαναφέρει στην επικαιρότητα την ξεχασμένη φήμη του διάσημου κάποτε Σαγκουινιού Γουρίτσης. Την εκστρατεία τους άρχισαν τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου τον Αύγουστο του 2017. Πλέον, ο χυμός του σαγκουινιού Γουρίτσης προσφέρεται πειραματικά σε επιλεγμένες καφετέριες του Αγρινίου και του Θέρμου, προκαλώντας ενθουσιασμό στους καταναλωτές. Τα σαγκουίνια που χυμοποιούνται, προέρχονται από περιβόλια μελών του Συλλόγου. Όμως αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ο Σύλλογος παρήγγειλε ήδη σε καλλιεργητή της Μυρτιάς εκατό δενδρύλλια σαγκουινιάς, αλλά και κάποια δενδρύλλια μαγληνής λεμονιάς, μπολιασμένα σε ντόπια νεραντζιά, χωρίς ορμόνες ριζοβολίας. Όταν οι μικρές σαγκουινιές (και οι μαγληνές λεμονιές) θα είναι για φύτευση, ο Σύλλογος θα υποβάλλει αίτημα στον Δήμο Θέρμου - στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα δύο (εγκαταλειμμένα από χρόνια) κτήματα των δύο κλειστών Δημοτικών Σχολείων του χωριού - και θα ζητήσει την ενοικίασή τους αντί συμβολικού αντιτίμου. Σκοπός να δημιουργηθεί εκεί μία μικρή πρότυπη φυτεία παραδοσιακής καλλιέργειας, βασισμένη στην εθελοντική εργασία των μελών του Συλλόγου. Οι μελλοντικοί καλλιεργητές θα έχουν έτσι δύο μικρά περιβόλια αναφοράς, δύο στρέμματα το καθένα, όπου θα εφαρμόζεται ο πατροπαράδοτος τρόπος καλλιέργειας. Οι ιδιοκτήτες γεωργικής γης στη Μυρτιά που θα θελήσουν να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της σαγκουινιάς ή και της μαγληνής λεμονιάς (που κάποτε ήταν το σήμα κατατεθέν της Μυρτιάς) θα ξεκινούν από αυτήν την πρότυπη μονάδα, η οποία θα τους παρέχει πληροφορίες και τεχνογνωσία για την παραγωγή, την εμπορία, αλλά και το μάρκετινγκ που έχει ανάγκη το προϊόν.

Τρίτος άξονας δράσης του Συλλόγου “Κουρήτις Γη” για την πενταετία 2019 - 2024, είναι - σε συνεργασία με τον Δήμο - να θεσμοθετήσει Ετήσια Λαϊκή Αγορά, όπου - μία φορά το χρόνο, κατά τον Απρίλιο - οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν οι ίδιοι τα σαγκουίνια τους και τα λεμόνια τους στο αγοραστικό κοινό. Η ετήσια Λαϊκή Αγορά στην δημοφιλή τοποθεσία του Αϊλιά Μυρτιάς θα έχει τη μορφή Γιορτής του Σαγκουινιού, γι' αυτό και θα πλαισιώνεται από ανάλογες εκδηλώσεις.

Τέταρτος άξονας της πρακτικής του Συλλόγου είναι η κοινωνική διεργασία που απαιτείται για την συγκρότηση Ομάδας Παραγωγών Σαγκουινιού. Η Ομάδα Παραγωγών, όταν γίνει, θα επεξεργαστεί - σε οικονομική πλέον βάση - τα επιχειρηματικά βήματα που πρέπει στην συνέχεια να γίνουν για την παλιννόστηση της παραγωγής εσπεριδοειδών στον κάμπο της Μυρτιάς.

Ο πέμπτος άξονας του Συλλόγου “Κουρήτις Γη” αφορά καταστατική δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας για ίδρυση Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών Συλλόγων της Αιτωλίας, με έδρα το Θέρμο, πρωτεύουσα του αρχαίου Κοινού των Αιτωλών. Σκοπός, η προώθηση της ιδέας για κατοχύρωση του brand name “Αιτωλικά Προϊόντα”, ιδέα που καλλιεργείται ήδη και από άλλους Συλλογικούς αλλά και Επιχειρηματικούς Φορείς της Αιτωλίας. Απομένει ο συντονισμός για την θεσμική συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων της Αιτωλίας και η περαιτέρω επεξεργασία της ιδέας.

Ο Σύλλογος “Κουρήτις Γη” πραγματοποίησε - αρχές του 2018 ακόμα - την έκδοση βιβλίου με τίτλο “Το μοναδικό στον κόσμο Σαγκουίνι Γουρίτσης”. Το υλικό του βιβλίου χρησιμοποίησε ήδη ο Δήμος Θέρμου για την σύνταξη φακέλου με στόχο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου πάνε υπέρ του Ταμείου του Συλλόγου.

Να σημειωθεί ότι, από τις 15 Φεβρουαρίου, θα διατίθεται φρέσκος χυμός Σαγκουινιού Γουρίτσης χωρίς παγάκι στο Θέρμο, στην καφετέρια “Νέο Απόκουρο”, και στο Αγρίνιο, στην καφετέρια “Σε Μελί”.

 

Διαβάστηκε 1986 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.