Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 14:35

22 Ιανουαρίου – Σαν σήμερα η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως κράτος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

22 Ιανουαρίου 1830: Σαν σήμερα, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

22 Ιανουαρίου 1808: Η πορτογαλική βασιλική οικογένεια φτάνει στη Βραζιλία, όπου κατέφυγε μετά την εισβολή του γαλλικού στρατού στην Πορτογαλία δύο μήνες νωρίτερα.

22 Ιανουαρίου 1863: Ξεσπά η Εξέγερση του Γενάρη στην Πολωνία, Λιθουανία και Λευκορωσία. Ο σκοπός του εθνικού κινήματος ήταν η επανάκτηση της Πολωνικής – Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, η οποία βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή.

22 Ιανουαρίου 1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα βρετανικά στρατεύματα και τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας καταλαμβάνουν το Τομπρούκ από τις ιταλικές δυνάμεις.

22 Ιανουαρίου 1957: Το Ισραήλ αποχωρεί από τη Χερσόνησο Σινά.

22 Ιανουαρίου 1963: Συνθήκη των Ηλυσίων: Ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Κόνραντ Αντενάουερ υπογράφουν συνθήκη συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Με την υπογραφή αυτής της συνθήκης, η Γερμανία και η Γαλλία καθιέρωσαν νέα θεμέλια για τις σχέσεις τους και τερμάτισαν αιώνες αντιπαλότητας μεταξύ τους. Μόλις δύο μήνες μετά την υπογραφή της συνθήκης φιλίας, ξέσπασε μια νέα διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο Πρόεδρος ντε Γκωλ ήθελε η συνθήκη αυτή να κάνει την Δυτική Γερμανία αποστασιοποιημένη και να την απομακρύνει από την προστασία των ΗΠΑ. Θεωρούσε την Δυτική Γερμανία (και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας) υποτελείς στην Ουάσιγκτον. Το αξιοσημείωτο της συνθήκης ηταν το ότι δεν έκανε καμία αναφορά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το ΝΑΤΟ ή την Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου. Ωστόσο, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το θέμα αυτό στον πρέσβη της Δυτικής Γερμανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μπούντεσταγκ επικύρωσε τη συνθήκη με ένα προοίμιο το οποίο καλούσε τη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία να ακολουθήσουν στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, καλούσε την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ, την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου, και τέλος την στρατιωτική ολοκλήρωση της Δύσης στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

22 Ιανουαρίου 1970: Το Boeing 747, το πρώτο “τζάμπο τζετ” στον κόσμο, πραγματοποιεί την πρώτη του εμπορική πτήση με την Pan American World Airways από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κένεντι προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου.

Σαν σήμερα από το Historical Quest

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 1755 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.