Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:18 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 01:51

Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ – «προεκλογικά δώρα» στους δημοσίους υπαλλήλους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέο σύστημα σχεδιασμού για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, μέτρα για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις προσλήψεις που προκηρύσει η Ανεξάρτητη Αρχή αλλά και επέκταση της χορήγησης γονικών αδειών, ρυθμίσεις για τις σπουδές και την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και συγκρότηση δομών για τον επιτελικό σχεδιασμό και εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, προβλέπονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το σχέδιο νόμου «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που παρουσίασε η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γενικός γραμματέας, Γρηγόρης Θεοδωράκης, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (στο www.opengov.gr) από σήμερα έως και τη Δευτέρα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις γιορτές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και τροποποιήσεις του υπαλληλικού κώδικα. Συγκεκριμένα, τρίμηνη άδεια μητρότητας, θα δικαιούνται και οι μητέρες που αποκτούν τέκνο από υιοθεσία, κατ΄ αντιστοιχία με τη άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό, ενώ η άδεια αυτή επεκτείνεται και στον θετό πατέρα. Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται επίσης τις ίδιες άδειες με τους φυσικούς γονείς για την φροντίδα και ανατροφή του ανηλίκου, ενώ τρίμηνη άδεια μητρότητας θα λαμβάνουν και οι γονείς, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Αυξάνονται, εξάλλου, από 10 σε 14 οι ημέρες τη άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, όπως ισχύει δηλαδή για τους συναδέλφους τους ΙΔΑΧ, οι οποίοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους σε ζητήματα μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Καταργείται το όριο των 45 ετών για τη συμμετοχή υπαλλήλων σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Θεσπίζεται, ακόμα, το Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας για δημοσίους υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ, ενώ προβλέπεται ότι για τους κατόχους αυτού του πιστοποιητικού ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται συνολικά κατά ένα έτος, ενώ η κατοχή του μοριοδοτείται με 30 μόρια κατά τις διαδικασίες επιλογής τμηματαρχών.

Δυνατότητα απόσπασης και μετάταξης θα δικαιούται ο υπάλληλος που επικαλείται λόγους υγείας όχι μόνο του εαυτού του αλλά και τον/την σύζυγο/συμβιούντα ή πρόσωπο με α΄ βαθμό συγγένειας.

Ορίζεται τρίμηνη προθεσμία για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε περίπτωση που το πόρισμα από διενεργηθείσα ΕΔΕ διαπιστώνει τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Σχετικά, τέλος, με τις δομές για τον επιτελικό σχεδιασμό και εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα τη συγκρότηση, μεταξύ άλλων, Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση, καθώς και Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θεσπίζεται και η οργάνωση υπηρεσίας Τεχνικής Υποστήριξης φορέων του Δημοσίου. Το πρώτο θα διατυπώνει απόψεις και εισηγήσεις στον υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου αναφορικά με την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το δεύτερο αποτελεί μηχανισμό συνολικής παρακολούθησης και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των παραγόμενων και εφαρμοζόμενων πολιτικών διοικητικής ανασυγκρότησης, ενώ με την τρίτη θα παρέχεται εμπειρογνωμοσύνη σε δημόσιους φορείς για την υλοποίηση της διοικητικής ανασυγκρότησης.

Με τον πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό προσλήψεων, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους, τα υπουργεία θα καταρτίζουν σχέδιο με τον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού για την επόμενη τετραετία για τα ίδια και για τους εποπτευόμενους φορείς. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για τις αποχωρήσεις προσωπικού, οι εκτιμώμενες ανάγκες σε προσωπικό ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα και οι στρατηγικές προτεραιότητες του κάθε φορέα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του. Οι αναφορές αυτές θα αποστέλλονται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο με βάση αυτές θα συντάσσει συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων και θα υποβάλλεται προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με τον ετήσιο σχεδιασμό προσλήψεων, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε έτους τα υπουργεία καταρτίζουν καταστάσεις με το αιτούμενο προς έγκριση πρόσληψης τακτικό αλλά και εποχικό προσωπικό για το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων φορέων. Για τις προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση συντάσσεται ξεχωριστό αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών. Εν συνεχεία, με βάση τα αιτήματα των φορέων, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταρτίζει το συνολικό σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων του επόμενου έτους και εκδίδεται μια και μόνο εγκριτική πράξη για τα αιτήματα.

Ο εγκεκριμένος ετήσιος προγραμματισμός θα αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ, για να διαμορφώσει τον προγραμματισμό του για τις προσλήψεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα να ενοποιούνται τα αιτήματα σε μία ενιαία κατά κλάδους/ειδικότητες προκήρυξη. Επίσης, το ΑΣΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να προκηρύσσει περισσότερους πανελλαδικούς διαγωνισμούς ανά έτος, αντί του ενός που ισχύει σήμερα, ενώ για τη αποφυγή γραφειοκρατικού φόρτου, παρέχεται η ευχέρεια να υπάρξουν προκηρύξεις για τα δύο πρώτα έτη του τετραετούς σχεδιασμού.

