Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:29 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 22:41

«Αγρίνιο-ιστορία-ταυτότητα-προοπτική»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρουσία ικανοποιητικής συμμετοχής κόσμου, μέρους της δημοτικής αρχής όπως των Αντιδημάρχων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Παπαγεωργίου και κ. Καζαντζή, ολοκληρώθηκε η εν λόγω εκδήλωση με διπλή ομιλία αρχικά από την κ. Μονιούδη-Γαβαλά κι έπειτα από τον κ. Ντζάνη. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Χατζηγεωργίου ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τα «Παναγρίνεια 2015″.

Ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρίας Αγρινίου κ. Νίκος Σκιαδάς μίλησε στο agrinioreport.com αναφέροντας τα εξής:

Σήμερα στην έναρξη των Παναγρινείων έγιναν τρεις πολιτιστικές εκδηλώσεις με τελευταία την εκδήλωση με θέμα «Αγρίνιο-ιστορία-ταυτότητα-προοπτική» Όλα γίνονται μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος I.C.E. μετά την αγαστή συνεργασία 4 φορέων. Στην παρούσα ημερίδα οι δυο ομιλητές θα δώσουν το στίγμα στην εξέλιξη της πόλης του Αγρινίου ενώ θα μιλήσουν και γενικότερα για την ανάπτυξη».

20151002_204810Στην αρχή τον λόγο πήρε ο κ. Παπαναστασίου αναφέροντας λίγα πράγματα για τα Παναγρίνεια εν γένει αλλά και για την αποψινή εκδήλωση:


Ύστερα, μίλησε με την σειρά της η κ. Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέροντας την ιστορία στη δόμηση της πόλης του Αγρινίου ήδη από το 1838.

20151002_210426Βασικά σημεία της ομιλίας της κ. Μονιούδη-Γαβαλά ήταν τα ακόλουθα:

Οι πόλεις στο αστικό δίκτυο της Ευρώπης. Στο ενιαίο εορταστικό δίκτυο της Ευρώπης διαμορφώνονται ιεραρχίες πόλεων σε σχέση με την απόδοσή τους σε οικονομικούς τομείς και στο επίπεδο των επιδράσεων τους δηλαδή διεθνές, εθνικό και περιφερειακό. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των πόλεων που οργανώνονται σε συνεργασίες και ανταλλαγή ιδεών σε ζητήματα καθορισμού πολιτικής εφαρμογής προγραμμάτων σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός η διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα λόγου χάριν η ανεργία. Η αναπτυξιακή προοπτική των πόλεων μέσα στο ενιαίο Ευρωπαϊκό αστικό δίκτυο σχετίζεται με τις παρεμβάσεις στο χώρο της πόλης μέσω της χωροταξίας της πολεοδομίας και του αστικού σχεδιασμού. Η αναπτυξιακή προοπτική σχετίζεται με την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και την ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου. Στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο οι μεσαίες πόλεις με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους θεωρούνται η δυναμικότερη ομάδα έχοντας γνωρίσει από τη δεκαετία του 1980 οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη ως συνέπεια της μαζικής αστικοποίησης των πληθυσμών και τις συγκεντρώσεις των οικονομικών δραστηριοτήτων σε αστικές περιοχές. Σήμερα βιώνουν την μεταβιομηχανική εποχή.

20151002_204846Το Αγρίνιο κυριες τομές στη νεότερη ιστορία του χώρου της πόλης. Η περίοδος 1838 έως 1853 χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακές κινήσεις εκσυγχρονισμού με κρατικές πρωτοβουλίες τη σύνταξη κτηματολογίου και τη σύνταξη και έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου. Η σύνταξη κτηματολογίου δεν ήταν συνήθης  για την εποχή και αποδεικνύει την επιθυμία του κράτους για ορθολογική ανάπτυξη και την πίστη στις δυνατότητες της πόλης.

Η περίοδος της δημαρχίας Μιχαήλ Μπέλλου από το 1879. Τότε άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου οι τροποποιήσεις στο συγκεκριμένο σχέδιο της οθωνικής εποχής ήταν μικρής κλίμακας και δεν ανέτρεπαν τις ρυθμίσεις. Η πόλη αρχίζει να αποκτά την νεωτερική μορφή της. Ο μεσοπόλεμος η εποχή της ακμής η ανάπτυξη της καλλιέργειας και της εμπορίας του καπνου άλλαξε το χαρακτήρα της πόλης. Μετέτρεψε το Αγρίνιο από τις αρχές του 20ού αιώνα σε δυναμικό οικονομικό κέντρο και το έφερε σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο κύριος παράγων για την εξέλιξη της πόλης ήταν η συγκέντρωση πλούτου από την καλλιέργεια και την εμπορία του καπνού. Τότε κατασκευάστηκαν οι μεγάλες καπναποθήκες (Παπαστράτου, Παπαπέτρου, Ηλίου, Παναγόπουλου, Κόκκαλη).  Την ίδια εποχή οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής που με την εργασία τους συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας του καπνού ξαναστήνουν τη ζωή τους στους προσφυγικούς συνοικισμούς του Αγίου Κωνσταντίνου και της Ερυθραίας.

20151002_204859Ο κόσμος του καπνού για την ένταξη της πόλης σε δίκτυο.
Η ένταξη της πόλης σε δίκτυο πόλεων στο ενιαίο  αστικό σύστημα μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην ανάπτυξη. Ο κόσμος του καπνού είναι μια τουριστικά αξιοποίηση πολιτιστική κληρονομιά που μπορεί να γίνει πόρος οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο για να μετατραπεί η πόλη σε ελκυστικό προορισμό πρέπει να προηγηθεί αστικός σχεδιασμός που να αναδεικνύει τα στοιχεία που συνδέονται με τον κόσμο του καπνού.

