Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:48 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 18:05

Πότε «κληρώνει» για το επίδομα στέγασης: Οι όροι και τα κριτήρια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με συνταγή έκτακτου κοινωνικού μερίσματος θα διανεμηθεί από το νέο έτος και το επίδομα στέγασης. Οι ενδιαφερόμενοι –πρόσωπα τα οποία διαμένουν σε σπίτι με ενοίκιο ή αποπληρώνουν δάνειο για απόκτηση κύριας και πρώτης κατοικίας- θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση σε μια πλατφόρμα τύπου koinonikomerisma.gr και αυτή θα «απαντά» για το ποιοι είναι δικαιούχοι και αν.

Ο «κόφτης» των εισοδημάτων αναμένεται ότι θα κυμαίνεται από τα 6000 έως τα 18.000 ευρώ, δηλαδή θα «κλειδώσει» σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν διαμορφωθεί τον περασμένο Αύγουστο. Δύο είναι οι λόγοι:

1. Πρώτον έχει περιοριστεί το διαθέσιμο κονδύλι για το επίδομα στέγασης από τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν οριστεί τον περασμένο Αύγουστο, στα 400 εκατ. ευρώ.

2. Δεύτερον, από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να προκύπτει αύξηση του αριθμού των χαμηλά αμειβόμενων, δηλαδή διεύρυνση της βάσης της εισοδηματικής πυραμίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος παρά το γεγονός ότι έμειναν αμετάβλητα τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για να κριθεί ποιος πιάνει και ποιος όχι το εισοδηματικό κριτήριο, θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού ακόμη και των φιλοξενούμενων. Όσο περισσότερα τα μέλη του νοικοκυριού, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το εισοδηματικό όριο. Πάντως, η μελέτη θα γίνει εκ νέου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του έκτακτου μερίσματος καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 είναι πλέον στενά και θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη πειθαρχία όσον αφορά στο προς διάθεση κονδύλι.

Το ποσό το επιδόματος θα κυμαίνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού ενώ ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στα 300.000 νοικοκυριά ενδεχομένως και λίγο περισσότερο. Το περιουσιακό κριτήριο, αναμένεται ότι θα είναι ανάλογο με αυτό του κοινωνικού μερίσματος (125 έως 185.000 ευρώ).

Τα νοικοκυριά, θα οφείλουν να ενημερώνουν την ηλεκτρονική βάση κάθε φορά που θα επέρχεται αλλαγή στο ποσό του ενοικίου ή της δόσης του στεγαστικού δανείου. Επίσης αναμένεται ότι θα υπάρχει ρήτρα για επιτόπου ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώνεται η σύνθεση του νοικοκυριού αλλά και οι συνθήκες διαβίωσής του. Με το συγκεκριμένο επίδομα, οι αρχές θα επιδιώξουν καλύτερη εικόνα για τα επιδοτούμενα νοικοκυριά η οποία δεν θα σχηματίζεται μόνο από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων αλλά και από τα πραγματικά δεδομένα. Και αυτό διότι το επίδομα στέγασης δεν θα έχει έκτακτο αλλά μόνιμο χαρακτήρα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τους οποίους οι παραβάτες θα τιμωρούνται και με τις συνέπειες της ψευδούς δήλωσης του λεγόμενου νόμου 105.

thetoc.gr

Διαβάστηκε 379 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.