Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:00 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 12:57

Μεσολόγγι: Τιμή και δόξα στους τρεις μεγάλους: Ραζή – Κότσικας, Μάγερ, Σολωμός

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η συµπλήρωση 220 χρόνων από τη γέννηση τριών µεγάλων προσωπικοτήτων που η δράση τους συνδέεται άµεσα µε την πόλη µας και τον Αγώνα για την Ελευθερία, αποτέλεσε το καλύτερο έναυσµα για να διοργανώσει µια ακόµη ποιοτική εκδήλωση η «Διέξοδος».

Πρόκειται για τον Αρχηγό της Φρουράς της Εξόδου Αθανάσιο Ραζή – Κότσικα, τον φιλέλληνα εκδότη της εφηµερίδας «Ελληνικά Χρονικά» Ιωάννη – Ιάκωβο Μάγερ και τον γεννήτορα της ελληνικής ποίησης Διονύσιο Σολωµό που και οι τρεις τους γεννήθηκαν το 1798 και η ζωή τους ταυτίστηκε µε το Μεσολόγγι.

Ο πρώτος γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και οι συµπατριώτες του τον εξέλεξαν Αρχηγό τους, ο δεύτερος υπηρέτησε το Μεσολόγγι κατ’ επιλογή και πέθανε χάριν αυτού και ο τρίτος εµεμπνεύστηκε από τον Αγώνα του και συνέγραψε τον «Ύµνο εις την Ελευθερία» που έμελλε στη συνέχεια να γίνει ο Εθνικός Ύµνος της Ελλάδος.

Έτσι το περασµένο Σάββατο στους χώρους του ιστορικού Μουσείου έγιναν εξαιρετικές ομιλίες για την σκιαγράφηση του χαρακτήρα και της προσφοράς ενός εκάστου. Του Ραζη – Κότσικα από τον ξεναγό Γιώργο Αποστολάκο, του Μάγερ από την δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα και του Διονυσίου Σολωμού από την φιλόλογο Ελένη Πλακίδα.

Αμφότεροι οι ομιλητές καθήλωσαν το ποιοτικό κοινό παραδίδοντας μαθήματα ιστορίας και πατριδογνωσίας σε μια κατάμεστη αίθουσα. Προηγουμένως ο κ. Κορδόσης είχε προλογίσει αναφερόμενος στους σκοπούς της εκδήλωσης ενώ ο δήμαρχος κ. Καραπάνος απηύθυνε χαιρετισμό επαινώντας όλους όσοι συνέβαλλαν στην εκδήλωση.

Την επόμενη, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, πήραν σειρά τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων της πλατείας Σολωμού στην Πλώσταινα και οι καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των τιμώμενων μέσα στον Κήπο. Την εκδήλωση κάλυψε μουσικά και όχι μόνο η Φιλαρμονική «Διονύσιος Σολωμός».

m1

m2

m3

aixmi-news.gr

 

Διαβάστηκε 697 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 22:11
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.