Είναι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις όπως η αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων από το δήμου Αγρινίου και από φορείς είναι θετικές για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και βελτίωσαν την εικόνα της πόλης. Η αναβάθμιση των δημοσίων ανοικτών χώρων της πόλης (πεζοδρόμων πλατειών) επίσης βελτίωσε την εικόνα της πόλης και την ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Ο κόσμος του καπνού μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο για την ανάπτυξη Brand name της περιοχής που να έχει σκηνικό την ιστορία της. Για να αποκτήσει το Αγρίνιο θέση ως ειδική πόλη μέσα στο ενιαίο ευρωπαϊκό αστικό δίκτυο πρέπει να έχει την κατάλληλη διαμόρφωση του αστικού χώρου και την κατάλληλη σύνδεση.

20151002_210356Ιονία οδός και Αγρίνιο

Κύριος παράγων για την ανάπτυξη είναι το αναπτυγμένο και αξιόπιστο δίκτυο μεταφορών και επικοινωνιών. Στις μέρες μας προχωρεί το έργο του μεγάλου κυκλοφοριακού και μεταφορικού άξονα της Ιονίας οδού. Η ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου βρίσκεται σε διαδικασία μεγάλων τεχνικών παρεμβάσεων της Ιονίας οδού. Οι επερχόμενες αλλαγές πρέπει να συντελούνται μέσα σε σχεδιασμό ενός συντονιστικού, κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου ενός ρυθμιστικού σχεδίου πέραν αυτού που έχει συνταχθεί σε επίπεδο περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η διέλευση του άξονα μακριά έτσι χωρίς οπτική επαφή με το Αγρίνιο και μνήμη πρόβλεψη συνδετήριας οδού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Ο νέος οδικός άξονας της Ιόνιας οδού  διαμορφώνει μια νέα δυναμική με θετικές αναπτυξιακές προοπτικές που προκύπτουν από την γεωγραφική θέση της πόλης. Η προοπτική συνδέεται με την ανάπτυξη συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε αυτές τις δραστηριότητες πρέπει να στοχεύσει ο τόπος.

20151002_210413Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος-Ερευνητής πρ. προϊστάμενος Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε.:

Αγρίνιο η δυναμική του πρωτογενούς τομέα στο πλαίσιο ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης της περιοχής.

Το γενικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο αφορά τους εξής παράγοντες: Παγκοσμιοποίηση, εθνική οικονομική κρίση, η μετά τον καπνό εποχή – τοπική κοινωνική κρίση και πολιτισμικό σοκ; Μεγάλη σημασία παίζει και η εννοιολογική διάσταση των όρων: ανάπτυξη, αγορά, δίκτυα, ιδιοκτησία, πρόσβαση στα δίκτυα και τις αγορές, φυσικό – πνευματικό κεφάλαιο και παγκοσμιοποίηση.

Διεθνές περιβάλλον και Γεωργία:
Ή μείωση της απασχόλησης στην Γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 19 % στο 6,1 αλλά μείωση και στη βιομηχανία.
Αύξηση απασχόλησης στις υπηρεσίες.
Οικονομική επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου από τις αγροτικές ενισχύσεις.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη γεωργική δραστηριότητα.
Η ασφάλεια τροφίμων.
Οι επιρροές των εταιρειών των επιστημών ζωής.
Τα αγροτικά προϊόντα ως στρατηγικά όπλα.
Η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ όπως και άλλες διεθνείς συνθήκες.
Η σύγκρουση πλουσίων και φτωχών χωρών.

20151002_205322Εισαγωγές της Ελλάδας για τρόφιμα η αξία των εισαγωγών της χώρας ανέρχεται σε 3, 6 δισεκατομμύρια €.
Κρέας 673 εκατομμύρια €
γαλακτοκομικά 553 εκατομμύρια €
Ψάρια 200 22 εκατομμύρια €
Καρποί – νωπά φρούτα 183 εκατομμύρια €
Δημητριακά 183 εκατομμύρια €
Λαχανικά 120 εκατομμύρια €.

Η περιοχή – τα μειονεκτήματα
Ο μέσος  γεωργικός κλήρος ανέρχεται σε 16 στρέμματα ανα παραγωγό  με 2,7 αγροτεμάχια εκμετάλλευση
Σύγχυση μεταξύ περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης
Συγκοινωνία κι απομόνωση
Αποκλεισμός από τα δίκτυα φυσικού αερίου
Όχι άμεση πρόσβαση σε λιμάνι και αεροδρόμιο
Μείωση ενεργού πληθυσμού της γύρω περιοχής
Όχι επαρκής προβολή της περιοχής και έλλειψη τουριστικής κουλτούρας
Όχι επαρκής προβολή των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων
Καταστροφή της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
Έλλειψη διακριτής ταυτότητας της πολής

Γενικοί και ειδικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την δυναμική του αγροτικού τομέα:

Φυσικό περιβάλλον (κλίμα – έδαφος – νερό)
Το βιολογικό περιβάλλον σε συσχέτιση με την κλιματική αλλαγή
Διατροφικές ανάγκες συνθήκες
Οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία
Το οικολογικό κίνημα
Η διεθνής κυματισμοί και συμφωνίες – μετανάστευση
Ο οικονομικός ανταγωνισμός
Η έρευνα αγοράς και η διαφήμιση
Παραγωγή προϊόντων διακριτής εμπορικής επωνυμίας
Η ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας και συγκοινωνίας

πηγή: http://agrinioreport.com

Διαβάστηκε 4312 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2015 07:43
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.