Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  3:11 μμ
 
wm small
Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 16:59

Πόσο επηρέασε η κρίση την ζωή των νέων στην επαρχία σήμερα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσσει τις ζωές όλων μας. Η μεγαλύτερη όμως επίπτωση της κρίσης έχει να κάνει με την ζωή των νέων που τελείωσαν αυτή την περίοδο τις σπουδές τους και περίμεναν να βρούν κάποια δουλειά σχετική με το αντικειμενό τους. Πράγμα πολύ δύσκολο όπως απεδείχθη πρακτικά και για αυτό πολλοί έφυγαν για το εξωτερικό διογκώνοντας το Brain Train της χώρας μας με αντίστοιχες συνέπειες. Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή προσπαθούν μέσα από τα μάτια μιας νέας κοπέλας που ζει στην επαρχία (συγκεκριμένα στο Αγρίνιο) να δεί πως διαμορφώνεται η ζωή της και τι προοπτικές δημιουργούνται την τρέχουσα περίοδο.

Η Λαμπρινή Ντούλια κατάγεται και διαμένει στα Τριαντέϊκα Αγρινίου, έχει σπουδάσει Νοσηλευτική στην Πάτρα αλλά και Φυσικοθεραπεία στο Αγρίνιο. Στην ηλικία των 25 ετών ψάχνεται και αυτή όπως και οι περισσότεροι συνομήλικοι της για τις προϋποθέσεις μιας αυτόνομης και κανονικής ζωής μέσα από την προσωπική της εργασία στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

ln 02

Λαμπρινή πως βλέπεις σήμερα την ζωή των νέων στην επαρχία;

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και αυτές που υπάρχουν είναι στα όρια της εκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και πρέπει να το ψάχνουμε γενικότερα. Κοιτάμε να βολευτούμε με προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης stage κλπ τα οποία όμως δίνουν προσωρινή λύση στο πρόβλημα.

Δηλαδή ποιά είναι η εικόνα στον χώρο της εργασίας στην επαρχία την εποχή μας (εποχή κρίσης);

Πολύ άσχημη. Πολλοί φίλοι μου δεν έχουν δουλειά και αυτοί που έχουν δουλεύουν περιστασιακά σε καφετέριες κλπ σχετικά. Πολλοί εργοδότες βέβαια εκμεταλλεύονται την κατάσταση και απασχολούν τους εργαζόμενους πολύ περισσότερο χρόνο και με λιγότερα χρήματα. Έτσι πολλοί νέοι αναγκάζονται για οικονομικούς λόγους να μένουν με τους γονείς τους με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Όπως βέβαια και εγώ.

Πες μου που έχεις εργαστεί εσύ κατά το παρελθόν;

Πιο πολύ έχω ασχοληθεί με πωλήσεις σε διάφορα εμπορικά καταστήματα αλλά και με φροντίδα ηλικιωμένων. Όμως το τελευταίο διάστημα είμαι άνεργη.

Θα πήγαινες σε μια κάποια άλλη πόλη προκειμένου να έχεις δουλειά;

Βασικά έμεινα και σε άλλες πόλεις λόγω τις εργασίας του πατέρα μου ο οποίος μετακινούταν συνεχώς. Συγκεκριμένα έμεινα σε Αθήνα, Πάτρα, Γιάννενα, Καλαμπάκα,. Βέβαια τότε μέναμε οικογενειακώς. Η κάθε πόλη έχει τα σύν και τα πλήν της. Προκειμένου όμως να τακτοποιηθούμε σε επίπεδο δουλειάς δεν κοιτάμε καθόλου τα πλήν της.

Όταν λες ότι ψάχνεις για δουλειά, ψάχνεις κάτι στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό χώρο ή θες να κάνεις κάτι δικό σου;

Βασικά αν μου τύχει μια δουλειά σε δημόσια υπηρεσία δεν μπορώ να πω όχι ούτε και σε ιδιωτική. Θα ήθελα όμως και να κάνω και κάτι δικό μου πράγμα που όμως δεν ευνοείται από τις τρέχουσες συγκυρίες.

ln 05

Λαμπρινή μιλησέ μας για τα όνειρα που έκανες από παιδί;

Μου άρεσαν και μου αρέσουν πολύ οι καλές τέχνες. Η ηθοποιία, το τραγούδι, η φωτογραφία. Θα ήταν ευχής έργο να συνδυαζόταν η επαγγελματική μου καριέρα με κάποιο μου χόμπι.

Όταν ήσουν στο σχολείο έπαιζες στα θεατρικά;

Να σε αρκετές φορές και θα ήθελα να το εξελίξω αν μου δοθεί η ευκαιρία. Η φωτογραφία είναι μια άλλη μεγάλη αγάπη και θα ήθελα να την κάνω επαγγελματικά. Έχω ασχοληθεί μέχρι στιγμής ερασιτεχνικά σαν μοντέλο.


Ποιό νομίζεις ότι είναι το απαραίτητο εφόδιο στην ζωή των νέων για να μην οδηγηθούν σε λάθος δρόμο;

Η απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και η αυτοσυγκράτηση. Να μπορούμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας. Επίσης η σωστή ενημέρωση.

Η ωραία εμφάνιση είναι απαραίτητο προσόν να βρεί μια κοπέλα δουλειά σήμερα;

Φυσικά ναι. Κυρίως σε δουλειές που σχετίζονται με επαφή με κόσμο όπως πωλήσεις, μαγαζιά εστίασης και όλα τα σχετικά. Όμως δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει να έχεις και τα σχετικά προσόντα.

Η πόλη μας σου αρέσει;

Αρκετά μπορώ να πω. Το Αγρίνιο έχει σχεδόν τα πάντα. Μπορείς να τα βρείς όλα. Υπάρχουν πολλές πολιτιστικές και λοιπές δραστηριότητες. Θεωρώ ότι άμα έχεις δουλειά και ικανοποιητικό μισθό μπορείς να ζήσεις άνετα και να περνάς ευχάριστα. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες αντιστοίχου μεγέθους πόλεις.

Για τον στολισμό της πόλης εν όψει Χριστουγέννων;

Ο στολισμός είναι εντυπωσιακός. Θα σταθώ και στις εντυπώσεις συγγενών μας που δεν μένουν εδώ αλλά βρέθηκαν αυτές τις μέρες στο Αγρίνιο, εντυπωσιάσθηκαν. Φυσικά άμα φωτισθεί και το δένδρο στην πλατεία και ολοκληρωθεί ο στολισμός θα είμαστε τέλεια.

ln 25

Από τις σπουδές που έχεις κάνει φαίνεται ότι θέλεις να προσφέρεις στον άνθρωπο; Ισχύει αυτό;

Ναι. Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στον συνανθρωπό τους. Είμαι Αλτρουίστρια και φιλάνθρωπος. Προσπαθώ όπως μπορώ να βοηθώ. Πιστεύω ότι δεν θα είχε συνέχεια η ζωή μας αν δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που να βοηθούσαν τους άλλους. Αυτούς που είχαν ανάγκη. Όλοι πρέπει να βοηθάμε πάντα τους αδύνατους ή αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ποιο είναι το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας εν όψει Χριστουγέννων;

Λιγότεροι πόλεμοι και περισσότερη αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Υγεία και αγάπη σε όλους.

ln 09

To AgrinioBestOf.gr σε ευχαριστεί για την συνέντευξη και σου εύχεται τα καλύτερα για την συνέχεια. Σε περίπτωση όμως που θα θέλει κάποιος εργοδότης να σε καλέσει για δουλειά που μπορεί να σε βρεί.

Μπορεί να με βρεί στο FACEBOOK να μου στείλει μήνυμα.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOF.gr

 

 

Διαβάστηκε 8920 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 17:24
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033