Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:19 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 17:35

ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: Γενική Συνέλευση πολλαπλών μηνυμάτων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε κλίμα ενότητας και αγωνιστικής διάθεσης, με έντονο το πνεύμα της συνεργατικής ιδέας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η 2η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, στο ξενοδοχείο President.

Εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών από κάθε πλευρά της χώρας, βρέθηκαν στο σημείο συνάντησης, προκειμένου να συζητήσουν για τις νέες εξελίξεις, τα τρέχοντα αλλά και χρόνια προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και να δηλώσουν την στήριξή τους στο συνδικαλιστικό τους όργανο, τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, εξουσιοδοτώντας την, να μπει μπροστάρης στον αγώνα για διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο γι' αυτούς και την μελλοντική γενιά.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νίκου Αντώνογλου, καθώς και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Οι θεσμικοί παράγοντες της ΝΔ χαιρέτησαν την ΓΣ, αλλά λόγω του Συνεδρίου τους που διεξάγεται αυτές τις μέρες, δεσμεύτηκαν σε επικείμενη συνάντηση με το προεδρείο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σατολιάς: Αναγέννηση και ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος

Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, αφού καλωσόρισε τους παρισταμένους, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα του χώρου, λέγοντας ότι οι αγρότες και οι οργανώσεις τους βιώνουν πρωτόγνωρα τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, με ανυπέρβλητα προβλήματα που καθηλώνουν τη δραστηριότητα τους, την παραγωγή και την προοπτική τους. Προβλήματα όπως η απουσία χρηματοδότησης αγροτικής παραγωγής, το διαρκώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα, το κόστος παραγωγής, η ασφάλιση παραγωγής και οι αποζημιώσεις η υψηλή φορολογία, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων κτλ.

Ειδικότερα, για τους συνεταιρισμούς, είπε ότι αυτοί οδηγήθηκαν σε τροχιά συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τα μέλη τους, τους Έλληνες αγρότες:

«Στη χώρα μας κάτω του 10% του αγροτικού οικονομικού όγκου περνάει μέσα από τους συνεταιρισμούς και αυτό πρέπει να αλλάξει. Την κατάσταση επιδείνωσε και η υψηλή φορολόγηση του αγρότη και οδήγησε το προϊόν εκτός συνεταιρισμού. Ζήσαμε δυστυχώς, αυτή την μακρόσυρτη και επώδυνη πορεία με τραγικό τρόπο. Μας πόνεσε, μας στεναχώρησε, αλλά παράλληλα μας αφύπνισε, μας πείσμωσε και αποτέλεσε αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα, τουλάχιστον σε εμάς που πιστεύουμε στον συνεργατισμό. Αυτό ήταν και είναι λοιπόν το κίνητρο μας: Να στρατευτούμε σε μια προσπάθεια αναγέννησης και ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού χώρου, σε μια νέα κατεύθυνση ανταγωνιστικής λειτουργίας, επιχειρηματικής αντίληψης, μακρά της κρατικίστικης και συντεχνιακής αντίληψης. Το όραμα για το νέο συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί την πεμπτουσία της προσπάθειας μας. Ονειρευόμαστε τον νέο συνεταιρισμό ως ένα εργαλείο προστασίας των αγροτών, μοχλό ανάπτυξης της υπαίθρου, μηχανισμό παραγωγής σύγχρονων και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Ένα συνεταιρισμό να λειτουργεί με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα με σύγχρονους τρόπους διοίκησης και λειτουργίας. Πάνω απ' όλα με δημοκρατία και συλλογικότητα. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε αυτή την νέα προσπάθεια, με την ίδρυση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, εδώ και δύο χρόνια, θέλοντας να συμβάλλουμε από την πλευρά μας, με τις δυνάμεις μας στην αναγεννητική προσπάθεια. Μοναδικό σύμμαχο τα μέλη μας, που από τα πρώτα βήματα μας πίστεψαν σε εμάς και στις προθέσεις μας».

Αξιόπιστος και ισότιμος συνομιλητής η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Στη συνέχεια ο κ. Σατολιάς, προχωρώντας στον απολογισμό δράσης, υπενθύμισε πως στο ξεκίνημα αυτής της νέας προσπάθειας ήταν όλοι απέναντι, βλέποντας τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ τουλάχιστον με καχυποψία:

