Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 20:40

Το ναυπηγείο του Αχελώου

Γράφτηκε από τον

Δημοσίευμα του  www.thetravelbook.gr

Οι αρχαίες Οινιάδες, η δεύτερη σε μέγεθος και σπουδαιότητα πόλη των Ακαρνάνων μετά τη Στράτο, φιλοξενούν ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του νομού.

 

Ο λόγος για το σπανιότατο και καλοδιατηρημένο αρχαίο νεώριο (ή νεώσοικο ή απλώς καρνάγιο) στα δυτικά του αρχαίου λιμανιού, εντός ενός ευρύτατου αρχαιολογικού χώρου έκτασης 1.400 στρ. Το λαξευμένο σε βράχο, «κλειστού τύπου» οικοδόμημα διαιρούνταν συμμετρικά με πέντε κιονοστοιχίες από δεκαεπτά κίονες, διαστάσεων περίπου 41×47 μ., και χρησιμοποιούνταν για την ανέλκυση πλοίων, την επισκευή ή τη φύλαξή τους.

Το καρνάγιο μαρτυρά πως τα πολεμικά πλοία των Οινιάδων έφταναν τα 40 μ. μήκος
%IMAGEALT%

 

Το μνημείο, που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ., ήταν σε πλήρη λειτουργία έως και τα τέλη του 3ου αι. π.Χ. και ο όγκος των ερειπίων του αποδεικνύει τη σημασία που είχε κάποτε η πόλη και κατ’ επέκτασιν το λιμάνι (που τότε βρισκόταν στις εκβολές του Αχελώου). Πολύ απλά: το 350 π.Χ. τα πολεμικά πλοία των Οινιάδων έφταναν τα 40 μ. μήκος!

Κείμενο:Ηλέκτρα Φατούρου
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

www.thetravelbook.gr

αναδημοσίευση απο http://agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2272 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 21:37
Κοινοποιησέ το
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.