Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:29 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 21:11

Σπάνιες Φυλές: έρχεται η νέα προκήρυξη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τον Μάρτιο η νέα πρόσκληση για Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γνωστοποίησε ότι σε συνέχεια της αριθ. 401/48520/29.3.2018 Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020», ΦΕΚ Β΄ 1226/02.4.2018, προτίθεται να προκηρύξει 2η (δεύτερη) πρόσκληση για τη γεωργοπεριβαλλοντική-κλιματική δράση 10.1.09 το Μάρτιο του 2019.

Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2019 (έτος αναφοράς της 2 ης πρόσκλησης). Ως εκ τούτου προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2019.

Στην 2η πρόσκληση μπορούν να συμμετέχουν:

  • Νέοι εν δυνάμει δικαιούχοι κάτοχοι φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση
  • Δικαιούχοι της 1ης πρόσκλησης οι οποίοι : α) επιθυμούν να ενταχθούν για διαφορετική κατηγορία ζωικού κεφαλαίου ή και για την ίδια ζωική κατηγορία αλλά για διαφορετική φυλή αγροτικών ζώων. β) έχουν ανακαλέσει την αίτηση στήριξης τους από την 1η πρόσκληση.

Οι δικαιούχοι της 1ης πρόκλησης έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη 2η πρόσκληση εφόσον έχουν υποβάλλει αίτηση ανάκλησης της αίτησης στήριξής τους με έγγραφο αίτημα προς τη Δ/νση Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων μέχρι τις 28/2/2019. Τυχόν καταβληθείσες ενισχύσεις επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Η αρμόδια Δ/νση θα συγκεντρώσει τις αιτήσεις ανάκλησης και θα προβεί σε έκδοση της σχετικής απόφασης ανάκλησης. Για τους δικαιούχους της 1ης πρόσκλησης της περίπτωσης (α) δεν απαιτείται υποβολή αιτήματος ανάκλησης της αίτησης στήριξής τους.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, κάτοχοι ζωικού κεφαλαίου αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, της ως άνω Δράσης, καλούνται να υποβάλλουν αίτημα πληρωμής μέσω της ΕΑΕ 2019, κάνοντας χρήση του κωδικού 10.1.9 τόσο στην ενότητα «Μέτρα/Δράσεις» όπως και στην ενότητα «ζωικές εκμεταλλεύσεις» όπου επιλέγεται η φυλή του ζωικού κεφαλαίου, προκειμένου, εφόσον ενταχθούν, να τύχουν την καταβολή της σχετικής οικονομικής ενίσχυσης για το έτος 2019.

Επισημαίνεται ότι:

  • η συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, στην ΕΑΕ του έτους 2019, δεν προκαταλαμβάνει σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα των διαδικασιών επιλογής των πράξεων, όπως αυτές περιγράφονται στα άρθρα 9 έως 16 της ως άνω Υπουργικής Απόφασης και δεν συνεπάγεται την ένταξη των εν δυνάμει δικαιούχων στη Δράση. Το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2019 θα εκδοθεί η πρόσκληση της Δράσης, βάσει της οποίας, οι υποψήφιοι δικαιούχοι κάτοχοι ζωικού κεφαλαίου αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων θα υποβάλλουν σχετική αίτηση στήριξης προκειμένου να ενταχθούν στη Δράση.
  • το έτος 2019 αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής της δεύτερης πρόσκλησης της Δράσης, με ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων την καταληκτική ημερομηνία της περιόδου υποβολής αίτησης στήριξης της 2ης πρόσκλησης και με διάρκεια τα πέντε έτη.

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση και φυσικά για την πλήρη υποστήριξη στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, όταν θα βγει η προκήρυξη, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην οδό Παπαϊωάννου 23 στο Αγρίνιο, καθώς και στα υποκαταστήματα του Συνεταιρισμού. Τηλ. επικοινωνίας: 2641.0.69026-28-32.

Διαβάστηκε 767 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία