Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 15:07

4η Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρουσία εκπρόσωπων του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, από όλες τις ελαιοκομικές περιοχές παραγωγής ελαιόκαρπου επιτραπέζιων ποικιλιών της χώρας και φυσικά με τη συμμετοχή του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, που εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Καλλίμορφο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης Γενικής Συνέλευσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γιώργος Ντούτσιας επισήμανε την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της ΔΟΕΠΕΛ ως εθνικού φορέα (ΕΘΝΙΚΗ ΔΟΕΠΕΛ). Τόνισε ότι, στην ΔΟΕΠΕΛ στοιχίζεται όλος κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς της χώρας καθώς το προϊόν είτε άμεσα από τα οργανωμένα μέλη του πρωτογενή τομέα, είτε έμμεσα από τα εξυπηρετούμενα μέλη από τον δευτερογενή/τριτογενή τομέα, η ΔΟΕΠΕΛ αντιπροσωπεύει πλέον του 90% του προϊόντος. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει κατατεθεί αίτηση και σχετικός φάκελος στο ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Ντούτσιας στην συνέχεια, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ελαιοκομική περίοδο 2018/19, η οποία εμφάνισε δακοπροσβολή εκμηδενίζοντας σχεδόν την φετινή παραγωγή της ποικιλίας «Κονσερβολιά» και δημιουργώντας προβλήματα και στις ποικιλίες «Καλαμάτα». και «Χαλκιδική». Οι μεγάλοι πληθυσμοί του δάκου προέκυψαν κυρίως εξαιτίας του ήπιου χειμώνα (υψηλές θερμοκρασίες), καθώς και από την μη έγκαιρη καταπολέμηση του μετά την έναρξη της καρπόδεσης (Μάιος 2018).

Επισημάνθηκε επίσης ότι, τα τελευταία χρόνια η διαδικασία οργάνωσης και εφαρμογής δακοκτονίας, που ως γνωστόν γίνεται από το ΥπΑΑΤ και τις Περιφέρειες, πάσχει και απαιτείται πλήρης αναθεώρηση της όλης διαδικασίας.

Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα δημιουργίας “Μητρώου Μεταποιητικών Μονάδων Επιτραπέζιων Ελιών”, καθώς η καθιέρωση ενός μοναδικού κωδικού μεταποιητικής επιχείρησης, καθιστά υπεύθυνη την μεταποιητική επιχείρηση για την ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια του προϊόντος. Το αίτημα αυτό έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στο ΥπΑΑΤ χωρίς απάντηση. Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης περατώθηκαν σε ενωτικό κλίμα. Μετά την Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης ακολούθησε συνάντηση και διαβούλευση σε θετικό κλίμα επί των θεμάτων που απασχόλησαν την Γ.Σ της ΔΟΕΠΕΛ, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Διαβάστηκε 738 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.