Μέσα σε δύο χρόνια έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον 500 άτομα στην περιοχή ευθύνης του ΕΚΑΒ Αγρινίου. Εκδηλώσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης πολιτών για την ΚΑΡΠΑ και την χρήση του αυτόματου απινιδωτή σε Αμφιλοχία και Αγρίνιο

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης (12 έως 19 Δεκεμβρίου) το ΕΚΑΒ Αγρινίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιεί ενημερωτικές επιδείξεις στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στην χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, απευθυνόμενο σε όλους τους πολίτες. Η ενημέρωση σχετικά με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι αναγκαία γιατί οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να κληθεί να παράσχει βοήθεια στον συμπολίτη του.

Πέρσι, αντίστοιχες εκδηλώσεις είχαν γίνει στο Αγρίνιο και την Αμφιλοχία, ενώ φέτος προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθούν αύριο στο Δημαρχείο Αμφιλοχίας και την Παρασκευή 19/12 στο Αγρίνιο, πιθανότατα στην πλατεία Δημοκρατίας.

Στόχος είναι η προσέγγιση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη σημασία της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας και την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, η μετάδοση βασικών γνώσεων στην αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων και η πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια του ΕΚΑΒ Θεοδώρα Τσιόλη: «η χρήση του αυτόματου απινιδωτή αυξάνει μέχρι και 50% το ποσοστό επιβίωσης. Κατά το παρελθόν ανακοπή συνέβαινε σε άτομα από 45 – 50 ετών και άνω, ενώ τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ανακοπής συμβαίνουν και σε άτομα από 38 ετών. Αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής και στην διατροφή. Στην Αιτωλοακαρνανία το ενδιαφέρον των απλών πολιτών για να μάθουν για την ΚΑΡΠΑ και την χρήση αυτόματου απινιδωτή είναι πολύ μεγάλο. Μέσα σε δύο χρόνια το ΕΚΑΒ Αγρινίου έχει ενημερώσει τουλάχιστον 500 άτομα για την ΚΑΡΠΑ και την χρήση του αυτόματου απινιδωτή».

Ωστόσο αρνητικό στοιχείο είναι πως στο Αγρίνιο υπάρχουν μόνο δύο εξωτερικοί απινιδωτές, ένας στο Δημαρχείο και ένας στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ). Βασικό, κατά την κ. Τσιόλη είναι να τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία αυτόματοι απινιδωτές, καθώς βοηθούν καθοριστικά στην κατεύθυνση να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. «Η γνώση του χειρισμού απινιδωτή και της ΚΑΡΠΑ είναι ο βασικός «κρίκος» από τη στιγμή που ένας συνάνθρωπός μας υποστεί ανακοπή μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ. Αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος» ανέφερε στη «Σ» η κ. Τσιόλη.

Η Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης να τονίσουμε πως είναι αφιερωμένη σε όλους τους ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του Ε.Κ.Α.Β.  που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Επιδίωξή μας να εδραιώσουμε την κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας και να μεταδώσουμε το μήνυμα αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

enimerosi-ekav

ekav2