Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:10 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 18:02

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ από μέλη της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άλλη μια χρονιά χαμένη μετρούν οι ελαιοκαλλιεργητές του νομού Αιτωλοακαρνανίας εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής που έχει γίνει από την προσβολή του δάκου και την προσβολή από το γλοιοσπόριο (μύκητας). Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική όπου πολλοί μικροί παραγωγοί δεν βγάζουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους.

Σήμερα με αφορμή τα προβλήματα αυτά, μέλη της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο και μετέφεραν τους προβληματισμούς και τις διεκδικήσεις τους στον Προϊστάμενο Αλέξανδρο Κοντοσπύρο.

«Οι ευθύνες γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ κυβέρνησης – Περιφέρειας ενώ εμείς καταστρεφόμαστε. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία και την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία. Η περιφερειακή αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση των ψεκασμών. Για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να «πιάνει τους στόχους των μνημονίων. Ο πρώτος ψεκασμός ξεκίνησε εδώ στο νόμο μας και βέβαια όχι σε όλες τις περιοχές προς τα τέλη Αυγούστου  δηλαδή 2 με 3 μήνες καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελεγχθούν οι πληθυσμοί του δάκου ενώ ταυτόχρονα ευνοούνταν και από τις καιρικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η αντιμετώπιση του δάκου δεν είναι ευθύνη των αγροτών που μόνοι τους ή κατά ομάδες ραντίζουν τα χωράφια τους, όπως μας καλούσε να κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι η ΔΑΟΚ Αιτ/νίας. H μεγάλη μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με τη λεηλασία του ισχνού εισοδήματός μας, την υψηλή φορολογία μέσω των «τεκμηρίων διαβίωσης», τα δεκάδες χαράτσια και τις πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, μαθηματικά μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Το 2018 υπάρχει η επιστημονική γνώση και η τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δάκου. Εμπόδιο είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά που στηρίζουν τους μεγαλοαγρότες, τους επιχειρηματίες και τους μεγαλέμπορους, ξεκληρίζοντας το μικρό και μεσαίο κλήρο. Η νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ για το διάστημα 2021-2017 με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ενισχύει αυτή τη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτοπούλη:

  • «Παλεύουμε για ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση ενώ από το 2011 οι κυβερνήσεις δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό του και τα πάντα καλύπτονται μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα καλύπτει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.
  • Εκτιμήσεις ζημιάς αντικειμενικές που θα καλύπτουν την τεράστια ζημιά.
  • Με την κοινοποίηση των εκτιμήσεων, ΑΜΕΣΗ πληρωμή των αποζημιώσεων αλλιώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την παραγωγική δραστηριότητα.
  • Να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή της ζημιάς και να αποζημιώσουν τους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημά τους γρήγορα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να ενταχθούν οι ζημιές στα ΠΣΕΑ, όπου θα αργήσουν οι αποζημιώσεις πάρα πολύ, μπορεί και χρόνια, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.
  • Να αυξηθούν οι μέχρι τώρα πετσοκομμένες πιστώσεις, που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία.
  • Να μην κρατηθεί από κανέναν αγρότη το 2% για τη δακοκτονία.
  • Να γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης του δολωματικού ψεκασμού έγκαιρα με επιστημονικούς όρους, χωρίς να εξαιρείται καμία ελαιοκομική περιοχή.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού».

elga-agrotes (2)

elga-agrotes (1)

elga-agrotes (3)

spiros-kotopoulis
Ο Σπύρος Κοτοπούλης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας
sinidisi.gr
Διαβάστηκε 473 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.