Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:37 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 12:18

Δείτε την εκπομπή της «Μηχανής του Χρόνου» για τη Μαρία Δημάδη (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προβλήθηκε τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» για τη Μαρία Δημάδη, στο πλαίσιο του αφιερώματός της εκπομπής στις γυναίκες την αντίστασης.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η εκπομπή του Cosmote History εστιάζει στην Μαρία Δημάδη από το Αγρίνιο και την Ηλέκτρα Αποστόλου από την Αθήνα.

Η εκπομπή καταγράφει μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα την δράση της Μαρίας Δημάδη που εργαζόταν ως διερμηνέας στο Γερμανικό Φρουραρχείο της πόλης και γνωρίζοντας έτσι για τις κινήσεις των Γερμανικών στρατευμάτων ενημέρωνε τους αντάρτες.

Καθοριστική , μεταξύ άλλων, ήταν η συμβολή της στη νικηφόρα μάχη της Γουρίτσας, όπου περίπου 100 Γερμανοί σκοτώθηκαν μετά την επίθεση των ανταρτών.

Η ηρωίδα, εκτελέστηκε στις 31 Αυγούστου του 1944 από μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας, απέναντι από τις φυλακές της Αγίας Τριάδας.

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 2363 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 12:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.