Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 18:28

Η σημειολογία μιας εικόνας: Ο Μακεδονομάχος Λουκάς Σκιαδάς από τον Άγιο Βλάση με τα εγγόνια του

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Κατά τον ακήρυχτο πόλεμο στη Μακεδονία των αρχών του 20ου αιώνα πολλοί εθελοντές συνέρρευσαν για να επανδρώσουν τα Ελληνικά αποσπάσματα. Προέρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μία άγνωστη περίπτωση ήταν εκείνη του Λουκά Σκιαδά από τον Άγιο Βλάση Αγρινίου.

Ο Λουκάς Σκιαδάς πολέμησε κατά Βουλγάρων και Οθωμανών τόσο στον Μακεδονικό αγώνα όσο και στους δύο Βαλκανικούς πολέμους. Έκτοτε φορούσε τη στολή του Μακεδονομάχου ακόμα και όταν γύρισε στα πάτρια εδάφη της Αιτωλοακαρνανίας. Η παραπάνω εικόνα αποκαλύπτει την ιστορία μίας ζωής: Γέρος πια, ο Μακεδονομάχος Λουκάς Σκιαδάς δέχεται την επίσκεψη των εγγονών του Νίκου και Σπύρου Σκιαδά που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Τα δύο εικονιζόμενα εγγόνια του, αν και μεγάλωσαν στις μακρινές  ΗΠΑ του οικονομικού μεσοπολέμου και του Κραχ, δεν κρύβουν την αγάπη τους για τον παππού τους. Τον σηκώνουν στα χέρια και φωτογραφίζονται. Η παρούσα φωτογραφία αποτυπώνει τη νοσταλγία τους.: Από την Αμερική, εκείνο που δεν έσβησε ποτέ ήταν οι μνήμες της γενέτειρας τους Ελλάδας και των προσώπων που κουβαλούσαν την ιστορία τους.

Απόδειξη ήταν ότι ο ένας εκ τους δύο αδελφούς  έπεσε ηρωϊκά λίγα χρόνια αργότερα πολεμώντας  ως πιλότος   τη ναζιστική Γερμανία.

Η φωτογραφία χρονολογείται από το 1937, όταν τα εγγόνια τους επισκέφτηκαν τελευταία φορά τον παππού τους Λουκά Σκιαδά στην Ελλάδα. Όσο για τον μακεδονομάχο, έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1944 λίγες μέρες αφότου οι Γερμανοί κατέκαυσαν τη γενέτειρα του τον Άγιο Βλάση.

Με πληροφορίες από τον απόγονο του Μακεδονομάχου Λουκά Σκιαδά Κούρο Αντώνιο

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1640 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.