Για την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών, οι υποψήφιοι δεν υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την αίτηση συμμετοχής τους σε προκήρυξη, αλλά η κατάταξη στους πίνακες προτεραιότητας γίνεται με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση. Δικαιολογητικά θα καλούνται να υποβάλουν πριν από την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων οι υποψήφιοι που αντιστοιχούν στον αριθμό του συνόλου τω θέσεων που προκηρύχθηκαν προσαυξημένο κατά 50%. Οι προσωρινοί πίνακες θα αναρτώνται αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο θα επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου κατά 4-5 μήνες, καθώς ο όγκος των δικαιολογητικών θα μειωθεί ακόμα και στο 1/10.

Τι αναφέρουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις του ΑΣΕΠ
Όπως αναφέρει στις διατάξεις του το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ από 1.1.2019, προσλήψεις του πάσης φύσεως τακτικού και εποχικού προσωπικού φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, διενεργούνται βάσει πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού.

Από 1.1.2020, για την έγκριση οπιουδήποτε αιτήματος πρόσληψης τακτικού προσωπικού από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, απαιτείται η προηγούμενη
ανάρτηση της οικείας κενής θέσης στο Ψηφιακό Οργανόγραμμα.

Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που είναι αντικειμενικά αδύνατο να πληρωθούν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, είναι δυνατή η έγκριση του αιτήματος από την επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006 (Α’ 28ο), μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Πολυετής προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού
Μέχρι το πέρας του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους, τα αρμόδια Υπουργεία αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επικαιροποιημένα τετραετή σχέδια προγραμματισμού ανθρώπινων πόρων, στα οποία περιλαμβάνονται για κάθε έτος της επόμενης τετραετίας:

α. οι εκτιμήσεις των αποχωρήσεων προσωπικού,
β. το σύνολο των υφιστάμενων και των εκτιμώμενων κενών θέσεων προσωπικού,
γ. οι στρατηγικές προτεραιότητες του φορέα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του,
δ. οι εκτιμώμενες ανάγκες σε προσωπικό κατά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα και οι τρόποι κάλυψης αυτών, μέσω μετατάξεων ή προσλήψεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
ε. τα προαπαιτούμενα των στοιχείων α’, β’, γ’, δ’, για τους εποπτευόμενους φορείς και τις οικείες ανεξάρτητες αρχές

Εποπτευόμενοι φορείς των Υπουργείων και Ανεξάρτητες Αρχές υποβάλλουν τα τετραετή σχέδια της προηγούμενης παραγράφου στα οικεία Υπουργεία μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τους εποπτευόμενους φορείς αυτών, εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, συντάσσεται χωριστό πολυετές σχέδιο, το οποίο υποβάλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης .

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τον πολυετή προγραμματισμό κάθε φορέα, συντάσσει συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων, το οποίο υποβάλλεται στο Υπουργείο Οικονομικών και λαμβάνεται υπόψη για την κατάρτιση του εκάστοτε Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ετήσιο σχέδιο προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού
Μέχρι το τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου κάθε έτους, τα αρμόδια Υπουργεία καταρτίζουν, με βάση τον πολυετή προγραμματισμό του άρθρου 3, καταστάσεις με το αιτούμενο προς έγκριση πρόσληψης τακτικό και εποχικό προσωπικό για το επόμενο έτος, κατά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα. Στις καταστάσεις του προηγούμενου εδαφίου συμπεριλαμβάνεται και το αιτούμενο προσωπικό για τους εποπτευόμενους από αυτά φορείς, καθώς και τις οικείες ανεξάρτητες αρχές. Για τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τους εποπτευόμενους φορείς αυτών, εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, συντάσσεται χωριστό ετήσιο αίτημα, το οποίο υποβάλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης .

Τα αιτήματα κάθε Υπουργείου συνοδεύονται από συνοπτική έκθεση που περιλαμβάνει:
α. τεκμηρίωση αναγκαιότητας, για την πρόσληψη του αιτούμενου προσωπικού, βάσει των στρατηγικών προτεραιοτήτων και αναγκών του εκάστοτε πολυετούς σχεδιασμού,

β. τον αριθμό των κενών θέσεων του φορέα,
γ. τον αναγκαίο χρόνο ολοκλήρωσης των προσλήψεων και, επιπλέον, εφόσον πρόκειται για εποχικό προσωπικό, τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης,
δ. το ύψος των προκαλούμενων δαπανών για το έτος πρόσληψης, τον τρόπο κάλυψης αυτής, και, επιπλέον, εφόσον πρόκειται για τακτικό προσωπικό, τη συνολική προκαλούμενη επιβάρυνση για κάθε επόμενο έτος.