«Στα πρώτα βήματά μας είχαμε απέναντί μας θεούς και δαίμονες. Σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα, την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να είναι αρνητικά διακείμενη. Απέναντί μας είχαμε και μια εταιρεία ιδιωτικών-οικονομικών συμφερόντων, η οποία επιβουλεύεται τον χώρο. Απέναντί μας επίσης είχαμε-για να είμαστε ειλικρινείς-ακόμη και την κοινή γνώμη, λόγω της κακής εικόνας, που είχε αποκτήσει το συνεταιριστικό κίνημα. Εναντίων μας ήταν και οι ίδιες οι συνθήκες: όλο το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, τροχοπέδη για κάθε τι αναπτυξιακό. Σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον, κληθήκαμε ως φορέας να αποδείξουμε τις δυνατότητες και τις αντοχές μας. Έπρεπε να ισορροπήσουμε στο τεντωμένο σκοινί της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, να σταθούμε όρθιοι υπηρετώντας θεσμικά τον χώρο, ανιδιοτελώς πατώντας και πάνω στις συνεταιριστικές αρχές. Πήραμε, λοιπόν, την απόφαση να συγκροτήσουμε ετούτο το όργανο, για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα. Για να υπερασπιστούμε την ίδια την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι», για να υπερασπιστούμε το ρόλο, την ιστορία μας, το μέλλον μας. Και σαφώς τα κοινά συμφέροντά μας. Κρατώντας ψηλά τη σημαία του συνεργατισμού. Και σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον, καταφέραμε πρώτα και κύρια να πείσουμε όλους όσοι ήταν απέναντί μας ότι δεν μπορούν να μας αγνοούν. Με συστηματική δουλειά και στοχευμένες κινήσεις, με πολύ κόπο και αγώνα απ' το Διοικητικό Συμβουλίου και το Προεδρείο, καταφέραμε να είναι σήμερα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ αξιόπιστος και ισότιμος συνομιλητής». 

Ενδεικτικά, ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε σε μια σειρά από επαφές με Υπουργεία, Κόμματα, Φορείς, στα υπομνήματα, στις επισκέψεις, στις ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες για φλέγοντα θέματα του χώρου. Το υπουργείο, είπε, και οι οργανωμένες θεσμικές εκφράσεις, «πλέον δεν αποφασίζει για μας χωρίς εμάς, αλλά, σε κάθε διαβούλευση, ζητά και υπολογίζει τη γνώμη και τη θέση μας».

Εκτενή αναφορά και λεπτομερή παρουσίαση έκανε ο κ. Σατολιάς στα αναπτυξιακά προγράμματα, στα οποία μετέχει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως και στη συμβολή του φορέα στη υλοποίηση μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ. Επίσης, μίλησε για την καλή πορεία της ιστοσελίδας του φορέα.

Οι νέες προκλήσεις

Τέλος, παρουσίασε τις προκλήσεις, που υπάρχουν για το διάστημα που ακολουθεί:

-Νέα ΚΑΠ,

-Τριτοβάθμιο Συνεταιριστικό Όργανο, προγράμματα ΠΑΑ, ΟΣΔΕ,

-αλλαγές θεσμικού πλαισίου σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες των συνεταιρισμών και αποκατάσταση του κύρους των συνεταιρισμών,

-εναρμονισμός με κοινοτική νομοθεσία και συνταγματική

κατοχύρωση για προστασία του θεσμικού πλαισίου, από τις αλλαγές που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

-Συνεργασία για την Ίδρυση Διεπαγγελματικών με παραγωγικό πρόσημο.

- Εκπαίδευση συνεταιριστικών στελεχών και καλλιέργεια συνεταιριστικής νοοτροπίας και συνείδησης στους νέους αγρότες, που αποτελούν το μέλλον του αγροτικού χώρου.

«Έχουμε δουλειά μπροστά. Δύσκολη. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες. Ενωμένοι και δυνατοί. Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε για όλα όσα πρεσβεύουμε. Για να σταματήσει πλέον η αθλιότητα της εκπροσώπησης των συνεταιρισμών στην COPA και COGECA από ιδιωτική εταιρεία, για να γίνουμε πράγματι η φωνή του αγρότη, του κτηνοτρόφου ελληνικά και ευρωπαϊκά. Ποιος θα καλύψει το χώρο, αν απουσιάσουμε εμείς; Και ποιόν θα υπερασπιστεί ο ιδιώτης; Τους συνεταιρισμούς; Τους παραγωγούς; Ποιόν; Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ποια είναι η σημαία της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ», τόνισε.

«Παρών» και ο Αντώνογλου

Παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νίκου Αντώνογλου πραγματοποιήθηκε η ΓΣ των μελών της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο Νίκος Αντώνογλου, χαιρετίζοντας την ΓΣ, δήλωσε ευτυχής, που βρίσκεται εκεί, σε αυτούς, που πριν 2 χρόνια αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανασύνταξη και αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος.

«Σήμερα μία κρίσιμη περίοδος για την ιστορία του συνεταιριστικού κινήματος, είστε όλοι εδώ, έμπειρα συνεταιριστικά στελέχη, που γνωρίζεται τις παθογένειες, τις στρεβλώσεις και τις κακές πρακτικές, που οδήγησαν το συνεταιριστικό κίνημα στην κατάρρευση. Απορρίψτε τα, όλα αυτά και κρατήστε τα θετικά στοιχεία, τις αναγνωρισμένες συνεταιριστικές αρχές και να δημιουργήσετε έναν υγιή συνεργατισμό, που θα κηρύξει το νέο παραγωγικό μοντέλο, που έχει ανάγκη η χώρα. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι σκληρά για να κλείσουμε τις μεγάλες πληγές, που άνοιξε η κρίση».

Επισήμανε ότι χρειάζεται κινητοποίηση, συστράτευση όλων των δυνάμεων και ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. «Για να σταματήσει ο αγρότης να είναι ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγής χρειαζόμαστε υγιής οργανώσεις παραγωγικών κλάδων, παραγωγών, Συνεταιρισμούς και διεπαγγελματικές οργανώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εργαστούμε όλοι και φυσικά εσείς, που εκπροσωπείται τον αγροτικό τομέα», είπε.

Μήνυμα Αραχωβίτη

Στο μήνυμα που απέστειλε μέσω του γγ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, επανέλαβε ότι θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την συνδικαλιστική οργάνωση των παραγωγών και των Συνεταιρισμών, επισημαίνοντας ότι με το νόμο αυτό θα αποκατασταθεί η εκπροσώπηση του παραγωγικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα προχωρά στην έμπρακτη στήριξη των Συνεταιρισμών μέσω της ένταξης προϊόντων τους σε προγράμματα διανομής τροφίμων.
Το μήνυμα του Σταύρου Αραχωβίτη στην ΓΣ της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως εξής:

«Ο πρωτογενής τομέας και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας, είναι από τους βασικούς πυλώνες του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας που προωθεί η κυβέρνησή μας στη νέα μεταμνημονιακή εποχή. Αποτελεί ταυτόχρονα την εμπροσθοφυλακή στην ανάπτυξη της χώρας μας στην πορεία της προς την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Στο ΥπΑΑΤ έχουμε πλήρης συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που επωμιζόμαστε σε αυτή την πραγματικότητα.

Και είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα σε αυτή την πορεία στο μέλλον απαλλαγμένοι από τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους είναι αφενός όλοι οι εμπλεκόμενοι να δρουν με συλλογικές διαδικασίες ώστε να μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητά τους και αφετέρου τα οφέλη αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Αυτά τα οφέλη χρειάζεται να διανέμονται δίκαια στους παραγωγούς ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και να παράγουν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Για να διασφαλίσουμε τα ανωτέρω προχωράμε σε κατάθεση σχεδίου νόμου για την συνδικαλιστική οργάνωση των παραγωγών αλλά και των Συνεταιρισμών. Με το νόμο αυτό θα αποκαταστήσουμε την εκπροσώπηση του παραγωγικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα και τις παθογένειες των παλιών Συνεταιρισμών που δημιούργησε τόσο ο ν. 4015/11 αλλά και το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας.

Τέλος όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τα Καλάβρυτα προχωράμε και θα υλοποιήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα την έμπρακτη στήριξη των Συνεταιρισμών μέσω της ένταξης προϊόντων τους σε προγράμματα διανομής τροφίμων».

Χαιρετισμοί ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Ο Δημήτρης Καρακώστας, υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζοντας, αναφέρθηκε στην πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην σημερινή εποχή, επισημαίνοντας συγχρόνως και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγροτική επιχειρηματικότητα. Επισήμανε επίσης, την ανάγκη να επικρατήσουν στη νέα πραγματικότητα, αντιλήψεις, που αντιστοιχούν στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων και που θα έχουν άμεση και δυνατή ανταπόκριση στην αγορά. Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να είναι πρωταρχική ανάγκη η επιδοτούμενη παραγωγή προϊόντων αλλά απαίτηση του αγροτικού κόσμου, θα πρέπει να είναι η καλύτερη τιμή στο προϊόν.

Στην συνέχεια ο Μιχάλης Τζελέπης, τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στο συνεταιριστικό κίνημα, αλλά και στις εξελίξεις στη νέα ΚΑΠ, η οποία όπως είπε, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Επισήμανε την ανάγκη να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που επικρατούν, σημειώνοντας ότι πρωτίστως το πρόβλημα του αγροτικού τομέα δεν είναι οικονομικό αλλά καθαρά πολιτικό και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η εκάστοτε κυβέρνηση. «Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στασιμότητα αλλά και οπισθοδρόμηση σε όλα και αυτό το βιώνουν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς και αυτό είναι απόρροια των μνημονιακών πολιτικών», είπε.

Διαβάστηκε 761 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία