Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  5:53 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 17:38

Η ιστορία των γεφυριών του Αλάμπεη στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 18μΧ αιώνα ο Καρέλι Αλά Μπέη κατασκεύασε γέφυρα που αποτελούνταν από 370 περίπου τόξα από το ύψος του Παναιτωλίου έως την Συκιά, 100 περίπου μέτρα από την ανατολική πλευρά της σημερινής εθνικής οδού Αγρινίου- Μεσολογγίου και παράλληλα με αυτή. Η περιοχή τότε ήταν βαλτώδεις και η γέφυρα έμεινε γνωστή ως γέφυρα του Αλάμπεη.

Εικόνες από τα γεφύρια του Αλάμπεη στο Αγρίνιο ανήρτησε σήμερα στον λογαριασμό του στο facebook ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, συνταξιούχος του ΟΤΕ και πρώην οπερατέρ.

Σημαντικό τμήμα της γέφυρας αυτής υπήρχε εως το 1968.

Τα μεταγενέστερα χρόνια η γέφυρα θάφτηκε ή καταστράφηκε…

Στις αρχές του έτους 2000 με την κατασκευή ενός δρόμου στη περιοχή ο εργολάβος εντόπισε κατά μήκος αυτού πέτρες που προφανώς ήταν απομεινάρια της γέφυρας του Αλάμπεη.

Όπως αναφέρει ο Γ. Γιαννακόπουλος, ειδοποιήθηκε τότε ο αείμνηστος καθηγητής Αθανάσιους Παλιούρας και μαζί με τον ίδιο, επισκέφθηκαν το σημείο εκείνο.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος, ο αείμνηστος καθηγητής είχε την άποψη και την βεβαιότητα ότι αν γινόταν μία ανασκαφή στη περιοχή θα αποκαλύπτονταν κάποιο τμήμα της γέφυρας που με κάποια συντήρηση θα αποτελούσε αξιοθέατο μνημείο για την περιοχή . «η θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί αφού οι πέτρες υπάρχουν», σχολιάζει στην ανάρτησή του στο facebook ο κ. Γιαννακόπουλος.

 

agriniopress.gfr

 

Διαβάστηκε 2143 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.