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων, σε συνδυασμό με τις στρατηγικές προτεραιότητες για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, διαμορφώνει τον ετήσιο προγραμματισμό για τις προσλήψεις του επόμενου έτους. Κατόπιν, το σχέδιο αυτό εγκρίνεται το αργότερο μέχρι τέλος Οκτωβρίου από την επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006.

Κατ’ εξαίρεση, προσλήψεις τακτικού και εποχικού προσωπικού που δεν έχουν ενταχθεί στον ετήσιο προγραμματισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγκρίνονται από την επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. . 33/2006, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από αυτή διαδικασία, εφόσον έχουν όλως επείγοντα χαρακτήρα, υπάρχουν οι διαθέσιμες πιστώσεις και συνοδεύονται από ειδικά αιτιολογημένο αίτημα του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Υλοποίηση προσλήψεων από το ΑΣΕΠ

Ο εγκεκριμένος ετήσιος προγραμματισμός αποστέλλεται αμελλητί στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να διαμορφώσει τον προγραμματισμό του για τις προσλήψεις τακτικού και εποχικού προσωπικού που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Σε περίπτωση που εγκεκριμένα αιτήματα φορέων του ετήσιου προγραμματισμού υλοποιούνται με την ίδια διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, όπως ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ΑΣΕΠ δύναται να εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.2190/1994 (Α’ 28) την κατά περίπτωση ενοποίηση αιτημάτων σε μία ενιαία κατά κλάδους/ειδικότητες προκήρυξη, στην οποία σωρεύονται οι αιτούμενες από τους οικείους φορείς θέσεις.

Ειδικές εγκρίσεις διετούς διάρκειας
Φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στο συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων της παρ. 3 του άρθρου 3 του παρόντος, επιτρέπεται, με το αίτημα της παρ.1 του άρθρου 4, να ζητήσουν την έγκριση των θέσεων τακτικού προσωπικού που περιλαμβάνονται στα δύο (2) πρώτα έτη του πολυετούς σχεδίου, εφόσον η διαδικασία πρόσληψης διενεργείται βάσει προτεραιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 2190/1994. Στην περίπτωση αυτή το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές προτεραιότητες για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τη συνάφεια των κλάδων /ειδικοτήτων του αιτούμενου προσωπικού, αλλά και την ανάγκη ταχύτερης ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης και αποφυγής γραφειοκρατικού βάρους, δύναται να εισηγηθεί στην επιτροπή του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006 που εγκρίνει τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 4, την έγκριση θέσεων που περιλαμβάνονται και στο δεύτερο κατά σειρά έτος του συγκεντρωτικού τετραετούς σχεδίου.

Θέσεις προς κάλυψη που εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 1, συμπεριλαμβάνονται τόσο στον επικαιροποιημένο πολυετή, όσο και στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του επόμενου έτους. Φορείς των οποίων τα αιτήματα έχουν εγκριθεί για τα δύο (2) πρώτα έτη του πολυετούς προγραμματισμού, δεν υποβάλλουν νέο αίτημα για τις εγκριθείσες θέσεις του επόμενου έτους.

Ειδικά για την κάλυψη των θέσεων που εγκρίνονται σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου, η δυνατότητα της παρ. 2 του άρθρου 5 εξετάζεται υποχρεωτικά από το ΑΣΕΠ Οι οριστικοί πίνακες προσληπτέων ισχύουν για δύο (2) συνολικά έτη μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θέσεις που εγκρίνονται για το επόμενο, μετά το έτος της έγκρισης, έτος σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου, καλύπτονται από τους επόμενους κατά σειρά επιτυχόντες του πίνακα αυτού, εφόσον αφορούν τον ίδιο φορέα, και την ίδια κατηγορία και κλάδο/ ειδικότητα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, επιτρέπεται η εξειδίκευση της εφαρμογής του παρόντος άρθρου σε
συγκεκριμένες κατηγορίες και κλάδους/ειδικότητες προσωπικού, η πρόβλεψη ειδικών όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτή εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων του παρόντος Κεφαλαίου.

Από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου εξαιρούνται οι ακόλουθες προσλήψεις:
α. πάσης φύσεως προσωπικού της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Βουλής των Ελλήνων,
β. οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι μόνο για το διορισμό τους στους οικείους Συλλόγους για την άσκηση του επαγγέλματός τους, καθώς και οι άμισθοι δικαστικοί επιμελητές,

γ. οι διοριζόμενοι ή προσλαμβανόμενοι σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων,

δ. το προσωπικό ειδικών κατηγοριών, εφόσον ο διορισμός / αναδιορισμός ή η πρόσληψη ή επαναπρόσληψή του επιβάλλεται από ρητή διάταξη νόμου, χωρίς να καταλείπεται στάδιο διακριτικής εκτίμησης στις αρμόδιες διοικητικές αρχές.

dikaiologitika.gr

 

Διαβάστηκε 788 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία