Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 17:35

Μελέτη για την κατάρτιση στρατηγικής για την ελληνική γαστρονομία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης – Ξεκινά μια ουσιαστική προσπάθεια για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και παγκόσμια γαστρονομία.

Στο πλαίσιο των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων επικοινωνίας και δημοσιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, έχει διαπιστωθεί ότι η ανάδειξη των ωφελειών των Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης συνίσταται σε μεγάλο βαθμό στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων (φυτικής και ζωικής παραγωγής) με προεξέχον όχημα τη γαστρονομία, ως στρατηγικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς και των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων που συγχρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ.

Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και παγκόσμια γαστρονομία, καθώς και οι ευκαιρίες που διαπιστώνονται σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να αποτελούν μέρος μίας μακροπρόθεσμης ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη γαστρονομία που θα συνδέει βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η κατάρτιση μίας στρατηγικής για την ελληνική γαστρονομία που θα στηρίζεται σε μία υβριδική στρατηγική και θα λαμβάνει υπόψη της την αναγκαιότητα επίλυσης μίας σειράς οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που εντοπίζονται στους σημαντικούς τομείς της γαστρονομίας (τομείς γάλακτος, κρέατος, οπωροκηπευτικών κλπ.), κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο (στοχοθέτηση και αρχές) μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κύριων και υποστηρικτικών παρεμβάσεων που μπορούν να συνεισφέρουν:

  • στην ποιοτική αναβάθμιση και θεματική εστίαση των εκδηλώσεων προβολής του ΠΑΑ,
  • στην ποιοτική βελτίωση σχετικών Μέτρων του ΠΑΑ προκειμένου οι δικαιούχοι να αντιληφθούν ότι αποτελούν έναν από τους κρίκους της αλυσίδας αξίας της γαστρονομίας, να κατανοήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της γαστρονομίας, να ευαισθητοποιηθούν και να υποστηρίξουν την οργάνωση της παραγωγής τους μέσα από μία στρατηγική επίλυσης προβλημάτων,
  • στην ποιοτική αναβάθμιση αντίστοιχων παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Μέτρου 19, στη λογική των γαστρονομικών κοινωνιών.

Η μελέτη για την «κατάρτιση στρατηγικής για την ελληνική γαστρονομία» θα αποτελείται από δύο επιμέρους φάσεις:

  1. Tην κατάρτιση της υβριδικής στρατηγικής που θα αναλύει τα προϊόντα, τις πιθανές μεταβλητές τιμές σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και τη μοναδικότητά τους, τη θέση τους στην εσωτερική και παγκόσμια αγορά, τους τρόπους προώθησης και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, κυρίως σε επίπεδο προετοιμασίας, εμψύχωσης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού (αγρότες, κτηνοτρόφοι βασικές ομάδες-στόχοι, μαθητές κλπ.) και υποδομών, καθώς και σε θέματα διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τη δημιουργία μιας γαστροκουλτούρας.
  2. Την καταγραφή και την ανάλυση των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν στους πιο σημαντικούς τομείς της γαστρονομίας όπως: γάλα, αλλαντικά, κρέας, λαχανικά, οπωροκηπευτικά κ.ά. και αντίστοιχα την κατάρτιση ενός πλάνου προώθησης της στρατηγικής αυτής σε εξειδικευμένες κλαδικές εκθέσεις και εμβληματικές πρωτοβουλίες προώθησης ποιοτικών τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων σε συνεργασία με άλλους φορείς της χώρας και σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες και στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του ΠΑΑ.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης ορίζεται από 18/12/2018 έως 31/12/2019. Η Δημόσια και Κοινοτική Συμμετοχή της πράξης προς εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 24.800,00 €.

Διαβάστηκε 683 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.