Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:22 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 15:12

Διάσκεψη για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη χώρα μας δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα της νόσου, αλλά λαμβάνονται σημαντικά προληπτικά μέτρα, τα οποία είναι σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

Στη Διυπουργική Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάστηκε η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω των αρμόδιων Επιτρόπων V. Andriukaitisκαι K. Vella, τρόποι χειρισμού και αντιμετώπισης της νόσου από χώρες που έχουν κρούσματα, όπως το Βέλγιο και η Τσεχία, καθώς και τεχνικές λεπτομέρειες από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγετικών Οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κτηνοτροφίας και Κρέατος, καθώς και η Ένωση Copa Cogeca των Ευρωπαίων αγροτών.

Ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε τα προληπτικά μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, τα οποία είναι:

  • Αύξηση του ορίου κάρπωσης σε 10 αγριόχοιρους ανά ομάδα κυνηγών και έξοδο για το 2018-2019
  • Άρση της απαγόρευσης της θήρας θηλαστικών (και αγριόχοιρου) στη συνοριακή ζώνη 500 μέτρων της χώρας για τον έλεγχο του πληθυσμού στα σύνορα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου της νόσου
  • Απαγόρευση εκτατικής κτηνοτροφίας χοίρων σε δάση και δασικές εκτάσεις, για να μην υπάρχει επαφή άγριων με ήμερους χοίρους
  • Ελεγχόμενη θήρευση αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων εκτός της κυνηγετικής περιόδου
  • Απαγόρευση ρίψης τροφής σε αγριόχοιρους και χοίρους

Απαγόρευση για δύο χρόνια:

α) Κάθε μεταφοράς και απελευθέρωσης αγριόχοιρου σε ολόκληρη τη χώρα,

β) Κάθε μέτρου βελτίωσης ενδιαιτημάτων αγριόχοιρου, ιδίως της σποράς και της σίτισης σε περιοχές της χώρας όπου μπορεί να ευνοηθεί ο πληθυσμός των ειδών

  • Επανεξέταση των χωρικών απαγορεύσεων θήρας αγριόχοιρου
  • Εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των κυνηγών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν κατά την εύρεση νεκρών, τραυματισμένων ή άρρωστων αγριόχοιρων.
  • Συνεργασία Δασικών Υπηρεσιών, Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κατά την παθητική και ενεργητική επιτήρηση της νόσου.

Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλλει στην ενημέρωση των ιδιοκτητών των εκμεταλλεύσεων ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας για να τις προστατεύσουν από κρούσματα πανώλης.

Διαβάστηκε 723 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία