Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:22 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018 23:25

Αναδρομικά: Πότε θα τα εισπράξουν γιατροί, δικαστικοί και πανεπιστημιακοί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πριν την εκπνοή του 2018 θα εισπράξουν τα αναδρομικά τους οι γιατροί του ΕΣΥ, υπό την προϋπόθεση ότι στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας θα προλάβουν να συντάξουν εγκαίρως τις καταστάσεις με όσους εργάζονταν το διάστημα που αφορά η επιστροφή των αναδρομικών, και θα τις προωθήσουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Αντιθέτως, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019 αναμένεται να πιστωθούν τα ποσά των αναδρομικών σε δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και διπλωμάτες, μετά το επείγον έγγραφο που απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ζητώντας τους να υλοποιήσουν άμεσα τις κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Το συνολικό κονδύλι που θα εκταμιευτεί ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ καθαρά, που αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ μεικτά.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων αναδρομικών:

Ένστολοι: Μπορεί οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες να έλαβαν πρώτοι τα αναδρομικά στις 13 Δεκεμβρίου, ωστόσο μόνο ικανοποιημένοι δεν έμειναν. Τα ποσά που καταβλήθηκαν τελικά περιορίστηκαν στην περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2016 και η δαπάνη ανήλθε σε 600 εκατ. ευρώ μεικτά ( καθαρό ποσό μετά τις κρατήσεις 363 εκατ. ευρώ). Τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους οι ένστολοι κυμαίνονται από 400 έως και πάνω από 8.000 ευρώ, ανάλογα τον βαθμό, την οικογενειακή κατάσταση και τα χρόνια υπηρεσίας τους.

Ταυτόχρονα, άδειους βρήκαν τους λογαριασμούς τους 4.609 ειδικοί φρουροί οι οποίοι προανήγγειλαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τα υπηρεσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Στις αιτιάσεις τους η κυβέρνηση απαντά ότι είχαν λάβει ήδη αναδρομικές αποδοχές για την τριετία 2012-2014 λόγω της αύξησης στον βασικό μισθό και τα επιδόματα.

Δικαστικοί: Τα αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφορούν το διάστημα από 1/8/2012 έως και 30/6/2014. Η δαπάνη ανέρχεται στα 56,8 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 34,308 εκατ. ευρώ). Αναδρομικά θα λάβουν επίσης 500 διπλωμάτες και υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Πανεπιστημιακοί: Θα εισπράξουν αναδρομικά για την περίοδο από 1/1/2015 έως 12/5/2016. Δικαιούχοι είναι καθηγητές μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το εκπαιδευτικό προσωπικό και ΕΔΙΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, μέλη Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Αναδρομικά για το ίδιο διάστημα θα λάβουν και οι συνταξιούχοι πρώην μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για το ποσό των αναδρομικών που θα καταβληθούν στους πανεπιστημιακούς ανέρχεται στα 130,840 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 79,1 εκατ. ευρώ).

Γιατροί του ΕΣΥ: Οι γιατροί του ΕΣΥ βρέθηκαν εξαρχής σε δυσχερή θέση καθώς τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας δεν υπήρχαν οι καταστάσεις με τους γιατρούς που εργάζονταν το διάστημα που αφορά η επιστροφή των αναδρομικών. Οι 20.000 δικαιούχοι γιατροί θα είναι οι λιγότερο ευνοημένοι, αφού τα αναδρομικά τους αφορούν μικρότερο διάστημα, ήτοι από 13-11-2014 έως 31-12-2016. Το ποσό που περιμένουν να εισπράξουν οι γιατροί ανέρχεται συνολικά σε 185 εκατ. ευρώ και με τις κρατήσεις περιορίζεται στα 115 εκατ. ευρώ.

Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Στις 21 Δεκεμβρίου πιστώθηκαν τα αναδρομικά στους λογαριασμούς 115.000 συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων. Αφορούσαν πέντε κατηγορίες συνταξιούχων για διάστημα από 16,5 μήνες έως και 47 μήνες, (αντίστοιχο με αυτό που ορίστηκε για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους). Καταληκτική ημερομηνία για όλους θεωρείται η υπαγωγή στον νόμο Κατρούγκαλου. Το κονδύλι ανέρχεται σε 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. μεικτά). Υψηλότερα ποσά έλαβαν οι δικαστικοί, έως 4.550 ευρώ, και οι πανεπιστημιακοί, έως 4.350 ευρώ. Οι λιγότερο ευνοημένοι ήταν οι συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ.

Το ποσό υπόκειται σε όλες τις κρατήσεις που γίνονται στις συντάξεις, με αποτέλεσμα η συνολική παρακράτηση να ανέρχεται σε έως και 40%. Παράλληλα, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη, ενώ παρακρατείται φόρος 20% στην πηγή, με τον οποίο εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων για τα ποσά των αναδρομικών. Η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κάνει πρεμιέρα από τον Ιανουάριο του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με τυχόν ληξιπρόθεσμα ή μη, ή ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος).

Πηγή: in.gr

 

Διαβάστηκε 773 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία