Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:02 πμ
 
wm small
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 16:45

Παράταση 90 ημερών και βαθύ «μαχαίρι» στον Νόμο Κατσέλη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην τουλάχιστον τρίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, με εκ νέου νομοθέτηση, αλλά με… βαθύ μαχαίρι στο ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας προσανατολίζονται στην κυβέρνηση, θεσμοί και τράπεζες, καθώς 15 ημέρες πριν από τη λήξη της ισχύος του δεν έχει βρεθεί η νέα φόρμουλα, βάσει της οποίας η δόση του δανείου θα επιδοτείται από το Δημόσιο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη RealNews, η χρονική περίοδος της παράτασης -συζητείται και το εξάμηνο, ωστόσο «σκοντάφτει» στους θεσμούς- και οι αλλαγές αναμένεται να κλειδώσουν εντός της εβδομάδας, στο μπαράζ συσκέψεων τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η συζήτηση γίνεται βάση της πρότασης που έχουν καταθέσει στην κυβέρνηση οι τράπεζες (καθώς η τρόικα αντιδρά αρνητικά σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση με μεγαλύτερα δηλαδή όρια προστασίας), η οποία προβλέπει δύο δομικές αλλαγές:

Η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται με βάση την εμπορική (παρούσα) αξία και όχι την αντικειμενική.

Για τον άγαμο ο πήχυς της αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό τοποθετείται έως τα 75.000 ευρώ και στα 100.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά. Σήμερα αντίστοιχα φτάνει τα 180.000 και 280.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αύξηση της αξίας της πρώτης κατοικίας, στα όρια όμως που έχουν θέσει οι τράπεζες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το εύρος της αύξησης που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι της τάξεως των 5.000 ευρώ για τον άγαμο (να φτάνει δηλαδή έως 80.000 ευρώ) και έως 10.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά (δηλαδή στα 110.000 ευρώ).

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

Διαβάστηκε 311 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.