logo small for menu

  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Πέμπτη, 22η Αυγούστου 2019, 2:22 μμ
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 20:31

Μεγάλη επιτυχία είχε η ημερίδα με θέμα "Πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας" που οργάνωσε το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα που η γνώση και η πληροφορία μεταδίδεται ραγδαία, το Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου, σχεδιάζει δράσεις προσπαθώντας να συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα για θέματα που απασχολούν πολύ κόσμο και οφείλουν να βρίσκονται πάντοτε στο προσκήνιο.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, την Παρασκευή 18-01-2019 στις 6:00 το απόγευμα, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων της ειδικότητας Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου.

Το θέμα της ημερίδας ήταν "Πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας" και μίλησαν γι’ αυτό ειδικευμένοι επιστήμονες.

Ο Μιχαήλ Γεώργιος, Λέκτορας Μαιευτικής Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μίλησε για την Πρόληψη Γυναικολογικών Νεοπλασμάτων.

Ο Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιμελητής Α' Ε.Σ.Υ. Γ.Ν.ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ- Ν.Μ.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ο οποίος μίλησε για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού.

Η Κουκουρίκου Ιουλία, ΤΕ Νοσηλεύτρια στο Ογκολογικό Τμήμα Π.Π.Γ. Νοσοκομείου Πατρών, ανέλυσε το ρόλο των νοσηλευτών ογκολογίας στη νοσηλευτική φροντίδα ογκολογικών ασθενών.

Η Ψυχολόγος, απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου & Ινστιτούτου Διαγνωστικής Ψυχολογίας, Τουρβάτσιου Στέλα, ανέπτυξε θέμα για την Ψυχολογία των Ασθενών στα Πρώτα Στάδια της Νόσου. Συμπεριφορές και Παρεμβάσεις.

Επίσης, οι σπουδαστές της ειδικότητας Βοηθού Νοσηλευτή Γενικής Νοσηλείας (Γ'εξ.) του Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου, μίλησαν για τη συνδρομή του Βοηθού Νοσηλευτή στην αντιμετώπιση καρκίνου μήτρας και μαστού.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με δύο, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ" Ν. Αχαΐας Κολυπέρα Λιολιώ, η οποία παρουσίασε τη δική της Βιωματική Εμπειρία με τον Καρκίνο του Μαστού και

η Παπαχρυσανθάκη Λαμπρινή, Προϊσταμένη Νοσηλευτικής, Πρόεδρος Ο.Ε.Κ.Κ. "ΑγκαλιάΖΩ" Ν. Αχαΐας, η οποία μίλησε για την Έννοια του Εθελοντισμού.

Η έναρξη της ημερίδας έγινε από το Διευθυντή του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, Γιάννη Χατζή, ενώ παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, Πάνος Παπαδόπουλος, η προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, Αγγελική Ακριβοπούλου και ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, Άρης Τριβλής.

Την ημερίδα τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου Τάσος Σκαρμούτσος, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του ΔΙΕΚ και πολύς κόσμος.

Την οργανωτική επιτροπή της ημερίδας, αποτέλεσαν η Υποδιευθύντρια του ΔΙΕΚ, Κατερίνα Αποστολοπούλου, η οποία είχε αναλάβει την οργάνωση ημερίδας, καθώς και οι εκπαιδευτές της ειδικότητας Δώρα Λάμπρη και Λάμπρος Λιάπης, οι οποίοι συντόνισαν από το πάνελ.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από το Διευθυντή του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, κο Γιάννη Χατζή

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή ενημερωτική μας ημερίδα, που υλοποιείται στο πλαίσιο δράσεων της ειδικότητας ΒΝΓΝ του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Το θέμα της ημερίδας αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Ένα θέμα που όπως άλλωστε και κάθε θέμα που αφορά τον καρκίνο άλλης μορφής, δυστυχώς απασχολεί πολύ κόσμο και οφείλει να βρίσκεται πάντοτε στο προσκήνιο.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις σήμερα είναι αρνητικές και δείχνουν ότι τα κρούσματα από την ασθένεια αυτή αυξάνονται. Γι’ αυτό, σήμερα που η γνώση και η πληροφορία μεταδίδεται ραγδαία, θεωρούμε κι εμείς υποχρέωσή μας να συμβάλουμε στην ενημέρωση για την πρόληψη.

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε όλοι υποψιασμένοι. Να μην υπάρχει αδιαφορία από κάποιο σύμπτωμα ή ένδειξη, ούτε η αίσθηση του φόβου για το τι θα ακούσω μετά τον ιατρικό έλεγχο. Ο προληπτικός έλεγχος γι’ αυτό ακριβώς γίνεται, για να προλάβουμε. Η γνώση είναι αυτή που σώζει ζωές και όχι ο φόβος και η άγνοια. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι «Η καλύτερη θεραπεία του καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση».

Ιδιαίτερα ο καρκίνος του μαστού αποτελεί παγκόσμια, τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου και απώλεια της ποιότητας ζωής των γυναικών. Σήμερα προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια, μία στις 10 Ευρωπαίες γυναίκες αναμένεται να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα με αυτή, τη μητέρα, τη σύζυγο, την αδελφή, τη φίλη, μία στις 10 οικογένειες θα νοσήσουν μαζί της ψυχολογικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Σε ότι αφορά τη θεραπεία, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ανάγκες για την υγεία των πολιτών γενικότερα, συνεχώς πληθαίνουν ενώ ταυτόχρονα οι δημόσιοι πόροι συρρικνώνονται. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη.

Ειδικότερα στο θέμα του καρκίνου, θα πρέπει να προάγονται παρεμβάσεις ενάντια στους κύριους παράγοντες κινδύνου, που έχουν να κάνουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και ιδιαίτερα το κάπνισμα.

Φυσικά, ο κυριότερος στόχος είναι η επιβίωση του ασθενούς. Ωστόσο, εξαιρετικά απαραίτητη είναι η όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα ζωής και φυσικά η διατήρηση της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Χρειάζεται λοιπόν παράλληλα, κατάλληλη ψυχοκοινωνική ανακουφιστική φροντίδα, που αποτελεί άλλωστε δείγμα του πολιτισμού μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, όλους τους ειδικευμένους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, να μας μεταφέρουν γνώση και εμπειρία.

Επίσης, το σύλλογο Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα ζωής» και τον Όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιάζω» (Ν. Αχαΐας), για την ευγενική συμμετοχή τους, οι οποίοι αποτελούν πραγματικά ένα βέλτιστο παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τους εκπαιδευτές, Δώρα Λάμπρη και Λάμπρο Λιάπη και τους σπουδαστές της ειδικότητας για την πρωτοβουλία και την παρουσίασή τους. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στην Υποδιευθύντρια του ΔΙΕΚ, κα Κατερίνα Αποστολοπούλου για την οργάνωση και το συντονισμό της σημερινής ημερίδας.

Ελπίζω όλοι να μείνετε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

 

Διαβάστηκε 326 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 22:32
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Αφήστε σχόλιο...

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

 amvrakia hotel banner

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

fit ems gym

dimitra greka

manikas

prosfigas

6p banner

kostopoulou

ekloges dytika banner

GOLDEN MOMENTS

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

  • 1