Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  4:53 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 17:27

Απελευθερώστε το ΟΣΔΕ και τους παραγωγούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΚΥΑ-ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: Ο μύθος περί αναγκαιότητας «συντονιστή» για το ΟΣΔΕ κατέρρευσε παταγωδώς. Ώρα να απαλλάξει οριστικά τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς το ΥπΑΑΤ από το χαράτσι υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Βασική επιδίωξη και διακηρυγμένη καταστατική αρχή της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ είναι η ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη των συνεταιρισμών μελών μας και των παραγωγών.

Το δίκτυο των Κέντρων Υποστήριξης Αγροτών συγκροτήθηκε για να διαχέει αξιόπιστα και αποτελεσματικά την πληροφόρηση και να δημιουργεί στην πράξη όρους συνεργασίας. Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επενδύει στην οργάνωση ανταλλαγών εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, παρέχοντας ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη για το σύνολο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Μέσω του δικτύου των ΚΥΑ, που είναι κατανεμημένα σε ολόκληρη τη χώρα, οι αγρότες απολαμβάνουν αξιόπιστες υπηρεσίες, από στελέχη που διαθέτουν πολυετή εμπειρία και άριστη γνώση.

Η υποδομή, η καλή οργάνωση, το πολύπειρο, άρτια καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό και η συνεταιριστική αντίληψη, που διέπει τα μέλη μας, καθιστούν το ΚΥΑ κάθε Συνεταιρισμού μας ως το πραγματικό επί-κεντρο αγροτικής ανάπτυξης και υποστήριξης για τους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι θα εισπράξουν ως ανταπόδοση ευγνωμοσύνης την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν τα ΚΥΑ-ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και σε εμάς απευθύνονται για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα μπορεί να έχουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το τρέχον έτος σχεδόν 165.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ υπεβλήθησαν μέσω των Κέντρων Υποστήριξης Αγροτών του δικτύου μας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στο ΟΣΔΕ 2019, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο σε κάθε ΚΥΑ ξεχωριστά όσο και απ' ευθείας στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ως κεντρικός φορέας, δεχόμαστε χιλιάδες ερωτήματα από παραγωγούς, τους οποίους και δεν εξυπηρετούμε απλά, αλλά υποστηρίζουμε ουσιαστικά, στη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας.

Μοναδικός σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια οι εργαζόμενοι και η πλατφόρμα υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου και τα δικά μας στελέχη απευθύνονται, για όποια κατάσταση τυχόν παρουσιαστεί, η οποία και χρήζει περαιτέρω αποσαφήνισης.

Η πλατφόρμα υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία και «έστησαν» οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, που αποτέλεσε τον πραγματικό συμπαραστάτη στο έργο μας, έχοντας τεράστια απήχηση στα ΚΥΔ, με χιλιάδες ερωταπαντήσεις. Εξίσου σημαντική και η συμβολή της Επιτροπής Ελέγχου των ΚΥΔ, η οποία επίσης έχει να επιδείξει αλληλογραφία αμέτρητων μηνυμάτων με τις αναγκαίες διευκρινήσεις επί σειράς ζητημάτων.

Στον αντίποδα, υπάρχει η ανάλογη σχεδόν κενή πλατφόρμα του δήθεν «συντονιστή». Και για μια ακόμη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε το όχι ρητορικό αλλά απολύτως πραγματικό ερώτημα του «τι;» και «ποιον συντονίζει;». 

Σημειώνουμε ότι εκτός απ' την κενή δική του πλατφόρμα (για όλα τα έτη τα μηνύματα μετρώνται στα δάχτυλα, όταν στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο για το 2018 είναι 3.000) , δεν συμμετείχαμε σε κανένα σεμινάριο και δεν υπήρξε η παραμικρή αρωγή από τους ιδιώτες δήθεν «συντονιστές». Αντιθέτως, υπονόμευση είχαμε μόνο και προσπάθεια δημιουργίας εμποδίων.

Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξ ονόματος των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων που συγκροτούν το δίκτυο των ΚΥΑ-ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δηλώνουμε προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι ο δήθεν «φορέας συντονισμού» ήταν ανύπαρκτος.

Ο πραγματικός συντονιστής και ουσιαστικός υποστηρικτής του έργου είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο εκ του νόμου αρμόδιος να τηρεί τους κοινοτικούς κανονισμούς και να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα απ' την εθνική νομοθεσία. Και επαναλαμβάνουμε: Με τη διαρκή επικοινωνία με τα ΚΥΔ, την πλατφόρμα υποστήριξης, με τους ελέγχους και τις αιτήσεις συμμόρφωσης, με τη θεσμική του λειτουργία εν γένη.

Το να οικειοποιείται και να καπηλεύεται κανείς την πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δυστυχώς με την ανοχή και τις «πλάτες» της διοίκησης του Οργανισμού, όπως καπηλεύεται και το λογισμικό και αυτά ακόμη τα δεδομένα των παραγωγών, δεν τον καθιστά «συντονιστή». 

Όπως δεν τον καθιστά υποστηρικτή του έργου το να «πουλά» τη δουλειά του Οργανισμού Πληρωμών ως δική του υπηρεσία. Ακόμη και ένας απόμακρος παρατηρητής μπορεί να αντιληφθεί ότι ο «συντονιστής» δεν είναι παρά μια επίχρυση φούσκα, που τίποτα δεν προσφέρει, παρά μόνο εισπράττει.

Η ανυπαρξία του, βέβαια, δεν μας εμπόδισε καθόλου στο να φέρουμε σε πέρας το έργο με επιτυχία, κάτι που αποδεικνύει εκείνο που από την πρώτη στιγμή λέγαμε, ότι δηλαδή δεν χρειαζόμαστε κανέναν συντονιστή, πλην του πραγματικού, που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι δεν έχουμε ανάγκη καμίας αόρατης υποστήριξης από χωρίς λόγο ύπαρξης μεσάζοντες, οι οποίοι και διατηρούνται εκεί μόνο και μόνο για να εισπράττουν χρήματα για εικονικές, ανύπαρκτες υπηρεσίες.

Καλούμε το υπουργείο να ελέγχει τα καταγγελλόμενα, αναζητήσει και να μελετήσει τα επίσημα στοιχεία και, επιτέλους, να απαλλάξει και τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς απ? το ιδιότυπο χαράτσι υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. 

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου και εκτιμούμε ότι θα προχωρήσει στις αποφάσεις εκείνες που υπαγορεύει η κοινή λογική και το συμφέρον των αγροτών. Η χρονιά που τελειώνει σε λίγο ήταν ορόσημο, αφού περίτρανα αποδείχθηκε ότι τα ΚΥΔ που επέλεξαν την αξιοπρέπεια και την αυτοτέλειά τους, με αίσθημα ευθύνης εργάστηκαν για πρώτη φορά χωρίς επιτροπεία και, όχι μόνο το παραμικρό πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε, όχι μόνο η προπαγάνδα και η τρομοκράτηση περί δήθεν κινδύνου απώλειας επιδοτήσεων δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά, αντίθετα, όλα έγιναν υποδειγματικά, με απόντα τον «φορέα συντονισμού».

Το ίδιο υποδειγματικά θα γίνουν και στο ΟΣΔΕ 2019, όπου πρέπει πλέον και τυπικά, θεσμικά να απουσιάζει ο εν λόγο δήθεν «συντονιστής».

Στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και στα συνεργαζόμενα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων του δικτύου των ΚΥΑ των συνεταιρισμών μελών μας, εργαζόμαστε ήδη για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία με πίστη στις δυνάμεις μας και με την αισιοδοξία ότι η συλλογική εργασία των Συνεταιρισμών μας θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω τις υπηρεσίες μας, ο ρόλος των οποίων είναι να ενημερώνουν και να καθ-οδηγούν τους παραγωγούς στην αξία που οι εκμεταλλεύσεις τους δύνανται να αποκτήσουν.

Διαβάστηκε 766 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία